AKP’den Gül’e çifte ambargo!

AKP’den Gül’e çifte ambargo!
AKP’den Gül’e çifte ambargo!

İktidar partisinin 2 numaralı adamı M. Ali Şahin’in “Biz AKP olarak Başbakanımızın Cumhurbaşkanı adayı olmasını arz

İktidar partisinin 2 numaralı adamı M. Ali Şahin’in “Biz AKP olarak Başbakanımızın Cumhurbaşkanı  adayı olmasını arzu ediyoruz” açıklaması, Gül’ün Çankaya’da bir dönem daha görev yapma ihtimalinibitirdi. Erdoğan’ın ABD gezisinde verdiği “Benden sonra Kurtulmuş” mesajıyla Gül’e ‘koltuk’ kalmadı

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin bitmesine bir yıl kala, “yeniden aday olacak mı”, “aday olmazsa ne yapacak”, “siyasete mi dönecek, yoksa uluslararası bir kuruluşun başına mı geçecek” soruları tartışılırken, AKP’den açıklama geldi. Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a cumhurbaşkanlığı görevinin çok yakışacağını belirterek, “Biz AKP’liler olarak Başbakanımızın Cumhurbaşkanı adayı olmasını arzu ediyoruz” dedi. Şahin’in bu açıklamasından sonra AKP’nin Gül’ün ikinci kez adaylığına sıcak bakmadığı ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan’ın AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’u ABD ziyaretine dahil etmesi de “Erdoğan Numan Kurtulmuş’u AKP genel başkanlığına hazırlıyor” yorumlarına neden olmuştu. AKP, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Çankaya’ya, Numan Kurtulmuş’u ise başbakanlığa hazırlarken, Abdullah Gül’e hem Köşk’ün kapısı, hem de başbakanlık yolu kapanmış oldu.

 


Gül sitem etmişti

 


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha önce de “Köşk” adaylığı konusunda AKP’den gelen açıklamalara tepki göstermişti. Gül, sitemini Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmet Sever kanalıyla aktarmış, adaylık konusunda “listeye bile giremediğini” gösteren anketlere, bazı bakanlar ve AKP’lilerin, “Erdoğan aday olursa Gül olmaz” sözlerine tepki göstermişti. Gül’ün onayıyla konuşan sözcü Sever, Gül’ün ikinci kez aynı göreve aday olmasının önünde engel bulunmadığını söylemiş, buna karşı görüş bildirenler konusunda, “Özensizlik Cumhurbaşkanı’nı kırdı” demişti.

 


Her şeyin zamanı var

 


Uluslararası görevin yakıştırmadan ibaret olduğunu söyleyen Sever, “Hiçbir zaman böyle bir talebi olmadı, aklından bile geçmedi. Herkes ileride ne yapacağını merak ediyor: Yeniden aday olacak mı, yoksa ne yapacak. Bu konularla ilgili hiç konuşmuyor. Sadece ‘zamanı gelince bakarız’ diyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan ile çekişme görüntüsü vermemeye özen gösteriyor. Aynı özeni partinin bazı önemli isimlerinin göstermemesi hoş olmadı. Partinin kuruluşunda kilit rol oynamış, başbakanlık, dışişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yapmış bir kişi hakkında bu kadar özensiz davranılması burukluk yaratıyor” demişti. Çankaya kaynakları Gül’ün, Anayasa Mahkemesi’nin adaylık yolunu açan kararından sonra yaptıkları açıklamalar nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve AB Bakanı Egemen Bağış’a kızdığını bildirmişlerdi.

 

3 gün önce kafa kafaya vermişlerdi

 

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 24 Mayıs Cuma günü Ankara’da partinin genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda bir araya gelmişti.

 

Erdoğan ve Şahin’in bir süre hararetle fısıldaşması, objektiflere böyle yansımıştı. Bu görüntülerin sadece 3 gün sonrasında, dün Şahin’den gelen açıklamalar, AKP’nin kısa vadeli yol haritasında çizilen rotayı da önemli ölçüde aydınlatmış oldu.

