Ortadoğu'da neler oluyor?

Ortadoğu'da neler oluyor?
Ankara Kitap Fuarı’nda “Ortadoğuda Neler Oluyor” paneli düzenlendi. Çok sayıda vatandaşın katıldığı panelin konuşmacıları, Sinan Oğan ve Hakkı Öznur panele gelen izleyicilere Suriye’deki gelişmeleri ve düşüncelerini aktardı.

BERKAY BİGEÇ / ANKARA

Ankara Kitap Fuarı önemli bir panele ev sahipliği yaptı.

24. dönem MHP Milletvekili Sinan Oğan ve araştırmacı Yazar Hakkı Öznur’un konuşmacı olduğu panelde Suriye ve Ortadoğu'da son gelişmeler konuşuldu.

Panelin moderatörlüğünü Dr. İsmail Yıldız üstlenirken açılışta yaptığı konuşmada, Ortadoğu kavramının I. ve II. Dünya Savaşı sonrasında Amerika ve İngiltere’nin çıkarları doğrultusunda gelişen siyasi bir isimlendirme olduğunu söyledi.

 

“SURİYE POLİTİKASI TÜRKİYE’DE GÜNÜBİRLİK DEĞİŞİYOR”

Çolak daha sonra Türkiye’nin Suriye konusunda herhangi bir dış politikası olmadığını belirterek “Amerika’da istediğiniz başkanı getirin görev verin ABD’nin Ortadoğu politikası değişmeyecektir, İngiltere’nin Ortadoğu politikası değişmeyecektir. Fakat Türkiye’de Cumhurbaşkanı günübirlik politika değiştiriyor. Bölgedeki gelişmeler bizi çok yakından ilgilendiriyor bizi bu kadar yakından ilgilendiren bölgedeki politikalarımız kurumsal anlamda hala belirli bir eksene oturtulamadı” diye konuştu.

“ORTADOĞUDA ARAPÇA BİLEN KAÇ TANE BÜYÜKELÇİMİZ VAR?”

Panelin bir diğer konuşmacısı eski MHP milletvekili Sinan Oğan “Ben Meclis’te milletvekili olduğum sırada dönemin başbakanı “Bizden habersiz ortadoğuda yaprak kımıldamaz” demişti. Ben de Orta Doğu'da Arapça bilen kaç tane büyükelçimiz olduğunu sordum. Verdikleri cevap “bir tane o da yeni gitti” dediler. Bu çok acı, yüz sene ortadoğunun büyük bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisindeydi. Amerika’nın bölgedeki büyükelçilerine bakın çoğu Arapça bilir. Rusların büyükelçileri kesin bilir. Şimdi, yeni yeni bu sayıları artırmaya başladık. O zamanlar olmadığı için örneğin; Trablus’ta darbe oldu, bir gün önce Trablus’ta bulunan başkonsolosluğumuzun internet sayfasında şu vardı. 'Değerli vatandaşlarımız Trablus’ta herhangi bir asayiş olayı beklemiyoruz' ertesi gün Trablus’ta darbe oldu” dedi.

“SURİYELİLERİN KARIŞTIĞI HİÇBİR OLAYI TELEVİZYONLAR VERMEYECEK TALİMAT BÖYLE”

Terör örgütü PKK/YPG'nin elebaşlarından Suriye uyruklu Mazlum Kobani’den Amerika’nın bir kahraman yaratmak istediğini belirten Oğan “Peki biz niye bu algı operasyonuna neden alet oluyoruz” dedi. Oğan, “Buradan yetkililere sesleniyorum acilen bu adam hakkında bir kamu diplomasisi yapılması lazım. Bu adam terörist olduğu her yerde anlatılmalı. Mesela hükümet şu konuda talimat verdi. Suriyelilerin karıştığı hiçbir olayı televizyonlar verilmeyecek, Suriyeli denmeyecek yabancı uyruklu denecek. Bu konuda talimat var, diğer konuda neden talimat yok?” diye konuştu.

“SON KALE TÜRKİYE”

Rusya’nın Suriye’yi Doğu Akdeniz’e açılan bir kapı olarak gördüğünü belirten son olarak Ortadoğu'nun Cahşları kitabıyla dikkat çeken Yazar Hakkı Öznur “Rusya bölgede yeni bir ülke değil, 1961’den bu yana yani Sovyetler Birliği’nden beri Rusya bölgede. Suriye’nin birçok yerinde Rusya’nın üstleri var. İran burada, Rusya burada, ABD geliyor okyanusun ötesinden, sınırlarımız kevgire döndü. Terör örgüleri bölgemizde cirit atıyor. “Büyük Ortadoğu ve Büyük İsrail Projelerini” çok iyi görmeli ve anlamalıyız, bu iki projenin de hedefinde Türkiye var. Türkiye son kaledir, Türk dünyası açısından, Anadolu açısından, Türkiye son kale. Amaçları Türkiye’yi parçalamak” dedi.

İlgili Haberler