NATO raporuna İYİ Parti tepkisi

NATO raporuna İYİ Parti tepkisi
İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, NATO'nun Türkiye raporuna tepki gösterdi. Kanada'daki toplantıda konuşan Cinis'li "Eğer NATO insan hakları konusuna hitap etmek istiyorsa, Türkiye'nin odaklanılacak tek müttefik olmayacağı aşikârdır" dedi.

NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Genel Kurulu için bulunduğu Kanada'da Türkiye'yi, TBMM Milletvekili heyeti ile temsil eden İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, alt komisyonlarda hazırlanan Türkiye raporunda tespit ettiği haksızlıklara karşı sessiz kalmadı. Taslak raporda haksız ve ön yargılı olarak yer alan bazı ifadelere ciddi eleştiriler getiren Cinisli, Güvenliğin Sivil Boyutu adlı komisyonunda yaptığı kritik konuşma ile Türkiye'nin haklarını savunmaya devam edeceğini tüm NATO üyesi ülkelere hatırlatmış oldu.

Rapordaki bazı bölümleri haksız ve ön yargılı bulduğunu vurgulayan Naci Cinisli, NATO Parlamenterler Asamblesi'de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Geniş bir açıdan baktığımızda da ifade etmeliyim ki raporda sözde askeri darbe ile ilgili olarak yazılanlar Türkiye'de yaşananlarla alakalı olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye olağanüstü hal durumundayken de uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalmıştır. Fakat bu konular şu an gündeme getirip dikkatlerinize sunmak istediklerim değildir. Ben rapora başka bir açıdan yaklaşıp, sizlere şuan bir NATO PA toplantısında bulunduğumuzu hatırlatmak isterim. Malumunuzdur ki NATO'nun kapsadığı konular ve ilgilendiği alanlar çok net bir biçimde belirlenmiştir. Eğer NATO insan hakları konusuna hitap etmek istiyorsa, Türkiye'nin odaklanılacak tek müttefik olmayacağı aşikârdır. Eğer NATO üyeleri arasında insan haklarıyla ilgili bir değerlendirme yapmaya karar verirsek, mevcut iş yükümüze getireceği ilaveyi de ifade etmek isterim."

"Ayrıca, sayın raportörün kendisinin de ifade ettiği gibi ittifakımız bu değerlendirmeyi yapabilecek yeterli imkâna ve kuruma sahip değildir. Bu rapor değerlendirildiğinde, içeriğinin politik yorum ve gözlemlere dayandığı kolaylıkla fark edilebilir. Biz burada Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin bir oturumunda değiliz. Böyle bir raporun görüşülüp tartışılması için NATO PA doğru bir merci değildir. Bu nedenle üzülerek ifade etmeliyim ki raporun bazı kısımları kapsam dışı, peşin hükümlü ve bana göre gereksizdir. Müttefiklik adına etkili ve faydalı olmak için NATOPA raporlarında bu tür yargısal bir dil kullanmaktan ve kişisel bakış açılarından kaçınmamız gerektiğine inanıyorum. Son olarak, bu raporu kabul etmemenizi ve böyle konuların doğru kurumlar tarafından değerlendirilmesi için tarafımızdan ele alınmamasını ifade etmek isterim."