Gurbetçi inşaat işçileri Katar'da eyleme başladı

Gurbetçi inşaat işçileri Katar'da eyleme başladı
Katar'da 2022 Dünya Kupası öncesinde yapımı devam eden inşaatlarda çalışan gurbetçi Türk işçiler, eyleme başladı. Kötü çalışma koşullarını protesto eden işçiler talepleri yerine getirilene kadar şantiyeyi terk etmeme kararı aldı.

''Ölmemek için…” Gurbetçi inşaat işçileri Katar'da eylemde

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Katar''da 2022 Dünya Kupası için yapımı devam eden inşaatlarda çalışan gurbetçi işçiler, insanca çalışma koşulları talebiyle eylem kararı aldı.

Katar merkezli UCC Holding bünyesindeki inşaatlarda çalışmak için yaklaşık 8 ay önce Türkiye''den Katar''a giden işçiler, işveren tarafından ödenmeyen maaşlarının yanı sıra yemek, sağlık, barınma ve iş güvenliği gibi en temel ihtiyaçlarının dahi karşılanmadığını belirtiyor

Yaklaşık 500 gurbetçi işçi, talepleri karşılanana dek şantiyeyi terk etmeme kararı aldıklarını duyurdu.

Şantiyede bir basın açıklaması düzenleyen işçiler, şu ifadeleri dile getirdi:

"Bizler 8 aydır memleketimizden uzakta 5o derecelik sıcaklıkta alın terimiz ile çalışan gurbetçi işçileriz. Günlerdir yönetime başta su olmak üzere sağlık ve barınma gibi temel ihtiyaçlarımızın karşılanması için yönetime başvurduk. İşveren ise bizim taleplerimize karşılık olarak ‘Bu koşullarda çalışan çalışır çalışmayan evine döner’ cevabını verdi. Yönetim bununla kalmayıp var olan mesailerimizi ve birer aylık maaşlarımızı vermedi. Bununla da sınırlı kalmayan yönetim ayakkabı, baret gibi çalışma ekipmanlarımızı vermeyerek bizleri kölelik koşullarında çalıştırmaya zorluyor. Bizler buradan yönetime sesleniyoruz, haklarımızı alana kadar burayı terk etmeyeceğiz! İnşaat işçisi köle değildir.”

DÜNYA KUPASI HAZIRLIKLARI

2022 Dünya Kupası''na ev sahipliği yapacak olan Katar, kupa organizasyona hazırlıklar kapsamında eşi görülmemiş bir inşaat seferberliğine girişti.

Ülkede mevcut yedi yeni stadyuma ek olarak, düzinelerce büyük proje tamamlanırken havalimanı, yollar da dahil olmak üzere inşaatlar tüm hızıyla sürüyor.

Organizasyon hazırlıklarının başlamasından bu yana stadyum ve diğer tesislerin yapımları esnasında Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka''dan gelen 6500''den fazla işçinin hayatını kaybettiği kaydediliyor.

İlgili Haberler