Cem Gürdeniz NATO zirvesinden çıkacak can yakıcı sonuçları anlattı

Cem Gürdeniz NATO zirvesinden çıkacak can yakıcı sonuçları anlattı
Emekli amiral Cem Gürdeniz, NATO zirvesi öncesi Mavi Vatan uyarısında bulundu. Gürdeniz, "Türkiye için, AB/ABD ve ilişkilerinin geleceği, NATO ile ilgili alınacak kararlarda otomatik onay verilemeyecek kadar can yakıcı sonuçlara gebedir" ifadelerini kullandı.

Mavi Vatan’ın isim babası Cem Gürdeniz anlattı

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, Mavi Vatan’ın isim babası emekli amiral Cem Gürdeniz’e Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı NATO zirvesini sordu.

Zirvede Türkiye’den taviz bekleneceğini belirten Gürdeniz, Mavi Vatan konusunda kesinlikle geri adım atılmaması uyarısında bulundu.

Emekli amiral Gürdeniz, Binden’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a baskı uygulayacağını belirtirken, “Türkiye''nin Asya''ya yaklaşmasını akamete uğratacak” ifadelerini kullandı.

TAVİZ BEKLENİYOR

“Türkiye''nin NATO ve ABD ilişkileri, tarihinin en zor dönemini yaşıyor. 19 yıl önce iktidarın batı desteğinde yükselişinde ve sağ siyasetin Türkiye''de kemikleşmesinde en önemli payanda olan NATO ve ABD, bugün farklı konumda. İlişkilerin mevcut konjonktürde ve şartlarda restorasyonu kolay değildir. Türkiye''den taviz beklenmektedir. Türkiye 21. yüzyılda ya bu kontrolsüz jeopolitik hırsın aracı olacak ya da NATO''daki veto gücünü kullanarak istikrarsızlıklara yol açacak oldubittilere dur diyecektir.”

CAN YAKICI SONUÇLAR

“Türkiye için, AB/ABD ve ilişkilerinin geleceği, NATO ile ilgili alınacak kararlarda otomatik onay verilemeyecek kadar can yakıcı sonuçlara gebedir. 29. Zirve, Türkiye''nin kaderini etkileyecek gelişmelere gebedir. Türkiye''ye özellikle ikili görüşmede S-400 projesinin dondurulması, ABD''nin korumasındaki PKK/FETÖ ile mücadelede tutum değişikliğine gidilmesi, Suriye ve Libya''da uygulanan politikanın ABD ile uyumlandırılması, Doğu Akdeniz, KKTC ve Ege''de Türk tezlerinin yumuşatılması gibi konularda doğrudan baskılar beklenmelidir. Türkiye''nin kenar kuşaktaki yeri her türlü araç kullanılarak konsolide edilmeye çalışılacaktır. Bu noktada Mavi Vatan''dan kesinlikle geri adım atılmamalıdır.”

"BİDEN İKİLİ GÖRÜŞMEDE BASKI UYGULAYACAK"

ABD Başkanı Joe Biden’i “Yeni Truman” olarak nitelendiren Gürdeniz, Biden’in ikili görüşmede Erdoğan’a baskı uygulayacağını savundu.

Cem Gürdeniz, şöyle konutu:

“Erdoğan ile ikili görüşmesinde Türkiye''nin Asya''ya yaklaşmasını akamete uğratacak, Türk-Rus ve Türk-Çin ilişkilerini yıpratma potansiyeli olan her konuda baskı uygulayacaktır. Dilerim yakın ve uzak tarihimizden ders almasını biliriz.”

 

İlgili Haberler