Öymen: "Batılılar Suriye'yi hizaya getirmek istiyor"

Öymen: "Batılılar Suriye'yi hizaya getirmek istiyor"
Batılı ülkelerin Suriye'ye yeni bir müdahale için İdlib'i kullanacağını söyleyen Emekli Büyükelçi Öymen, "İdlib en hassas noktalardan biri şu anda. Suriye'ye yönelik saldırı için bir vesile sayılır, füze saldırısı yapabilirler" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, batılıların Suriye'ye yeni bir müdahale için İdlib'i bir fırsat olarak kullanması durumunun olduğunu söyledi.

Öymen, "Bunun için Suriye'nin kimyasal kullandığı iddiasını ortaya atması gibi bir ihtimalden bahsediyor Ruslar. Kullanmasa bile kullandı diyecekler. İdlib en hassas noktalardan biri şu anda. Suriye'ye yönelik saldırı için bir vesile sayılır, füze saldırısı yapabilirler, İsrail hava saldırısı yapabilir. Suriye'yi hizaya getirmek istiyorlar çünkü Suriye giderek güçleniyor. Rejim muhaliflerin ele geçirdiği toprakları geri alıyor. İdlib üzerinden bir kamuoyu savaşı olacak büyük ihtimalle" dedi.

ABD'nin izlediği ve ticaret savaşına dönen politikanın Avrupalıları da rahatsız ettiğini belirten Öymen, onların ticaretine de zarar verdiğini bildirdi. Türkiye'nin ABD ile ticaret ilişkilerinin zayıflamasının onlara yeni pazarlar açtığına da değinen Öymen şöyle devam etti: "Türkiye 80 milyonluk çok büyük bir pazar. Göz ardı edilemeyecek büyüklükteki bir ülke. Dolayısıyla ABD'nin sattığı, ABD'nin Türkiye'nin ABD'den almayacağı bazı malları kendileri satmak istiyorlar. Bunun için savunma sanayi başta geliyor. ABD Türkiye'ye tam anlamda bir savunma sanayi ambargosu uygularsa bu özellikle Fransa'nın savunma sanayine büyük bir pazar açacak. Fransa zaten bu noktada ABD ile büyük bir rekabet içinde. Boeing uçaklarını almazsanız Airbus uçaklarını satmak isteyecekler bize. Askeri uçakları ABD'den almazsanız onların uçakları var, onları satmak isteyecekler. Bir kere işin ticari boyutu var."

Onur Öymen, Osmanlı Devleti'nin en zayıf olduğu dönemlerden bu yana ekonomik ve stratejik menfaatleri nedeniyle batılı ülkelerin Türkiye'yi yanında görmek istediklerini ifade etti.

Türkiye'nin büsbütün batıdan kopup bir Ortadoğu ülkesi olması ve yine Rusya'nın yanına yaklaşmasının da Avrupalıların stratejik menfaatlerine zarar verdiğini aktaran Öymen, "Osmanlının en kötü döneminde bile Türkiye'nin batıdan kopmasını istememiş batılılar. Bir taraftan bazen Türkiye ile insan hakları ve benzeri konularda çekişirken, diğer taraftan hiçbir şekilde Türkiye'yi gözden çıkarmak istemiyorlar" diye konuştu.

Öymen, şunları anlattı: "Rusya'nın gözünde en büyük rakip ABD. Türkiye batı ile sorun yaşayıp Rusya'ya doğru yaklaştıkça bu onların işine geliyor. Turizm, ekonomik ve mali açılardan Türkiye'nin de şu anda Rusya'ya ihtiyacı var. En son Rusya ile yaşanan krizin ardından iki tarafta gördü ki sonuçta herkes kaybediyor. İki tarafta şu anda bunu telafi etmeye çalışıyorlar. Öte yandan elbette batının da Türkiye'den rahatız olduğu yanlar var. Türkiye'yi AB'ye üye yapmak istemedikleri doğru. Türkiye'den kopmayı da istemiyorlar."

İlgili Haberler