NASA'dan 'atomik saat' hamlesi

NASA'dan 'atomik saat' hamlesi
Astronotlar için uzay görevleri sırasında zamanın ne olduğunu bilmek ve buna uygun şekilde rota belirlemek şimdiye kadar Dünya'dan gelen bilgilerle mümkün oluyordu. NASA bu sorunu ortadan kaldırmak için geçtiğimiz günlerde 'atomik saat'i etkinleştirildi.

İnsanları Mars'a ya da bir adım ileri gidecek olursak diğer yıldız sistemlerine göndereceğimiz görevleri düşündüğünüz zaman saatin kaç olduğunu bilmek çok da büyük bir önem arz etmiyormuş gibi görünebilir. NASA ise bu konuda tamamen farklı düşünüyor ve derin uzay görevlerinde zamanın ne olduğunu bilmenin fazlasıyla önemli olduğunu belirtiyor. Bu nedenle nisan ayında atomik bir saat, uzaya fırlatıldı.

Atomik saatin Dünya üzerinde bulunan uzmanları, bundan birkaç gün önce, saati aktif hale getirerek gerekli olduğunda derin uzay görevlerinde zaman bilgisini astronotlara bildirecek olan saati çalışır duruma getirdi.

Derin Uzay Atomik Saati isimli görev, aslına bakıldığı zaman NASA'nın test aşamasındaki bir görevi olarak adlandırılabilir. NASA, gelecek sene bu saati test ederek saatin ne kadar iyi çalıştığına karar verecek. Mühendisler saati, mürettebatlı bir görevde çalışmaya devam ederken saatin doğruluğunu gözlemleyecek.

Atomik saatler son derece tutarlı oldukları için derin uzay görevinde kullanılmalarıyla biliniyor. İki nokta arasında bir sinyal gönderdikten sonra sinyalin bir noktadan diğer noktaya giderken geçirdiği süreyi ölçmek, bilim insanlarına bir yolun ne kadar sürebileceği hakkında doğru bir bilgi veriyor. Mürettebatlı bir uzay görevinde Dünya üzerindeki bir saat aracılığıyla bu hesaplamaları yapmaksa kabul edilemez boyutlarda gecikmelere neden olabiliyor.

NASA, bu nedenden dolayı gelecekteki uzay araçlarının kendi atomik saatlerini yanlarında götürmelerini, uzay aracı içerisindeki mürettebatın Dünya'da bulunan ekipten direktifler beklemeden kendi rotalarını oluşturabilmesini istiyor. NASA'nın Jet İtiş Laboratuvarı'ndan Todd Ely, "Uzay deneyinin amacı, Derin Uzay Atomik Saati'ni görevi başında olan bir uzay aracındaymış gibi bir ortamda bulundurmak. Saatin kararlılığını ve doğruluğunu etkileyen unsurların olduğu bir ortamda saati test ederek düşündüğümüz şekilde çalışıp çalışmadığını inceleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Uzay araçlarının içerisine atomik saatler yerleştirme konusunda ortaya çıkan en büyük sorunlardan biri, atomik saatlerin boyutları olarak görülüyor NASA tarafından Dünya üzerinde kullanılan saatler devasa boyutlarda. Bu nedenle neredeyse buzdolabı boyutlarına kadar çıkabilen bu saatlerin küçültülmesi ve saatler içerisindeki donanımın uzay ortamına ve koşullarına uyum sağlayabilmesi NASA'nın birinci öncelikleri arasında bulunuyor.