On binlerce hasta ve aileye umut olan dernek fuzuli sayıldı. Kamu yararına çalışan dernekten işgal parası olarak küçük bir servet istendi

On binlerce hasta ve aileye umut olan dernek fuzuli sayıldı. Kamu yararına çalışan dernekten işgal parası olarak küçük bir servet istendi
Gönüllülük esasına göre çalışan ve ALS hastaları ile yakınlarına destek olmayı amaçlayan Türkiye'deki tek ALS-MNH Derneği, aldıkları bir tebligatla yıkıldı. Derneğe, "kamu yararına çalışan dernek" statüsünde olmalarına rağmen gönderilen tebligatta "fuzuli işgal" bedeli olarak 110 bin TL istendi. Derneği sitesinden yapılan açıklamada ise, bu meblağın 10 bin hasta ve birlikte yaşayan ailelerin hayal kırıklığına ve gönüllü, iyiliksever destekçiler için büyük moral ve motivasyon kaybına neden olacağı belirtiler

Merkezi İstanbul, Bakırköy''de bulunan Türkiye''deki tek ALS Derneği kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldı. 2001 yılında kurulan ve ALS hastaları ile ailelerine destek olmayı amaçlayan derneğe Çevre ve Şehircilik İl Müdürdlüğü''nden gönderilen tebligatta dernekten "fuzuli işgal" bedeli olarak 110 bin TL istendi.

Çalışmalarını büyük bir titizlik ve gönüllülükle yürüten ALS-MNH Derneği, ALS hastalığıyla çaresizlikle mücadele eden 10.000 hasta ve ailelerine, zor koşullarda maddi ve manevi destek vererek, onlara umut ışığı olması ile biliniyor. Yaşanan bu durumun ardından hasta ailelerinin büyük bir endişe yaşadığı belirtilirken, dernek yönetimi de bir açıklama yaptı.

Kamu yararına çalışan dernek statüsünde olan ALS- MNH Derneği''nden, gelen tebligatın ardından yaptığı açıklamada, söz konusu meblağın 10 bin hasta ve birlikte yaşayan ailelerin hayal kırıklığına ve gönüllü, iyiliksever destekçiler için büyük moral ve motivasyon kaybına neden olacağı belirtildi.

Açıklamada; "Dernek olarak havlu atacak değiliz; ancak 110 bin TL ile yapılacak işler düşünüldüğünde kahroluyoruz." denildi.

Derneğin açıklamasının tamamı şu şekilde;

Bakırköy Belediyesi tarafından derneğimize tahsis edilen arsa T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne devredilmiştir. "Kamu yararına çalışan" ALS-MNH Derneği için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü "fuzuli işgal" bedeli olarak 110.000 ₺ isteniyor.

Ecrimisil bedeli giderek ağırlaşıyor. Aynı sorunu defalarca yaşayan sivil toplum örgütleri, İBB''den İstanbul’a yakışır bir sivil toplum merkezi istiyoruz. Derneğimize ecrimisil ihbarnamesi gelmesi yeni bir şey değil. 2001 yılında bize Bakırköy Belediyesi tarafından tahsis edilen derneğimize değişen yasalar nedeniyle belli bir dönemden sonra Ecrimisil ihbarnameleri gelmeye başlamıştır.

Her seferinde itiraz davaları açıyoruz ve mahkemeler sonucu hükmedilen bedelleri ödüyoruz. En son geçtiğimiz ocak ayında daha önceki yıllardan gelen faizi ile birlikte 175 bin TL yi bulan Ecrimisil bedelini vergi yapılandırması kapsamında 41 bin TL civarında ödedik.

Yıllar geçtikçe bu bedeller büyüyor ve biz artık altından kalkamıyoruz. 110 Bin TL lik Ecrimisil bedeli açtığımız itiraz davası sonucu düşse bile sürekli tekrarlanan bu süreçler maddi olarak derneğimizi yıpratmıştır.

Bu davalar artık bir çözüm olmaktan çıkmıştır. Her seferinde daha yüksek bedellerle karşımıza gelmektedir. Dernek olarak havlu atacak değiliz; ancak 110 bin TL ile yapılacak işler düşünüldüğünde kahroluyoruz. 110 bin TL/150 TL = 733 öğrencinin bursu 110 bin TL / 2800 TL= 40 jeneratör 110 bin TL /3500 TL= 32 çift motorlu hasta yatağı demektir. Hastalarımız için topladığımız bağışları ecrimisil ile yok etmeyeceğiz.