Hangi sebze meyve Omicron'a iyi geliyor?

Hangi sebze meyve Omicron'a iyi geliyor?
Koronavirüsün mutasyona uğramış hali Omicron, koronavirüsten daha hızlı bulaşıyor ve bağışıklık sistemini zaafiyete uğratabiliyor. Peki, bu virüse yakalanmamak için bağışıklık nasıl güçlendirilmeli, nasıl beslenmeli, ne yapmalı?

OMICRON'A TOKAT!

Omicron virüsüne yakalanmamak için bağışıklığı nasıl güçlendirmeli, neler yemeli, içmeli?

Türkiye’de de görülen Omicron varyantı dünya genelinde yayılmaya devam ediyor.

Omicron, yeni bir Koronavirüs mutasyonudur. Yalnızca omıcron Omicron varyantından değil diğer virüslerden ve hastalıklardan korunmak için en etkili yol bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçer. Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklara karşı korur, virüs ve bakteri gibi zararlı mikroorganizmaların vücudumuza girmesini engeller. Bağışıklığı güçlendiren sağlıklı gıdalar ise vücudun hastalıklarla başa çıkmasına yardımcı olur. Peki Omicron dahil virüslerden ve mikroplardan korunmak için neler yemeli, neler içmeliyiz? İşte bağışıklığı güçlendirmek için uygulayabileceğiniz etkili yöntemler:

D VİTAMİNİ ALIN

Vücutta en çok eksikliği görülen vitaminlerden biri D vitaminidir. D vitamini eksik olduğunda bağışıklık zayıflıyor ve bu durum Koronavirüs gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Prof. Dr. Canan Karatay D vitamini seviyesinin 100’ün altında olmaması gerektiğini bildiriyor. Günlük beslenmenize D vitamini içeren gıdalar ekleyerek vücudunuzdaki D vitamini oranını artırabilirsiniz. D vitamini özellikle alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi balıklarda, yumurta, süt, tereyağı, peynir, mantar ve tahıllı gıdalarda bulunuyor. D vitamini ihtiyacını karşılamak adına bu besinleri bol bol, düzenli olarak tüketmeli. Doktorunuzdan onay aldıktan sonra eczanelerde satılan D vitamini takviyelerini de alabilirsiniz.

C VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER TÜKETİN

Vitaminler dengeli beslenmenin bir parçası olarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasında C vitamini çok önemli role sahip. C vitamini, vücudun savunma sistemini destekler. Grip, nezle gibi hastalıklara ve Omicron gibi virüslere karşı kalkan olur. Hem vücudun direncini arttırır hem de vücuttan toksin atılmasını sağlar.

Mandalina, portakal, greyfurt, papaya ve kivi gibi kış meyveleri, dolmalık biber, brokoli, bezelye, maydanoz, brüksel lahanası, ıspanak gibi sebzeler C vitamininden zengin besinler. Günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak adına bu besinleri düzenli olarak tüketmeli yahut doktor onayıyla C vitamini takviyesi almalıdır.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN BİTKİ ÇAYLAR İÇİN

Bağışıklık sistemi, vücudu virüslere karşı koruyan bir savunma kalkanı. İyi çalışan bir bağışıklık sistemi, Omicron gibi virüslerle daha kolay mücadele ediyor. Özellikle mevsim geçişlerinde zayıflayan bağışıklık için vücut direncini arttıran bitki çayları tüketmek gerekiyor. Peki hem lezzetli hem de yararlı bitki çayı ile bağışıklığınızı güçlendirmeye ne dersiniz? İşte Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından tarifi verilen bağışıklık güçlendiren bitki çayı:

PROF. DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU’NDAN BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN BİTKİ ÇAYI

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için İbrahim Saraçoğlu’nun özel formülünün tarifi şöyle;

Her biri 50 gram olacak şekilde; karanfil, kekik, papatya, ıhlamur, havlıcan ve tarçın cam bir kavanozda harmanlayın.

Ardından harmanladığınız besinleri ince ince kıyın ve homojen bir hale getirin.

2 su bardağı su kaynatın ve suyun içerisine bu özel karışımdan 1 tatlı kaşığı ekleyin.

Demliğin ağzı kapatın ve yaklaşık 7-8 dakika kaynatın.

Ilıdıktan sonra fincana süzün ve için. Afiyet olsun.

Bağışıklığı güçlendiren bu özel karışımlı çayı günde 1-2 kez içebilirsiniz.

DİYETİSYEN FATMA YİĞİTOĞLU’NDAN BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN KIŞ ÇAYI TARİFİ

Hastalıklardan, mikroplardan ve Omicron gibi virüslerden korunmak için bağışıklık sistemimizin güçlü olması gerekiyor. Hastalıklara birebir olan kış çayının malzemeleri:

1 tatlı kaşığı ıhlamur (hazır poşet çay da olabilir)

1 tatlı kaşığı adaçayı (hazır poşet çay da olabilir)

1 orta boy bir elmanın kabuğu

2 adet kabuk tarçın

1-2 adet zencefil

4-5 adet karanfil

4-5 adet tane karabiber

NASIL YAPILIR?

Öncelikle tüm malzemeleri demliğe koyun. Ardından 6 su bardağı sıcak su ekleyin. (Bitki çayının faydalı olması için suyun kaynar olmaması gerekiyor.) Yaklaşık 15-20 dakika demledikten sonra süzün ve afiyetle için. Çayı tatlandırmak için 1-2 tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Kış çayınızı günde 2 fincan içebilirsiniz.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİREN BESİNLER TÜKETİN

Bağışıklık güçlendirme denildiğinde akla ilk olarak sağlıklı beslenme geliyor. Bağışıklık güçlendirici gıdalar sağlıklı bir hayat sürdürmek ve Omicron gibi Koronavirüs mutasyonlarından korunmak için önemli bir rol oynuyor. Sebzeler ve meyveler içerisinde yer alan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar ile vücut direncini arttırıyor. Peki, güçlü bağışıklık sistemi için hangi besinleri tüketmeliyiz? İşte bağışıklık güçlendiren besinler:

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN SEBZELER:

Brokoli

Lahana

Karnabahar

Ispanak

Kereviz

Zencefil

Fasulye

Turp

Mantar

Pancar

Kırmızı lahana

Sarımsak

Soğan

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN MEYVELER

Muz

Portakal

Mandalina

Kivi

Ayva

Nar

Üzüm

Ahududu

Yaban mersini

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN KURU YEMİŞLER

Badem

Fındık

Yer fıstığı

Ceviz

Kaju

Kabak ve ay çekirdeği

Kuru üzüm, kayısı ve erik

SARIMSAKTAN VAZGEÇMEYİN

Sarımsak bağışıklık sistemini destekleyen antioksidanlar içerir. Sarımsak içeriğindeki “allicin” hem antibakteriyel hem de anti viral etki gösteriyor. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.

İlgili Haberler