Putin'in istihbaratçısı Rusya'nın Ukrayna'da sakladığı fiyasko ve kayıpları açıkladı

Putin'in istihbaratçısı Rusya'nın Ukrayna'da  sakladığı fiyasko ve kayıpları açıkladı
Rusya'nın derinliklerinden, muvazzaf bir Rusya Güvenlik Servisi (FSB) analistinden Ukrayna savaşı... Anlatılanlar Rusya'nın iletişim problemlerine ve tek adam yönetimin zaafına da ışık tutuyor.

Amerikan araba yarışçısı Igor Sushko, https://twitter.com/igorsushko adresli Twitter hesabından Rusya’daki mevcut durumun analizini muvazzaf bir Rusya Federal Güvenlik Servisi analistinin 2000 sözcükten oluşan Twitter akışını İngilizceye çevirerek paylaştı. Bu ilginç paylaşımı Türkçeye Milli Düşünce Merkezi yazarı Mustafa Levent Yener çevirdi.

*Köşeli parantez içindeki yorumlar Igor Sushko’nun.

Milli Düşünce Merkezi’nin internet sitesinde yer alan çeviriye göre

FSB memuru şöyle yazmış:

PANDORA’NIN KUTUSU AÇILDI

Bu günlerde neredeyse hiç uyumadım, neredeyse her zaman bilincim bulanık. Belki aşırı çalışmaktan ama gerçeküstü bir dünyadaymışım gibi hissediyorum.

Yaz itibariyle gerçek bir küresel korku başlayacak – küresel kıtlık kaçınılmaz. Rusya ve Ukrayna, tahılın dünyadaki ana tedarikçileriydi. Bu yılki hasat daha az olacak ve lojistik sorunları felakete yol açacak. [Bunun küresel kıtlıkla sonuçlanacağına katılmıyorum.]

Yetkili kişileri bu operasyonu yürütmeye devam ettirme kararı almaya neyin sevk ettiğini söyleyemem ancak şimdi metodik olarak bizi [FSB-Rusya Federal Güvenlik Servisi] suçluyorlar. Analizimiz nedeniyle azarlanıyoruz. Son zamanlarda, daha fazla rapor hazırlamak için giderek daha fazla baskı görüyoruz. Tüm bu siyasi danışmanlar, politikacılar ve siyaseten etkin güçler, kaosa neden oluyor. En önemlisi, kimse böyle bir savaş olacağını bilmiyordu – herkesten gizlendi. Örneğin, bir meteor fırtınasının çeşitli nedenlerini ve sonuçlarını analiz etmeniz isteniyor. [Burada büyük olasılıkla Batı’nın yaptırımlarını kastediyor] Saldırı şeklini araştırıyorsunuz. “Bu bir varsayımdan ibarettir, ayrıntıya boğulmayın” dendiği için raporun sadece bir onay kutusu olarak tasarlandığını anlıyorsunuz. Analizin sonuçları Rusya için olumlu olmalıdır, aksi takdirde temelde iyi iş yapmadığınız için sorgulanırsınız. Bu nedenle, belirli bir saldırı türünün etkilerini geçersiz kılmak için gerekli tüm önlemleri aldığımızı yazmalısınız. Çok fazla çalışıyoruz. Ama sonra varsayımın gerçeğe dönüştüğü ortaya çıktı ve bu varsayım üzerinde yaptığımız analiz tamamen çöp oldu.

Bu yüzden yaptırımlara bir cevabımız yok.

Kimse böyle bir savaş olacağını bilmiyordu, bu yüzden kimse yaptırımlara hazırlıklı değildi.

Sır perdesinin öte tarafındaki herkes, karanlıkta tutulduğuna göre, buna nasıl hazırlanabiliriz?

KADİROV ÇILDIRDI!

