Oruç nasıl bozulur? Orucu neler bozar?

Oruç nasıl bozulur? Orucu neler bozar?
Ramazan’ın gelmesiyle beraber orucu nelerin bozacağı tartışma konusu oldu. Müslüman alemi dün akşam kalktığı ilk sahurda niyetini etti ve bu akşamki ilk iftarla oruçlarını bozacak. Ramazanın gelmesiyle beraber ise Müslümanlar Oruç nasıl bozulur? Orucu neler bozar? Diş fırçalamak orucu bozar mı? Sakız çiğnemek orucu bozar mı? sorularının cevaplarını arıyor. İşte orucu bozan şeyler…

Ramazanın gelmesiyle beraber orucu nelerin bozacağı tartışma konusu oldu. İlk sahura kalkılarak niyet edilen oruçlar bu akşam ilk iftarla bozulacak. İbadetlerini kazaya uğratmak istemeyen vatandaşlar ise, Oruç nasıl bozulur? Orucu neler bozar? Diş fırçalamak orucu bozar mı? Sakız çiğnemek orucu bozar mı? sorularının cevaplarını arıyor. İşte orucu bozan şeylerle ilgili detaylar haberimizde…

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

KAN ALDIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

SUSUZ HAP YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu bir kimse meşru bir mazaret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre;

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.


Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

DUŞ ALMAK ORUCU BOZAR MI?

Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220)

KOLANYA ORUCU BOZAR MI?

Oruç tutanların deodorant, parfüm veya kolonya kullanmaları, bunları koklamaları caizdir. Bunlar yemek ve içmek sınıfına dâhil olmadığı için orucu bozmazlar.

TÜKÜRÜK YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı orucu bozmayan durumlar arasında, ağzına gelen balgamı veya burnuna inen akıntıyı yutmak yer almaktadır. Ancak Diyanet bilgilerine göre tükürüğü ağızda biriktirip yutmak oruçluya mekruhtur.