Obama ile Ruhani 15 dakika görüştü

Obama ile Ruhani 15 dakika görüştü
Obama ile Ruhani 15 dakika görüştü

ABD ile İran arasında 34 yıl aradan sonra ilk kez devlet başkanları düzeyinde doğrudan temas sağlanması, barış umutlarını güçlen

ABD ile İran arasında 34 yıl aradan sonra ilk kez devlet başkanları düzeyinde doğrudan temas sağlanması, barış umutlarını güçlendirdi.

 

ABD Başkanı Barack Obama ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, telefonda görüştü. Böylece ABD ile İran arasında 34 yıl aradan sonra ilk kez devlet başkanları düzeyinde doğrudan temas sağlandı. Obama, Beyaz Saray’da bütçe konusundaki açıklamasının başında sürpriz şekilde, “İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile biraz önce telefonda konuştum” dedi.
15 dakika sürdüğü belirtilen görüşmede, İran’ın nükleer programı konusunda bir anlaşmaya varılmasına yönelik devam ettirdikleri çabaları ele aldıklarını kaydeden Obama, “New York’ta söylediklerimi Cumhurbaşkanı Ruhani’ye de tekrarladım. İleriye doğru yol almada önemli engeller elbette çıkacak olmasına ve başarının hiçbir şekilde garantisi olmamasına rağmen, kapsamlı bir çözüme ulaşabileceğimize inanıyorum dedim” ifadesini kullandı. Başkan Obama, şöyle devam etti: “Şu anda önümüzde yer alan zorlukların bilincindeyiz. Bunun (telefon görüşmesinin) bir ABD başkanı ile bir İran cumhurbaşkanı arasındaki ilk temas olduğu gerçeği, ülkelerimiz arasındaki derin güvensizliğin altını çiziyor, ancak aynı zamanda bu zorlu tarihin ötesine geçme umuduna da işaret ediyor.” Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry’i İran ile diplomatik çabaların devam ettirilmesi için görevlendirdiğini kaydetti. Nükleer sorunu çözmenin, ABD ile İran arasında, saygıya dayanan yeni bir ilişkiye yönelik büyük bir adım olabileceğini ifade eden Obama, İran ile uluslararası toplum ve bölgedeki diğer ülkeler arasında daha iyi bir ilişkinin oluşmasını kolaylaştırmaya yardım edeceğini bildirdi.

 


Talep İranlılardan
Bir ABD’li yetkili, gün içinde İranlılardan, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin New York’tan ayrılmadan önce Obama ile telefonda görüşmek istediğine dair bilgi aldıklarını ve bunun üzerine bu görüşmenin ayarlandığını bildirdi. Yetkilinin verdiği bilgiye göre, iki liderin de tercüman kullandığı görüşmeden ilginç bir detay da görüşmenin sonunda Ruhani’nin İngilizce “İyi günler”, Obama’nın da Farsça “Hoşça kalın” diyerek görüşmeyi bitirmesi oldu.