Prof. Dr. Tufan Tükek bu korktuğumuz bir durum diyerek yapılması gerekenleri sıraladı

Prof. Dr. Tufan Tükek bu korktuğumuz bir durum diyerek yapılması gerekenleri sıraladı
Korona virüste mutasyon tehlikesi ortaya çıkarken İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, testi pozitif çıkan hastaların tek kişi olarak izolasyonda kalması gerektiğini söyledi. Virüsün genetiğinin değişip farklı bir virüse dönüşebileceğini kaydeden Tükek, “Bu, korktuğumuz bir durum” ifadelerini kullandı.

DHA’da yer alan habere göre, Türkiye’de İngiltere varyantı tespit edilen korona hastalarının ardından kritik bir uyarı geldi. İstanbul Tıp Fakültesi’nde bir hastada Brezilya mutasyonunun teşhis edilmesiyle birlikte İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, artık pozitif teşhis alan tüm hastaların evde ya da hastanede farketmeksizin, tek kişi olarak izolasyonda kalması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Tükek, virüste mutasyonun görülmesiyle beraber, virüsler kendi içlerindeki genetik materyalleri değiştirip farklı bir virüse dönüşebilir. Bu, korktuğumuz bir durum.

“İKİ POZİTİF VAKA AYNI YERDE BULUNMAMALI”

Yeni varyantların farklı bir virüsmüş gibi algılanmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tükek, şu ifadeleri kullandı:

“Tamamen klasik bildiğimiz Kovid-19’un oluşturduğu klinik bulgu ve semptomlar görülüyor. Sadece yeni filyasyon uygulaması olarak 10 gün dolduktan sonra negatifliğine bakıldıktan sonra izolasyon sonlanacak ve ayrıca hastaların diğer pozitif vakalarla temas etmeden tek kişilik odada takibi gerekiyor. Çünkü rekombinasyondan bahsediliyor virüslerle ilgili, iki farklı mutant virüs tek kişide enfeksiyon yaparsa, virüsler kendi içlerindeki genetik materyalleri değiştirip farklı bir virüse dönüşebilir. Böyle durumlardan tabii ki korkuyoruz. O yüzden mutant virüslerle enfekte olan kişileri ayrı tutup izolasyonunu çok sıkı yapmamız gerekiyor. Biz hastanemizde zaten tek kişilik odalarda tedavi veriyoruz. Türkiye'de genelinde de bu şekilde uygulanması gerekiyor şartları elveren hastanelerde. Mutantlı virüs olup olmadığının tespiti için belli bir süre gerekiyor. Bu süre içerisinde hastalar birbirinden enfeksiyon kapabilir. İleride zaten belki başka mutantlarla da karşılaşacağız. Bütün koronavirüs enfeksiyonlarında bu algoritmayı uygulamak gerekecek. Çünkü şu an 3 mutasyon önemli ama belki bu ileride 5 olacak, 6 olacak. Hastaların çoklu virüsle enfekte olması, genom transferi ile hastalığın daha da farklılaşma riskini doğurur. Bu da pandemiyle mücadele sürecini çok olumsuz etkiler.”

“EV İÇİNDE ÇOK DAHA FAZLA DİKKAT GEREKİYOR”

 

Prof. Dr. Tufan Tükek, yeni tip mutantlar nedeniyle özellikle hastalığı evde geçiren aile fertlerinin çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizerek şu uyarıları yaptı:

“Aile fertleri enfekte olduğunda, mümkün olduğunca bir arada bulunmaması gerekiyor artık. Nasıl olsa aynı enfeksiyonu taşıyoruz diye aynı ortamda kesinlikle maskesiz bulunmamaları lazım. Mümkünse odalarını ayırmak gerekiyor. En azından 10 günlük süre içerisinde buna dikkat etmek lazım.”

 

 

İlgili Haberler