Prof. Dr. Uğur Şahin’in şirketi BioNTech ile Pifzer’ın geliştirdiği yüzde 95 etkili korona aşısının fiyatı belli oldu

Prof. Dr. Uğur Şahin’in şirketi BioNTech ile Pifzer’ın geliştirdiği yüzde 95 etkili korona aşısının fiyatı belli oldu
Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in başında olduğu BioNTech ile Pifzer’ın ortak geliştirdiği ve yüzde 95 etkili olan korona aşısının fiyatı belli oldu. Avrupa Birliği ile aşıyı geliştiren firmalar arasında yapılan anlaşmaya göre, aşının iki dozu 280 liraya denk geliyor.

AB, 300 milyon doz aşı karşılığında 4,65 milyar dolara anlaştı. Bu kapsamda, Avrupa Birliği yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı duyurulan aşının tek dozu başına 15, 5 euro (Yaklaşık 140 Türk lirası) ödeyecek. Aşı iki doz halinde uygulandığından, maliyeti 31 euro (yaklaşık 280) Türk lirasına denk geliyor.

BioNTech'in CEO'su Porf. Dr. Uğur Şahin daha önce Reuters'e yaptığı açıklamada aşının çıkacağı tarihi açıklamıştı. 

Uğur Şahin, yaptığı açıklamada %95 etkili olduğu ve ciddi yan etkilerinin bulunmadığı belli olan Kovid-19 aşısının onayının, her şey yolunda giderse Aralık ayının ortasında alınacağını ve dağıtıma da yılbaşından önce başlanacağını duyurmuştu.

Uğur Şahin bunu 'Aşımız dünyaya yeni yıl hediyesi olacak' sözleriyle duyururken Pfizer bu yıl bitmeden 25 milyon kişiye yetecek 50 milyon doz aşı üreteceklerini, 2021 yılında ise bu sayıyı 1 milyar 300 milyona çıkaracaklarını açıklamıştı.