Pekin: ABD bölüyor Barzani kuşatıyor

Pekin: ABD bölüyor Barzani kuşatıyor
ABD Suriye'de attığı adımlarla ülkeyi parçalamaya devam ederken, Irak'ın kuzeyindeki kukla yapının başı Barzani de referandum bahanesiyle topraklarını genişletmek için kuşatma gerçekleştiriyor.

Fatih Erboz / Yeniçağ

Irak ve Suriye'deki gelişmelerin birbiriyle bağlantılı bir şekilde gitmesinin dikkat çekici olduğunu kaydeden Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "ABD Suriye'de şu anda parçalamaya devam ediyor. Barzani'nin referandum isteği ise dünyaya bir güç gösterisi" diye konuştu.

Barzani'nin amacının referandumdan çok kontrol ettiği bölgeyi genişletmek olduğunu ifade eden Pekin, şunları söyledi: "Bu noktada asıl dikkat edilmesi gereken konu, bağımsızlık referandumundan çok, Barzani'nin kontrol ettiği bölge dışında kalan yani Erbil ve Selahaddin şehirlerinin dışında kalan yerlerde Musul, Kerkük, Diale ve Selahaddin'in bir kısmını da kapsıyor. Oralarda Kürt yok, genelde Türkmen, Yezidiler ve Araplar var."

Barzani'nin hem topraklarını genişlettiğini hem de topraklarını genişletme bahanesiyle bir bağımsızlık referandumu yaptığının altını çizen Pekin sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani orada yaşayan insanlara buralarda dahil olmak üzere bir Kürt devleti kuralım mı diye soracak, evet çıktığı takdirde bu bölgeler Barzani'nin sınırları içine girecek. Barzani lider olmak istiyor. Suriye'de PYD alt dal konumunda. Rakka ele geçecek büyük ihtimalle. Rakka ele geçtikten sonra orada PKK'nın hâkimiyeti var sonuçta. Dolayısıyla Kürdistan Barzani'nin kontrolünde mi olacak, PKK'nın kontrolünde mi olacak sorusunun cevabı tam olarak verilmeden bir ön almak istiyor olabilir."

Pekin, şöyle devam etti: "Büyük üsler kurmuyor ABD orada. Küçük küçük üsler kuruyor başka çaresi yok. Uçak, helikopter inecek. Çok fazla güç getirmez oraya. Orası daha çok bölgesel amaçlı olur. ABD daha çok demokratik Suriye güçlerini kullanıyor. Daha çok Kürtlerden oluşuyor zaten bu yapı. Yapmak istediği belli. Fırat'ın kuzeydoğusunda Kürdistan kurmak. İçinde Rakka ve Deyrez-zor'u içine alacak şekilde Kürdistan oluşturmak istiyor. Bir de Şam'ın güneyinde Ürdün sınırında ve İsrail sınırında tampon bölge kuracak. Arada bir tampon bölge. Şam'ı güneyden kuşatıyor. ABD Suriye'yi parçalamış vaziyette. Kürt bölgesi, güneyde başka bir bölge, onun ismi de Yeni Suriye Ordusu adı altında. Ürdün ile İsrail ve Şam arasında bir yer. Batıda Rusların desteklediği Esad bölgesi var." 

 

İlgili Haberler