Fransa’dan Yunanistan’a yeni anlaşma desteği

Fransa’dan Yunanistan’a yeni anlaşma desteği
Yunanistan’da solcu Syriza Partisi’nin kurduğu yeni koalisyon hükümetinin Maliye Bakanı Yanis Varufakis, ülkenin borçlarının yeniden yapılandırılması için Avrupa’da nabız yokluyor.

Varufakis’in ilk durağı olan Paris’te, Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Yunanistan’ın alacaklılarıyla anlaşmasına yardım etmeye hazır olduklarını belirtti. Sapin “Yunanistan’ın borçlarının silinmesi söz konusu olamaz, ancak, borç yükünü hafifletecek diğer bütün seçeneklere açığız” dedi.

315 milyar euro borç
Syriza’nın, sağcı Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) ile geçen hafta kurduğu koalisyon hükümeti; kemer sıkma politikalarına karşı çıkıyor ve Yunanistan’ın Avrupa’dan aldığı kurtarma kredisinin geri ödeme koşullarını yeniden müzakere etmek istiyor.
Yeni hükümetin bir hedefi de, Yunanistan’ın dışarıya olan borçlarının bir kısmını sildirebilmek. Yunanistan’ın toplam dış borcu 315 milyar euro. Bu meblağ, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının %175’ine tekabül ediyor. Avrupalı liderlerse, Yunanistan’ın borçlarının silinmesine sıcak bakmıyor.  Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ın borcunun silinmesinin söz konusu olmadığını söylemişti. Yunanistan; 2010’da, Troyka (Avrupa Birliği-Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) ile pazarlıkları sonucu 240 milyar euro tutarında kurtarma kredisi almıştı.
Ülkesinin Avrupa’ya olan maddi bağımlılığının sona ermesi gerektiğini söyleyen Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis “Kuşkusuz, borç almaya son vermeliyiz” dedi.