Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu'ndan flaş Amerika seçimi yorumu. Kime oy verdiğini de açıkladı

Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu'ndan flaş Amerika seçimi yorumu. Kime oy verdiğini de açıkladı
Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, Amerikan seçimlerinde Trump’a oy verdiğini belirterek, “popüler oyu Sayın Biden alacak, elektronik oylar ise Trump’ta kalacak” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, sosyal medya hesabından Amerika’daki seçimlerle ilgili dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Oyunu Trump lehine kullandığını belirten Çilingiroğlu, popüler oyun Biden’de kalacağını ancak Trump’ın elektronik oylarda üstünlük sağlayacağını söyledi.

Çilingiroğlu’nun paylaşımı şu şekilde:

Bugün malum ABD seçimleri. Oyumu Sayın Trump'a verdim. İnşallah o seçilir. Bence popüler oyu Sayın Biden alacak, electro vote ise Trump. Yani 2016 gibi. Ancak bu ırkçılık olaylarından dolayı Trump kaybedebilir lakin demokratlar siyahi ve azınlık tarafları iyi mobilize etti.

ELEKTRONİK OY NE DEMEK?

ABD başkanlık seçiminde kullanılan sistemdir. Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin toplamı alındıktan sonra (100+435), eyaletlerin nüfus sayılarıyla oranlanır ve electoral yansımalar oluşturulur. Herhangi bir eyalette bir başkan adayı 1 oy fazla almış olsa bile, o eyaletin electoral oranının tümü 1 oy fazla almış adayın hanesine yazılır.

Örneğin Florida nüfusunu 100 olarak ele alırsak, 51 oy alan başkan adayı Florida’nın tüm electoral oyunu hanesine yazdırmış olur ve diğer aday bu eyaletten electoral olarak 0 oy alır. Bu nedenle büyük eyaletlerin, daha açık bir şekilde söylersek temsilciler meclisine en çok aday gönderen eyaletlerin, nüfusları yüksek olduğundan electoral yansımaları da yüksektir. 

prof-dr.jpg

 

 

İlgili Haberler