Kadirov çıldırdı. Onun Kiev’deki ekibiyle ilgili Ukraynalıların FSB’den istihbarat aldıklarına dair dezenformasyonlar nedeniyle onunla bir çatışmaya çok yakındık. Birlikleri daha savaşmaya başlamadan parçalara ayrıldı ve tamamen yok oldu. Ukrayna’ya bir FSB sızıntısı olup olmadığına dair herhangi bir bilgim yok, bir sızıntı varsa da buna % 1-2 olasılık verirdim ancak bu olasılığı tamamen dışlayamazdım.

Kadirov toynaklarıyla yeri dövüyor. Kendi maceraları var. Yenilmez diye bir ün kazandı ama bir kez düşerse kendi halkı onu ortadan kaldıracak.

BLİTZKRİEG’İMİZ TAMAMEN ÇÖKTÜ

Blitzkrieg’imiz tamamen çöktü. Görevi tamamlamak imkânsız: Teorik olarak Zelenski ve milletvekilleri ile tüm kilit binalar ilk üç gün içinde ele geçirilseydi ve ülkeye teslim olduklarına ilişkin bir teslim bildirisi okumak zorunda kalsalardı, Ukrayna’nın direnişi büyük olasılıkla minimum düzeydeyken çözülürdü. Ama sonra ne olacak? Bu ideal sonuçta bile çözülemeyen bir sorun vardı: Görüşmelerimizin muhatabı kim?

ZELENSKİ’Yİ ÇIKARIRSAK

Zelenski’yi çıkarırsak anlaşmayı kim imzalayacak? Zelenski çıkarıldıktan sonra bu anlaşmanın bir değeri yok.

ОПЗЖ [Ukrayna’da Rusya ile işbirliği yapan Muhalefet Partisi] işbirliği yapmayı reddetti. Korkak Medveçuk kaçtı. Başka bir lider var, Boyko ama o da reddetti; kendi halkı bile onu anlamayacak. Tsaryova’yı geri getirmek istedi ama Rusya’da bizimkiler bile ona karşı. Yanukoviç’i geri getirmek mi? Ama nasıl? Eğer işgal edemeyeceksek yeni kurulan hükümet biz gider gitmez 10 dakika içinde devrilir.

İŞGAL ETMEK Mİ?

İşgal etmek mi? Bu kadar insanı nereden bulacağız? Komuta merkezi, askeri polis, karşı istihbarat, güvenlik – Ukraynalıların minimum direnişinde bile, tedarik ve lojistik dahil olmak üzere 500.000’den fazla kişiye ihtiyacımız olacak. Bir kural var, eğer kalitesiz liderliği, nicelikle örtmeye çalışırsanız her şeyi daha da kötü hale getirirsiniz. Ve tekrar ediyorum, ideal senaryoda sorun bu olurdu ki ideal senaryo yok.

PEKİ, ŞİMDİ NE OLACAK?

Peki, şimdi ne olacak? Genel seferberliği iki nedenden dolayı ilan edemeyiz:

1) Seferberlik Rusya’nın içindeki durumu bozacaktır: siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan.

2) Lojistiğimiz bugün zaten aşırı yayılmıştır. Ukrayna’ya çok büyük bir birlik göndererek ne elde edebiliriz? Ukrayna – bölgesel olarak muazzam bir ülke ve bize karşı nefretleri astronomik. Yollarımız bu tür konvoyların ikmalini karşılayamaz ve her şey durma noktasına gelir. Ve mevcut kaos içindeki yönetimle bunu başaramayız.

Bu iki nedenden sadece biri bile her şeyi yıkmak için yeterliyken ikisi de aynı anda bulunmakta.

RUS ASKERİ KAYIPLARI

Gerçek Rus askeri kayıplarını bilmiyorum; kimse bilmiyor. İlk 2 gün bazı bilgiler vardı ancak şimdi Ukrayna’da neler olduğunu kimse bilmiyor. Koskoca tümenlerle bağlantıyı kaybettik (!!) Yeniden temas kurabilirler veya bir saldırı altında dağılabilirler. Komutanlar bile kaç kişinin öldüğünü, yaralandığını veya esir alındığını bilmiyor. Toplam ölü kesinlikle binlerce, belki 10.000, belki 5000 ya da sadece 2,000. Ama bizim komutanlarımız dahil kimse bilmiyor. Muhtemelen 10.000’e daha yakın. Ve DNR &LNR’deki kayıpları saymayacağız.

ZELENSKİ’Yİ ÖLDÜRSEK…

Şimdi Zelensky’yi öldürsek de esir alsak da hiçbir şey değişmeyecek. Bize karşı nefret seviyesi Çeçenistan’dakine benziyor.

Ve şimdi, Ukrayna’da bizim yandaşlarımız bile alenen bize karşı: Her şey en üstte (Rusya’da) planlandığı için; bize, böyle bir senaryonun ancak ilk önce bize saldırıldığı takdirde gerçekleşeceği, barış yoluyla bir sonuç almak amacıyla pazarlık yapmak için tehditlerimizi en üst düzeye çıkarmamız gerektiği söylendiği için, Ukrayna’yı işgal etmeyi hiç düşünmeden Zelenski’ye karşı protestolar hazırlatıyorduk. Şimdi bizimkiler de şaşlın ve aleyhimize döndüler.

Şimdi, Ukrayna’daki sivil kayıplar geometrik bir örüntüyle artacak ve bize karşı direniş daha da güçlenecek. Piyadeler zaten şehirlere girmeye çalıştı – 20 paraşütçü gruptan sadece birinin “geçici” başarısı vardı. Musul’un işgalini hatırlayın – bu bir kuraldır – her ülkede olur, yeni bir şey değil.

KUŞATMA MI?

Kuşatma mı? Avrupa’da -son on yıllarda Sırbistan en iyi örnektir- şehirler yıllarca kuşatma altında işlevsel kalabilir.

Avrupa’dan Ukrayna’ya insanî yardım konvoyların gelmesi an meselesi.

Koşullu son tarihimiz Haziran. Koşullu çünkü Haziran ayında Rusya’da ekonomi kalmayacak – hiçbir şey kalmayacak. Genel olarak, gelecek hafta [Rusya’da] iki taraftan birine devrileceğiz, çünkü durum mevcut koşullar altında sürdürülemez.

Analizlerimiz yok, bu kaosta herhangi bir tahminde bulunamıyoruz, kimse kesin bir şey söyleyemeyecek [Rusya’da].

Sezgilerle hareket etmek, özellikle yüksek duygusallık içinde, işe yaramaz; bu bir poker oyunu değil. Ancak bazı seçeneklerin başarılı olacağı umuduyla bahislerimizin büyümesi gerekecek.

Basitçe yanlış hesaplamamız ve sonuç olarak her şeyi kaybetmemiz bir trajedidir.

Genel olarak, Rusya’nın bir çıkışı yok. Olası bir zafer için seçenek yok, sadece kayıplar var – hepsi bu.

Hızlı bir zafer elde etmek için “zayıf” Japonya’yı tekmelemeye karar verdiğimiz geçen yüzyıldaki hatamızı %100 tekrarladık ve bu, ordumuzu tam bir felaketin eşiğine getirdi Sonra muzaffer sona kadar bir savaş başlattık, sonra tekrar orduya eğitim için Bolşevikleri askere almaya başladık. Sonra bu pek tanınmayan Bolşevikler, savaş karşıtı sloganlar atmaya başladılar.

DÜŞMAN MOTİVE

Cepheye hükümlülerden oluşan askeri birlikler gönderdiğimize dair en ufak bir ipucu bile olmaması için her şeyi yaptık. Siyasi tutukluları ve sosyal olarak istenmeyenleri askere alırsanız, ordunun ahlaki ruhu olumsuzlaşacaktır.

Düşman motive. Korkunç derecede motive. Nasıl savaşılacağını biliyor, Birçok yetenekli komutanları, silahları ve destekleri var. Dünyadaki insan felaketinin bir örneğini oluşturacağız.