 

Erdoğan’ın veliahtı Kurtulmuş!

 

Siyasi çizgisini AKP karşısında belirleyip SP ve HAS Parti’nin liderliğine yükselen, daha sonra “muhteşem” bir dönüşüme imza atıp, partilerini değilse de kendini iktidara taşımayı başaran Numan Kurtulmuş, Başbakan Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmasından sonra AKP’nin başına getirilmesi düşünülüyor. Erdoğan’ın ABD heyetinde, AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un da bulunması dikkat çekmişti. Geçen yıl HAS Parti’yi kapatıp, AKP’ye geçen ve Genel Başkan Yardımcısı olan Kurtulmuş için Ankara kulislerinde bir süredir, “Erdoğan’dan sonraki genel başkan” yorumları yapılıyordu. Erdoğan’ın AKP heyetinde bakanlar dışında partiden, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlut Çavuşoğlu, Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ve Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yer aldı. Partiden heyette milletvekili ve resmi sıfatı bulunmayan tek isim de Kurtulmuş oldu. Erdoğan, Kurulmuş’a hem AKP’nin kuruluş, hem de Saadet Partisinden ayrılıp HAS partiyi kurma aşamasında AKP’ye katılma önerisi götürmüştü. Geçen yıl AKP’ye katılan Kurtulmuş’a Erdoğan 2007 seçimleri öncesi milletvekili adaylığı önermişti.

 

Bozdağ eleştirmiş Bağış “iş” bulmuştu

 

Anayasa Mahkemesi kararının ardından en sert eleştiriyi yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 7 yıl olduğuna ilişkin kararı Anayasa’ya uygundur ve doğrudur. İkinci kez seçilme hususunun iptaline ilişkin hususu ise Anayasa’ya aykırıdır” demişti. Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu ile ilgili verdiği kararın bağlayıcı olduğunu belirten Bozdağ, şunları söylemişti:
 “Bana göre Anayasa Mahkemesi’nin kararı, cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olduğuna ilişkin kısmı anayasaya uygundur ve doğrudur. Ancak ikinci kez seçilmeme hususunu iptaline ilişkin kısmı ise anayasaya aykırıdır. Çünkü cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen Anayasa’nın 101. maddesine göre, seçilen cumhurbaşkanı 7 yıllık bir süre için seçilir, ikinci kez seçilemez hükmünü amirdir. Yasayla yapılan düzenleme, anayasayı değiştiren bir düzenleme değil, anayasa değişikliği sonucu konulmamış olan bir intikal hükmünü koymaktan ibarettir. Anayasa Mahkemesi, görev süresi bakımından anayasanın 101. maddesindeki önceki değişikliği esas alıp, ikinci kez seçilememe bakımından yeni düzenlemeye göre hareket etmesi, eğer buna göre hareket etmişse, gerekçeli kararı bilemiyoruz çünkü, bu açıdan anayasaya aykırılık oluşturur.

 


AYM’ye tepki

 

Mahkeme hükmü bölemez. Ya tamamen iptal ya da reddetmesi lazımdı. Bir kısmında uyup bir kısmında uymamazlık yapamaz. Anayasanın seçme ve seçilme hakkıyla ilgili değerlendirmiş olabilir, eşitlik ilkesiyle ilgili değerlendirmiş olabilir. Anayasa Mahkemesi bu yönde bir değerlendirme yapmış olsa bile, bu iptali haklı kılmaz. Çünkü Anayasa’nın 101. maddesi anayasa hükmüdür. 101. madde, 67. maddeyle geçmişte de birlikte uygulandı. Çünkü anayasa hükümleri arasında bir hiyerarşi yoktur, yani birini yukarı koyup birini ona göre denetleme imkanınız bulunamaz. Hükümler birbiriyle eşittir, her açıdan. Şimdi anayasanın hükmünde ikinci kez seçilememe hükmü varken, onu seçme ve seçilme hakkıyla veya başka bir konuyla irtibatlandırıp anayasanın bu hükmünü görmezlikten gelmesi Anayasa Mahkemesi açısından düşünülemez.”

