NATO Afganistan gündemiyle toplandı

NATO Afganistan gündemiyle toplandı
NATO Dışişleri Bakanları, Afganistan gündemiyle olağanüstü toplandı.

Taliban''ın Afganistan''da kontrolü ele geçirmesinin ardından NATO Dışişleri Bakanları, Afganistan gündemiyle olağanüstü toplandı. Toplantının ardından yayınlanan ortak bildiride, NATO’nun Afgan makamlara verdiği tüm desteğin askıya alındığı belirtildi.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Afganistan''daki Taliban yetkililerine tahliyeleri kolaylaştırma ve şiddete son verme çağrısında bulunuldu.

Öncelikli görevin, NATO ve partner ülkelerin vatandaşları ile risk altındaki ve NATO için çalışmış Afganların güvenli tahliyesi olduğu belirtilen açıklamada, "Afganistan''daki yetkili makamları, Kabil''deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı da dahil olmak üzere, tahliyelerin güvenli ve düzenli bir şekilde yapılmasına saygı duymaya ve bunları kolaylaştırmaya çağırıyoruz" denildi.

Ülkedeki ciddi insan hakları ihlallerine ilişkin derin endişe duyulduğunun belirtidliği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Afganistan''daki tüm tarafları, kadınları ve azınlıklar da dahil olmak üzere kapsayıcı ve temsili bir hükümet kurmak için iyi niyetle çalışmaya çağırıyoruz. Mevcut şartlar altında NATO, Afgan makamlarına verdiği tüm desteği askıya aldı. Gelecekteki herhangi bir Afgan hükümeti, Afganistan''ın uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalmalı, başta kadınlar, çocuklar ve azınlıklar olmak üzere tüm Afganların insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü korumalı, Afganistan''ın bir daha asla teröristler için güvenli bir sığınak haline gelmemesini sağlamalıdır."

Konferansa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılırken, Çavuşoğlu toplantının ardından sosyal medya hesabından Afganistan''a ilişkin gelişmelerin ele alındığı toplantıya videokonferans yöntemiyle katıldığını duyurdu.

NATO GENEL SEKRETERİNDEN TÜRKİYE''YE TEŞEKKÜR

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ayrıca tahliye sırasında Türkiye''nin misyonuna da değinerek "Afganistan''daki krizden önemli dersler alınması gerekiyor. Özellikle Türkiye, ABD ve İngiltere''ye Kabil''deki havaalanının güvenliğini sağlamaktaki hayati rolleri için teşekkür ediyorum." dedi.