SÖZDE DONBAS KRİZİ

En çok korktuğumuz şey: Üst kademe, eski sorunları yeni sorunlarla maskelemeye çalışıyor. Büyük ölçüde, bu nedenle 2014’te Donbass krizi çıktı . Batı’yı Kırım’daki Rus Baharı’ndan uzaklaştırmamız gerekiyordu, bu yüzden sözde Donbas krizi tüm dikkatleri çekmek için kullanıldı ve bir pazarlık kozu hâline getirildi. Ama daha büyük sorunlar orada başladı. Ardından Erdoğan’a Güney Akımı’ndan [gaz] 4 boru alması için baskı yapmaya karar verdik ve Suriye’ye girdik. Bu, Süleymani’nin [İslam Devrim Muhafızları] kendi sorunlarını çözmek için bize, bilerek yanlış bilgi vermesinden sonra oldu.

Sonuç olarak, Kırım’la ilgili sorunu çözemedik ve Donbas’ın sorunları ortadan kalkmadı. Güney Akımı 2 boruya (gaza) düşürüldü ve Suriye sorunu havada kaldı – biz ayrılırsak Esad devrilecek; aptal gibi görüneceğiz. Orada kalmak zor ve anlamsız.

UKRAYNA BLİTZKRİEG’İ

“Ukrayna Blitzkrieg”ini kim ortaya attı bilmiyorum. Tüm gerçek girdileri elde etmiş olsaydık, en azından ilk planın tartışılabilir olduğunu ve bu kadar şeyin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtecektik. Birçok şey yeniden değerlendirilmeli.

Şimdi boğazımıza kadar pisliğin içine batıyoruz ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. “Denazifikasyon” ve “demilitarizasyon” analitik kategoriler değildir çünkü hedeflerin karşılanmasının değerlendirilebileceği somut olarak formüle edilmiş parametreleri yoktur.

“Z”MİZ GAMALI HAÇ’A EŞİT OLACAK.

Şimdi, akli dengesi bozuk bir danışmanın, üst yönetimi Avrupa’yı yaptırımları gevşetmeleri için harple tehdit etmeye ikna etmesini bekliyoruz. Ya yaptırımları gevşetecekler ya da savaş! Ya Batı reddederse? Bu durumda, tıpkı 1939’daki Hitler gibi gerçek bir uluslararası çatışmanın içine çekileceğimizi göz ardı edemem. “Z”miz Gamalı Haç’a eşit olacak.

Yerelleştirilmiş bir nükleer saldırı olasılığı var mı? Evet. Herhangi bir askerî amaç için değil. Savunmanın ihlaline böyle bir silahın bir faydası olmaz. Ama amaç herkesi [Batı] korkutmak.

UKRAYNA GİZLİCE NÜKLEER SİLAH İNŞA EDİYOR

Her şeyi, tüm sorumluluğu Ukrayna’ya yıkacağımız bir senaryo yaratmak için ileri sürüyoruz. Narişkin [Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü] ve SVR’si, Ukrayna’nın gizlice nükleer silah inşa ettiğini kanıtlamak için toprağı kazıyor. Daha önce analiz ettiğimiz ve kapattığımız defteri yeniden açıyorlar. Uzmanların ve Uranyum’un herhangi bir kanıtını ve varlığını uyduramayız. Ukrayna’nın bir ton tükenmiş 238 izotopu var – bu hiçbir şey. Üretim süreci öyle bir şeydir ki bunu gizlice yürütemezsiniz.

Kirli bir bomba gizlice yaratılamaz. Ukrayna’nın eski nükleer santralleri malzemeyi sadece en az miktarda yan ürün olarak üretebilir. Amerikalılar, MAGATE’lei bu santralleri o kadar çok gözlüyor ki bu konuda konuşmak bile aptalca.

