Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mucize Özünal, Dersim ve Musul yemi...

Üç ayrı konumuz var. Öncelikle; öykü, roman dünyasının seçkin kalemi Mucize Özünal’dan söz etmeliyim.
Mucize Özünal; Sahte Şafak, Dar Köprünün Dervişi, Kullanılmış Hayat, Kalpak ve Kartal, Alayın Kızları, Kara Cümle, Gün Tutulması Öyküleri, Kız Kovalayan, Park Öyküleri, Gece Sevgilisi gibi yapıtlarıyla edebiyat dünyamızın gerçekten saygın bir yazarı. O, insanın aymazlığı sonucu doğan toplum sorunlarını, roman ve öykünün ışıklarıyla aydınlatan bir usta... Bu köşede 2008’de -günümüzde kimi yalakaların hedefi olan-Mahmut Esat Bozkurt’u anlatan Kalpak ve Kartal’ı, 2011’de ise ’günümüz trajedisini’açıklayan Sahte Şafak’ı tanıtmıştım.
İstanbul’da Ekin Yazın Dostları adlı bir topluluk var. İl ve ilçelerde “Kitap okuma- değerlendirme” söyleşileri düzenliyorlar. Bu topluluk çok yerinde bir kararla, 8 Aralık 2013’te, Levent Kültür Merkezi’nde yazarımız Mucize Özünal’ı da konuk etti. Züleyhan Beşli Hanımefendi’nin yönetiminde gerçekleşen söyleşinin konusu, Sahte Şafak ve Kullanılmış Hayat romanları idi. Gerçekten, okuyucunun yazarla buluşması kadar güzel bir ortam olamaz. Söyleşiden önce Züleyhan Beşli’nin Mucize Özünal ile yaptığı röportajda Sahte Şafak için yazar şöyle diyor: “Sahte Şafak tamamıyla, bugün Ortadoğu’da oynanmakta olan ve Ortadoğu’da kurulan büyük tuzağın edebiyat alanında bir yansıması olsun istedim.” (...) Orta Çağ ile özgür akıl, aydınlanma ve insan değerleri arasındaki büyük farklılaşmayı ve ortaçağ değerleriyle vaad edilen zenginliğin aslında bir SAHTE ŞAFAK olduğu...
Evet,  Mucize Özünal Hanımefendi’nin çalışmaları gerçekten okunmaya değer. Yazarımıza ve Ekin Yazın Dostları’na başarılar diliyorum.
Ve Dersim konusu... Sevgili okuyucularım 9 Aralık 2013’te Ankara’da Halk Tiyatrosu salonunda Ulusal Strateji Merkezi “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e, Dersim’den Tunceli”ye konulu bir panel düzenledi. Yöneticiliğini Prof. Dr. Bige Sükan’ın yaptığı panelin konuşmacıları; Prof. Dr. Sina Akşin, Hüsnü Merdanoğlu, Prof. Dr. Ergun Aybars idi. Bu toplantı, izlediğim toplantılar arasında en doyurucu olanlarından birisiydi. Emekli General Naci Beştepe’nin açış konuşmasından sonra; Sayın Akşin, o harika birikimiyle Türklerin Hunlarla başlayan hayvancılık-tarım konulu ekonomik tarihini anlattı. Hüsnü Merdanoğlu “Dersim olaylarında devletin Aleviliğe yönelik bir hareketi olmamıştır” “İsyan, Dersim’e karakol, köprü yapılmasını, aşiretlerden silahların alınmasını istemeyenlerce çıkartılmıştır” “Hatay meselesiyle, Dersim ve Seyit Rıza İsyanı’nın ilişkisi vardır” dedi. Toplantının son konuşmacısı Prof. Dr. Ergun Aybars Dersim ağalarının isyanını belgelerle sundu. Sayın Aybars, “1936’da Toprak Reformu ve Köy Enstitüleri gündeme gelince Doğu’daki ağalar Atatürk’e ‘Paşam okul kuruyorsunuz. Ama bu gençler okursa sizi de devirler’, deyince Atatürk ‘Ah nerde o günler! Onlar yetişsinler de beni de devirsinler’” dediğini anlattı. Toplantı Bige Sükan Hanımefendi’nin konuşmasıyla sona erdi.
Bir diğer konu Musul! Değerli okuyucularım, devletimiz Ortadoğu’da -özellikle Suriye’de- nasıl çaresizlik içine düştüğünü; ABD’nin yöneticilerimizi nasıl aldattığını artık hepimiz biliyoruz. Ama bu sonucu önceden gören, uyaran bilge bir devlet adamımız var: Sayın Sadi Somuncuoğlu! ABD’nin “Musul’u size bağlayalım” masalıyla yöneticilerimizi nasıl aldattığını; Sayın Somuncuoğlu’nun, www.iktidarmuhalefet.com/Video.aspx?videoid=199 adresindeki konferans videosundan, lütfen izleyiniz.
Ulu Tanrı hepimizi yabancı öğüdünden korusun!
Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları