Prof. Gürson: Kazakistan’da milyonerler işbaşında

Prof. Gürson: Kazakistan’da milyonerler işbaşında
Kazakistan’da LPG’ye yapılan zam ile birlikte başlayan olaylar kaygı verici boyutlara ulaşırken, Rusya’nın ülkeye askeri birlik göndermesinin ardından olayların kontrol altına alınması bekleniyor.

YENİÇAĞ/ FATİH ERBOZ-ANKARA

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Poyraz Gürson, Kazakistan’da yaşanan olayların bölgesel ve ülkenin iç dinamiklerinden daha çok küresel ölçekte bir bakış açısıyla ele alınmasının daha doğru olacağını belirterek, “Yaşanan olaylar ortada. Bölgesel olarak baktığınız zaman Kazakistan’ın bölgede durumu ortada. Yaşanan olayları sadece Kazakistan’ın özelinde ele almak yetmiyor. Küresel noktadan baktığınız zaman Ukrayna için yapılacak görüşmeler öncesine denk gelmesi dikkat çekici. ABD’li Bob Menendez aklının bir yanışıma olarak ortada duruyor. turuncu bir provokasyon ile karşı karşıyayız” dedi.

RUSYA İSTEKLERİNİ DAYATMA ÇABASI İÇİNDE”
ABD ve Rusya arasında Karadeniz’de başlayan Ukrayna gerginliğinin yeni bir boyutunun Kazakistan’da ortaya çıktığına dikkat çeken Gürson, “Kazakistan’da patlak veren olayların elbette tek boyutlu değil. Bundan önce Nazarbayev, şimdi ise Kasım Cömert Tokayev yönetiminin Rusya ile bir sorunu olmadı. Ancak ortada Kazakistan’a yönelik olarak bir ABD vardı. Bu baskı son çıkan olaylarla birlikte patlak verdi. Rusya derhal bölgeye asker gönderdi. Burada açıkça karşımızda her iki ülke arasında Karadeniz’de yaşanan gerilimin bir benzerinin Kazakistan ve Orta Asya bölgesinde de sahnelenmek istendiğini görüyoruz. Rusya ile problemi olmayan Kazakistan yönetiminin, ülkede LPG’ye yapılan zamların ardından böyle bir olayla karşılaşması akla ister istemez ABD ve Rusya arasında yaşanan gerginliği getiriyor. ABD açıkçası Ocak ayı içeresinde Ukrayna görüşmesi öncesi Rusya’ya gözdağı vermek, Rusya’ya isteklerini bir anlamda dayatmak çabası peşinde.” iddiasını dile getirdi.

“TURUNCU PROVOKASYON İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Bölgedeki bazı ülkelerde benzer olayların daha önce de sergilendiğini anımsatan Gürson “Bu tipik bir turuncu devrim girişimi olarak karşımıza çıkıyor. ABD’nin daha öncede bölgede gerçekleştirmek istediği zaman zaman başarılı olduğu turuncu provokasyonlardan birisi ile karşı karşıyayız. Son dönemde ABD’de de senatör Bob Menendez’in bu tür görüşleri olduğu da zaten kamuoyu tarafından biliniyor. Bu olaylar bölgede sert bir mücadeleye girişen ABD ve Rusya’nın Ukrayna görüşmesi öncesi karşılıklı hamlelerine önümüzdeki süreçte şahit olabiliriz. Ancak ABD’nin bu hamlesi tipik bir Bob Menendez aklı olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

DİĞER ÜLKELERE ŞU AŞAMADA SIÇRAMAZ
ABD’nin Kazakistan’da provokasyon yaptığını savunan Gürson Rusya’nın hemen karşı atağa geçtiğini anımsatarak, “Rusya kendi hinterlandında böyle bir olaya izin vermeyecektir. Hemen gerekeni yaptı. ABD önümüzdeki süreçte olayları zorlayabilir. Bölgede yeni gerginlikler yaratmak isteyebilir. Bu nedenle zaten olaylardan haberdar olunca Türk kamuoyunun aklına diğer Türk Cumhuriyetlerinde benzer olayların yaşanıp yaşanmayacağı sorusu geldi. Kazakistan’da yaşananlara benzer olayların diğer Türk cumhuriyetlerinde çıkması kaygısı zaten uzun zamandır vardı. ABD, Çin ve Rusya ile giriştiği sert rekabette bu tür provakasyonlar bekleniyordu. Rusya Ukrayna krizinde olduğu gibi burada da sessiz kalmadı. ABD’nin oyununu bozdu” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler