Profesörlerden biri susuyor diğeri başlıyor. Korona virüs mutasyonu Türkiye'de çığırından çıkıyor

Profesörlerden biri susuyor diğeri başlıyor. Korona virüs mutasyonu Türkiye'de çığırından çıkıyor
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, mutasyonlu korona virüsün bulaşma hızının arttığını belirterek, “Eğer tedbirlere uygun yaşamayı gerçekleştiremezsek yeni bir dalga ile karşılaşabiliriz" dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, mutasyona uğrayan korona virüsün Türkiye’de yayılma hızının arttığını belirtti. Ertuğrul, virüsün daha çabuk bağlanır hale geldiğini belirtti.

Eskiden çok daha yoğun bir virüs yükünün bizi infekte ettiğini hatırlatan Ertuğrul, “Şu anda daha az sayıda bir virüsle infeksiyon gelişebilir. Mutasyonlu virüs bunu sağladı. O nedenle mutasyonlu virüs çok daha çabuk yayılıyor. Mutasyonlu virüsün, yayılmasını önlemek için şu anda almış olduğumuz tedbirler yeterli gibi gözükse de aslında bu tedbirlerin çok dikkatli bir biçimde uygulanması gerekiyor. Gevşemeye mahal vermeden, rehavete kapılmadan, soğukkanlılığımızı da yitirmeden alınan önlemlere uygun davranmamız gerekiyor. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek mutasyonlu virüsün ülke içerisindeki dolaşımını azaltabiliriz. Ama bunu gerçekleştiremez isek yeni bir dalga ile karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

TEDBİRLERE UYULMUYOR

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs tedbirlerine ve kısıtlamalara çok uyulmadığının altını çizerek, "Tedbirlerimizin birçoğu yeterli. Fakat şöyle bir baktığımız zaman çevremize, aslında bu kısıtlamalara uyulmadığını gözlemliyoruz. İnsanlar, sosyal mesafeye dikkat etmeden yan yana geliyorlar. Mutasyonlu virüsle beraber artan insan hareketliliği de hastalığın yayılmasında önemli" diye konuştu.

MEVCUT MASKELER MUTASYON KORONADAN KORONMAK İÇİN YETERLİ Mİ

Mutasyonlu virüsten mevcut maskelerin, doğru kullanılması halinde yeterli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ertuğrul, "Bu virüslerin en önemli bulaş yolu damlacıklarımız aracılığıyla çevreye yayılması. Damlacıkların içerisinde bulunarak dolaşıyorlar, çevreye dağılabiliyorlar. Bu damlacıklar yaklaşık 5 mikron çapından daha büyük damlacıklar. Mevcut tıbbi maskeler veya cerrahi maskeler bu damlacıkları solumamızı engelleyerek, bize güvenli bir soluk alıp vermeyi sağlıyor. Maskeler korunmak için yeterli" diye bilgi verdi.

 

İlgili Haberler