Nuri Okutan: "Önce seçim sistemini değiştirirler"

Nuri Okutan: "Önce seçim sistemini değiştirirler"
İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Nuri Okutan, "AKP kendine uygun bir seçim sistemi oluşturarak seçime gitmek isteyecektir. Bu yönde çalışma yaptıklarına ilişkin bilgiler alıyoruz" dedi.

HALİL YATAR / YENİÇAĞ

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Nuri Okutan, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal koşullar iktidarın seçimi erkene almayacağını söyledi. Okutan, "Dış politikanın bu kadar gergin olduğu, ekonomik bir çöküntünün yaşandığı, iş güvenliği ve istihdam sorunun aşılamadığı bir ortamda seçime gideceklerini sanmıyorum. Bir erken seçim olursa da seçim sistemi  değiştirilmeden olmaz diye düşünüyorum" dedi. Türkiye'de tek adam sistemi olduğunu söyleyen Nuri Okutan, "Erdoğan karar veriyor Türkiye'de buna uyuyor. Tek adam dönemi ne zaman seçim isterse o zaman Türkiye'de mecburen uyuyor. Ama seçim işi başka" diye konuştu. Mevcut durumda seçime gidilmiş olsa Erdoğan'ın seçilemeyeceğini iddia eden Okutan seçime gitmeden önce iktidarın seçim sistemi değiştireceğini söyledi. Okutan, "AKP kendine uygun bir seçim sistemi oluşturarak seçime gitmek isteyecektir. Bu yönde çalışma yaptıklarına ilişkin bilgiler alıyoruz.  Biz  İYİ parti olarak yarın seçim olacakmış gibi hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. İlleri geziyoruz. Genel Başkanımız Merak Akşener halkla kucaklaşma gezileri düzenliyoruz. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemin önemini vatandaşa anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

İyileştirilmiş parlamenter sisteme dönüşün Türkiye'nin gündemine girdiğini vurgulayan Nuri Okutan şunları söyledi: "Son yapılan anketlere göre iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş isteyenlerin oranı Türkiye genelinde yüzde 64'tü, bu giderek artıyor. Artık tek adam sisteminin rafa kalktığı, tek adamın belirleyici olduğu, devlet yönetim tecrübelerinin rafa kalktığı bir dönemden kurtulmak gerek. Bu sistemi getirirken 'koalisyonlardan çok çektik artık koalisyonlar olmayacak' dediler. Oysa bir koalisyon iktidarı var. Bir taraftan Doğu Bey, bir taraftan Devlet Bey ve bir tarafta da İslamcılar bir koalisyon yürütüyor. Dolayısıyla bu manada sistemin Türkiye'nin lehine çalışmadığını düşünüyoruz. Tekrar milleti devreye sokmak, tek adam döneminden kurtulmak istiyoruz. Bu kötü sistemden çıkışında ancak milletin söz sahibi olduğu güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistemle olacağına inanıyoruz" 

Bu arada, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de çok kuvvetli ihtimalle Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, 29 Ekim 2023'te Cumhurbaşkanlığı makamında oturacak kişiyi belirleyecek seçimlerin yapılmış olacağını söyledi. Özel, seçimlerin zamanında yapılması halinde 2023 Haziran'da olacağını belirtti. Özel, "Erkene alınırsa dünden razıyız, bugünden hazırız. Yapılacak seçimlerle bu ülkeyi yönetecek Cumhurbaşkanı ve demokratik parlamenter sistemin, 16 Nisan'da aldığı yarayı ortadan kaldıracak, hatta 12 Eylül darbesiyle hesaplaşacak, onun tortularını da kazıyacak, Atatürk'ün vasiyetine uygun şekilde muasır medeniyetlerin en iyisini alıp, onu da aşacak geliştirilmiş parlamenter sistemi kuracak, Millet Meclisi'ni de o seçimler oluşturacak" diye konuştu.