Müjdeler olsun Samoa Adası ve Kiribati yeni yıla girdi. Haydi hayırlısı. Kış kış 2020 kış kış yallah 2020 yallah

Müjdeler olsun Samoa Adası ve Kiribati yeni yıla girdi. Haydi hayırlısı. Kış kış 2020 kış kış yallah 2020 yallah
Her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni yıla ilk giren ülke Pasifik ülkelerinden Samoa ve Kiribati oldu.

Başta korona virüs pandemisi olmak üzere "Felaketler yılı" olarak anılacak olan 2020’den çıkarak yen yıl heyecanını yaşayan ilk ülkeler Samoa ve Kiribati oldu.
Türkiye saatine göre saat 13:00''da dünyada yılbaşı ilk olarak Samoa ile Kiribati’ye bağlı Kiritimati Adası’nda (Christmas Adası) kutlandı. 
İki ülkenin ardından Yeni Zelanda ve Avustralya yeni yıla giren ülkeler olacak.


KİRİBATİ''YE DAİR

Ada ülkesi 1979 yılında bağımsızlığını elde ettiğinde ülke ismi olarak Kiribati kabul edilmiştir.
Bu isim ülke için bağımsızlık öncesi kullanılan Gilbert isminin Kiribatice telaffuz şeklinden ortaya çıkmış bir isim konumundadır.
Ada 1820 yılında Adam Johann von Krusenstern tarafından kaptan Thomas Gilbert''e ithafen îles Gilbert (İngilizce: Gilbert Islands) olarak adlandırılmıştır.
Kaptan Gilbert adayı ilk kez 1788 yılında ada açıklarından geçerken gözlemlemişlerdir.
1916 yılından itibaran Gilbert ve Ellice Adaları olarak adlandırılan ülke, Ellice adasının 1976 yılında
bağımsızlığını ilan eden Tuvalu''ya dahil edilmesi ile birlikte yeniden Gilbert Adası olarak adlandırılmıştır.
Ada ülkesi olması nedeniyle kara komşusu bulunmayan ülkenin bağımsız ülkeler olan Marshall Adaları, Mikronezya, Solomon Adaları, Tuvalu ve Nauru haricinde Yeni Zelanda''ya bağlı Tokelau ve Cook Adaları ile Fransa''ya bağlı Fransız Polinezyası özerk bölgeleri ile deniz sınırı bulunmaktadır.

SAMOA''YA DAİR

1900-1914 arasında Alman Samoası, 1914-1997 arasında da Batı Samoa adını almıştır. Birleşmiş Milletler tarafından ancak 1976''da Samoa olarak tanınmıştır.
4000 yıl önce, Güneybatı Asya''dan gelen göçmenlerce kurulan ilk yerleşim yerleri, 1700''lerde Avrupalı sömürgeciler tarafından keşfedilmiş, ancak 1830''lardaki İngiliz işgaline kadar geleneksel yapısını korumuştur. Fakat bu yapıların hepsi kaçak olup konar göçerdir.