 

NATO’ya genel sekreter

 

Çalışma Bakanı Faruk Çelik de, “Gül çok iyi bir cumhurbaşkanı oldu. Ancak Erdoğan aday olursa, Gül’ün aday olacağını sanmıyorum” demişti. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise Gül için cumhurbaşkanlığı sonrasında uluslararası bir görev alabileceğinin işaretini vermiş, “NATO, Cumhurbaşkanımızdan daha iyi bir genel sekreter bulamaz. Bundan endişem yok” demişti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de, Erdoğan’ın Köşk’e aday olması halinde Gül’ün “Ben de adayım” diyeceğini zannetmediğini hatırlatmıştı.

 

Anayasa Mahkemesi “olur” demişti

 

Uzun bir süredir tartışmalara neden olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresiyle ilgili düğümü Anayasa Mahkemesi çözmüştü. Mahkeme heyeti, Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğuna oy çokluğuyla karar verip, ikinci kez aday olabileceğini açıklamıştı. Yüksek Mahkeme, geçici 1. maddenin ikinci fıkrasındaki, “31 Mayıs 2007 tarihli ve 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen Cumhurbaşkanları, iki defa seçilememeleri kuralı dahil, Anayasa’nın değişiklik öncesi hükümlerine tabidir” ibaresini iptal etmişti. Heyet, “Onbirinci Cumhurbaşkanının görev süresi yedi yıldır” hükmünün de aralarında bulunduğu diğer düzenlemelerin iptal istemlerini ise reddetmişti.

 


Davayı CHP açmıştı

 


CHP’nin iptalini istediği diğer hükümler ise oybirliğiyle reddedilmişti. Kararın ardından 2014 yılının ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Abdullah Gül de adaylar arasında yer alabilecek. Raporunu açıklayan Raportör Ali Rıza Çoban, başvurunun reddi yönde görüş bildirmişti. Abdullah Gül, 2007 yılında yapılan seçimlerde bir kereye mahsus olmak üzere 7 yıllığına Cumhurbaşkanı seçilmişti. Ancak 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı’nın görev süresi, “5+5” şeklinde düzenlenmişti. CHP, yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı.

 

AKP’den Şahin’e “özel” görev

 

AKP’nin tüzüğüne göre aralarında M. Ali Şahin’in de bulunduğu 73 milletvekili, 3 dönemdir üst üste Meclis’te görev yaptıkları için yeniden aday olamayacak. Hükümet, bazı eski vekillerin kamuda üst düzey yönetici olabilmesinin yolunu açacak yasal hazırlığa başladı. Meclis’in gündemindeki “torba kanun” tasarısına göre, “dışarıdan atama” ile üst düzey yönetici olunabileceği gibi Dışişleri Bakanlığı’nda üst düzey kadrolara atanabilmek için aranan “özel şartlar” da kaldırılacak. Tasarıdaki düzenlemeler şöyle: Ek göstergesi 6.400 ve daha yüksek tespit edilen yönetici kadrolarına açıktan atama yapılabilecek. Ancak bu kadrolara bu şekilde atanmış olmak, kamu kurum ve kuruluşlarındaki diğer kadroya atanma veya kamuda herhangi bir statüde çalışma açısından kazanılmış hak teşkil etmeyecek.

 


Şart aranmıyor

 


Müdür ve daha üst unvanlı yönetici kadrolarına atanabilmek için öğrenim durumu ile toplam hizmet süresi dışında; belirli bir meslek mensubu, kariyer meslek mensubu olma şartı aranmayacak. Yürürlükteki 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 13’üncü maddesinin (a) ve (b) bentlerindeki “Müsteşar ve müsteşar yardımcıları, büyükelçilik yapmış birinci derece kadrodaki meslek memurları arasından atanır. Genel müdürler, yardımcıları ve müstakil daire başkanları, birinci derece kadrodaki meslek memurları arasından atanır” ibareleri kaldırılıyor.