Gül’ün yorumları muhalefeti kızdırdı

Gül’ün yorumları muhalefeti kızdırdı
Gül’ün yorumları muhalefeti kızdırdı

İngiliz gazetesi FT’ye mülakat veren Gül’ün “Türkiye’de güçlü bir muhalefete ihtiyaç var” açıklam

İngiliz gazetesi FT’ye mülakat veren Gül’ün  “Türkiye’de güçlü bir muhalefete ihtiyaç var” açıklamasına CHP ve MHP’den tepki geldi!
Başbakan Erdoğan’la söylemlerinin farklı olduğunu vurgulayan ve iç politikaya ilişkin görüşlerini de açıklayan Gül’e muhalefet sert çıktı: Muhalefet sindirilirken neredeydiniz! Birtakım odaklara mesaj vermeyi bırakın, demokratik dengeleri gözetin.

 


 

Gül: Türkiye’de güçlü
muhalefete ihtiyaç var
Cumhurbaşkanı Gül, İngiliz gazetesi FT’ye yaptığı açıklamada, demokratik denetim ve dengeler için muhalefetin önemine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Financial Times ile yaptığı mülakatta Türkiye’de güçlü bir muhalefete ihtiyaç olduğunu söyledi. Demokratik denetim ve dengelerin işlemesi için Türkiye’nin güçlü bir muhalefete ihtiyacının olduğunu belirten Gül, yeniden Başbakanlığa dönüp dönmeyeceğinin sorulması üzerine ise “Daha çok erken. Bu görevde hala iki yılım var” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte AKP’yi oluşturduklarını vurgulayan Gül, “Onun söylemi benimkinden farklı. Ben Cumhurbaşkanı olarak bir politikacı değilim. Tabloya daha geniş bir perspektiften bakıyorum ve herkesi kucaklıyorum. İnanmadığım bir şeyi söylemem” ifadelerini de kullandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu açıklamaları muhalefetin tepkisini çekti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Reşat Doğru, Cumhurbaşkanı Gülün muhalefet partileri ile ilgili yaptığı açıklamayı eleştirerek, “AKP, muhalefeti kabul etmiyor. Aynı zamanda bütün kurum ve kuruluşlara da psikolojik baskı uyguluyorlar. Böyle bir baskı ortamı var Cumhurbaşkanı’nın güçlü muhalefet sözünü kendi içindeki bir takım odaklara mesaj veriyor olarak değerlendiriyorum” dedi.

 

Denge bozuldu
Doğru şöyle devam etti: “AKP üç dönemden bu yana tek başına iktidar olan bir parti. Başarılı olamayan, ama kamuoyunda başarılıymış gibi gösterilen bir hükümet var. AKP’nin de içerisinde 3 dönemden sonra bazı milletvekilleri devam edemiyor. Başbakan Erdoğan da ayrılmak mecburiyetinde. Dolayısıyla AKP’de psikolojik dengenin bozulmuş olduğu bir ortam var. Bunu TBMM’de çok rahat görebiliyoruz. En küçük bir eleştiriye bile şiddetli tepki gösteriyorlar. Parti içerisindeki kavgaların en büyüğü de anlaşıldığı kadarıyla üstte yaşanıyor”

 

Çantada keklik değil
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar da, Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında çekişme olduğunu kaydetti. Hem Gül’ün hem de Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmak istediğini anlatan Acar, “Ancak Türkiye’de işler iyi gitmiyor. Bu şartlar altında muhtemel yenilgi de söz konusu olabilir. İşler çok garanti görünmüyor. Daha önce Turgut Özal’da Süleyman Demirel’de olduğu gibi Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı ile siyasette son noktayı koymak istiyor. Bu çelişki nedeniylede kavga büyüyor. Cumhurbaşkanlığı AKP için çantada keklik olmamalı, böyle de değildir” şeklinde konuştu. Acar şöyle devam etti: “Türkiye’nin hayrına olan ise AKP tüm kadrolarıyla iktidardan gitmesi. Geçmiş dönemlerde müdahaleler olmasaydı Türkiye’de demokrasi rayına oturmuş olacaktı. Türk halkı bu gidişi görüyor. Başbakan’ın dengesini kaybettiğini görüyor”