Özel hastaneler için kritik karar. Erdoğan'ın imzasıyla kaldırıldı

Özel hastaneler için kritik karar. Erdoğan'ın imzasıyla kaldırıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre, özel hastanelere ilişkin şartları belirleyen Özel Hastaneler Tüzüğü yürürlükten kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda, "28.2.1982 tarihli ve 8/5747 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Özel Hastaneler Tüzüğü''nün yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir." İfadesine yer verildi.

ÖZEL HASTANELER TÜZÜĞÜ

Yürürlükten kaldırılan Özel Hastaneler Tüzüğü’nde yer alan bazı maddeler şöyleydi:

Sanatoryumlar, akıl ve ruh hastalıkları ile bulaşıcı hastalıklara özgü hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, prevantoryum ve kürevleri ve diğer özel dal hastenelerinin açılma izinlerinde, bunların kabul ve tedavi edecekleri hastalıkların türleri ayrıca belirtilir.

Madde 4 – Hasta odaları, doğrudan ve yeterli güneş ışığı ile aydınlanmalıdır. Bodrum katlarında hasta odası olamaz.
Madde 5 – Hasta odalarının duvarları düzgün ve kolay temizlenebilecek nitelikte; ameliyathaneler, laboratuvarlar ve bulaşıcı hastalara ayrılan odaların taban ve duvarları ise yıkamaya ve dezenfeksiyona elverişli olacaktır.
Madde 6 – Tek yataklı hasta odaları en az 9 m2 olacak; birden çok yataklı odalarda hasta başına en az 7 m2, çocuk hastalar için 6 m2, çocuğu ile yatan lohusalar için tek yataklı odalarda 12 m2, birden çok yataklı odalarda 10 m2 alan bulunacaktır. 
Madde 7 – Hasta odalarının bulunduğu koridorların genişliği en az 2 m. olacaktır. Buralara , ancak sedye taşınmasına engel olmamak koşuluyla hemşire istasyonu bankosu ve ecza dolabı konabilir.

BULAŞICI HASTALIK ŞARTLARI

Madde 21 – Bulaşıcı hastaları kabul etmek üzere açılacak özel hastanelerle hastanelerin bulaşıcı hastalıklara ayrılmış bölümlerinde ayrıca;
a) Ayrı girişi bulunan bir hasta kabul bölümü,
b) Buluşmaya neden olmayacak biçimde ayrı odalar, ayrı banyolar ve tuvaletler,
c) Bulaşıcı salgı ve boşaltım kamplarının dezenfeksiyon için özel yerler,
d) Bulaşıcı hastaların yemek kaplarının dezenfeksiyonu için özel yerler ve düzenler bulunur.

Madde 33 – Her ameliyattan önce, hastada, ameliyatın yapılmasına engel bulunup bulunmadığının saptanması için gerekli klinik ve laboratuvar incelemelerinin yapılması zorunludur. Bu incelemeler sonucunda ameliyata engel ya da ameliyatın ihtilata neden olacağı bir durum saptanırsa gerekli önlemler alınmadan ameliyat yapılmaz. Bu incelemeler ya da engelin kaldırılması için yapılacak tedavi dolayısıyla geçecek zamanın hastanın yaşamını tehlikeye sokması sözkonusu ise, ameliyatınyapılması ertelenmez. Ameliyattan önce ve sonra yapılan inceleme ve tedaviler ile ameliyatın acele yapılmasının nedenleri hasta gözlem kağıdına yazılır. 2715 Gündelik ücretlerin saptanması:

Madde 34 – Özel Hastanelerde yatan hastalardan sınıflarına göre alınacak gündelik ücretler, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının uygun gördüğü miktarları geçemez. Ücretle hasta kabul eden özel hastanelerde en az bir yatak olmak koşuluyla yatakların % 5''i parasız hastalar için ayrılır ve bunların sayısı açılışizinlerinde gösterilir. Bu yataklarda, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının, yerel mülkiye amirinin ve hastane yönetiminin parasız tedavisini uygun gördüğü fakir hastalar tedavi edilir. İlk açılışta, İl Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürü ya da görevlendireceği bir yardımcının başkanlığında bir Devlet Hastanesi Baştabibi, yoksa hükümet ya dasağlık ocağı tabibi, tabib odaları, ticaret odaları ve belediye temsilcilerinden oluşan bir kurulca, fiyat indeksleri, yerel koşullar ve emsal gündelik ücretler gözönünde bulundurularak saptanacak gündelik ücretler, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca aynen ya da değiştirilerek onaylandıktan sonra uygulanır. Ücret değişikliği için, bina kirası, bina ve demirbaş amortismanları, aydınlatma, ısıtma, su ve yiyecek harcamaları, personel ücretleri vb. gündelik ücretleri etkileyen giderlere ilişkin belgelerle birlikte Valiliğe yazılı olarak başvurulur. İkinci fıkrada sözü edilen kurulun bu başvuru üzerine vereceği karar Bakanlığa gönderilir. Ücretler bir yıl geçmeden artırılamaz. Ancak toptan eşya fiyatları endeksi artışları % 25''i geçtiği takdirde, ücret saptanmasından en az altı ay geçmek koşuluyla bu süre beklenmeden artırma isteminde bulunulabilir.