90’LARIN AÇ GÜNLERİ KAPIDA

Bir hafta sonra ne başlayacak biliyor musunuz? Hadi iki haftada anlaşalım. O kadar mahvolacağız ki 90’ların aç günlerini yad etmeye başlayacağız. Piyasalar kapatılırken Nabiullina doğru adımları atıyormuş gibi görünüyor ancak bu bir geminin, delik deşik gövdesini su almasın diye parmaklarınızla tıkamaya çalışmak gibi. Durum her hâlükârda ve daha da şiddetli bir şekilde görünecek. Artık 3, 5 veya 7 gün içinde hiçbir şey çözülmeyecek.

SONRA…

Sonra, Suriye. “Çocuklar, bekleyin, Ukrayna’da her şey sona erecek ve sonra Suriye’deki konumlarımızı güçlendireceğiz.” Ve şimdi her an orada konuşlu birliğimizin kaynakları tükenebilir ve sonra anlamsız bir sıcaklık gelecektir. Türkiye boğazı kapatıyor ve Suriye’ye hava yoluyla malzeme göndermek, sobaya kâğıt para atarak ısınmak gibi bir şey. Lütfen dikkat edin: Bunların hepsi aynı anda oluyor ve analiz için hepsini tek bir yığın halinde toplamaya bile zamanımız yok. Şu anki konumumuz 1943-1944’teki Almanya gibi – ancak Ukrayna’daki başlangıç konumumuz bu.

Bazen bu fazla çalışmanın içinde kayboluyorum, bazen bu sadece bir rüyaymış gibi ve her şey eskisiymiş gibi hissediyorum.

HAPİSHANELER…

Hapishaneler daha kötü olacak. Cevizlerinizi kanatana kadar sıkmaya başlayacaklar [Hapishanelerde baskının artacağını söylüyor. Rusların barış yanlılarını tutuklamalarına atıf]. Her yerde. Dürüst olmak gerekirse, tamamen teknik olarak, durumun kontrolünü sağlamanın tek yolu budur. Zaten tam seferberlik modundayız ancak bu modda uzun süre kalamayız ancak takvimimiz bilinmiyor ve şartlar daha da kötüleşecek. Seferberlik yönetişimi çığırından çıkartır.B

MEĞER MARATONA KAYDOLMUŞUZ

Ve sadece hayal edin: 100 m sprint koşabilirsiniz, ancak bunu bir de maratonda deneyin.

Böylece, Ukrayna sorununa 100 m sprinte gidiyormuşuz gibi saldırdık ama bir maratona kaydolduğumuz ortaya çıktı ve bu, mevcut olaylara oldukça kısa bir genel bakıştır.

KIRMIZI DÜĞME VE FEDAKÂRLIK

Bir kinaye daha yapayım, Putin’in tüm dünyayı yok etmek için kırmızı düğmeye basacağına inanmıyorum.

Birincisi, karar veren tek bir kişi değil ve onlardan birisi reddedecek. Orada bir sürü insan var ve tek bir “kırmızı” düğme yok.

İkincisi, gerçekten düzgün çalıştığına dair bazı şüpheler var. Deneyimler, kontrol prosedürleri ne kadar şeffaf olursa sorunları tanımlamanın o kadar kolay olduğunu göstermektedir. Kimin neyi ve nasıl kontrol ettiğinin belirsiz olduğu ancak raporların her zaman kabadayılıklarla dolu olduğu yer, her zaman sorunların olduğu yerdir. “Kırmızı düğme” sisteminin bildirilen verilere göre işediğinden emin değilim. Ayrıca, plütonyum yakıtı her 10 yılda bir yenilenmek zorundadır.

Üçüncüsü ve bu en iğrenç ve üzücü olanı, ben şahsen Putin’in en yakın bakanlarının ve danışmanlarının bile yakınında olmasına izin vermediği bir ruh hâlinde, kendini feda etme iradesine inanmıyorum. Bu davranışının, COVID korkusundan mı yoksa olası bir suikastten mi kaynaklandığı önemli değil. Eğer en güvenilir insanların size yaklaşmasından korkuyorsanız, o zaman kendinizi ve sizin için en değerli olanları yok etmeyi nasıl seçebilirsiniz?

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir.

 

 

İlgili Haberler