Nikel fiyatları füze gibi uçtu

Nikel fiyatları füze gibi uçtu
Londra’da haftaya 30 bin dolarla başlayan nikelin tonu iki günde fiyatı 100 bin doların üzerine çıktı. Fiyatlarda yaşanan aşırı yükseliş nedeniyle Londra Metal Borsası’nda nikel işlemleri askıya alındı. Nikel fiyatlarının nerede duracağı belli değil. Paslanmaz çelikte ve alaşımlarda kullanılan nikel bir çok sektörün ana maddesi. Nikel bozuk paralarda kullanılıyor, elektrikli fırınlarda ve ekmek kızartma makinesi gibi bir çok alette kullanılıyor.

Tonu iki günde 30 bin dolardan 100 bin dolara çıktı

Londra nikel fiyatlarında bugünkü artış yüzde 100''ü aşarken ton başına fiyatlar 100 bin doların üzerine çıktı. Fiyatlarda yaşanan aşırı yükseliş sonrası Londra Metal Borsası, nikel işlemlerini bugünlük askıya aldığını açıkladı. Bugünkü artışla birlikte son iki gün içinde nikel fiyatları 30 bin dolardan 100 bin dolara kadar çıktı. Bir başka deyişle nikel son iki günde yaklaşık 3,5 katına ulaştı.

Nikel fiyatlarında dünkü yükseliş bugün de devam edince Londra Metal Borsası''ndaki (LME) işlemler durduruldu. LME''de dün yüzde 90 yükselen en yakın vadeli nikel kontratları, bugün ton yüzde 100''lük artışla başına 100 bin doların üzerine çıktı. Nikel fiyatlarının geçen haftayı 30 bin doların hemen altında kapatmıştı. 2021 yılını 20 bin dolardan tamamlayan nikel fiyatları, pandemi öncesinde ise 10 bin dolar sınırının altında işlem görüyordu..Shanghai Vadeli İşlemler Borsası''nda Nisan vadeli nikel kontratı, erken işlemlerde 228.810 yuan/ton ile rekor seviyeye ulaştı.

TALEP ARTTI NİKEL DEPOLARI BOŞALDI

Ukrayna''yı işgali gerekçesyle birçok ülkenin yaptırım uyguladığı Rusya, paslanmaz çelik ve elektrikli araç pillerinde kullanılan nikel ihtiyacının yaklaşık yüzde 10''unu kendi başına sağlıyor. Artan talep sonrasında nikel stolarında da sert düşüşler yaşanıyor. LME''ye kayıtlı depolardaki nikel stokları, 76.830 tonla 2019''dan bu yana en düşük seviyesinde.

NİKEL NERELERDE KULLANILIYOR

Nikel sanayide bir çok alanda kullanılıyor. Günümüzde üretilmekte olan paraların hammaddesi nikel, tunç alüminyumdur.Paslanmaz çelikte kullanılan Nikel bir çok ürünün ana maddesi. Nikel korozyona karşı dayanıklıdır ve diğer metalleri korumak için plakalamak için kullanılır. Bununla birlikte, esas olarak paslanmaz çelik gibi alaşımların yapımında kullanılır. Aşırı sıcakta bile korozyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle ekmek kızartma makinelerinde ve elektrikli fırınlarda kullanılır.



Deniz suyunu tatlı suya dönüştüren tuzdan arındırma tesislerinde bakır-nikel alaşımı yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan zırh kaplama için de nikel çelik kullanılır. Diğer nikel alaşımları tekne pervane şaftlarında ve türbin kanatlarında kullanılır.

İlgili Haberler