İran’dan Türkiye’ye kritik ziyaret

İran’dan Türkiye’ye kritik ziyaret
İran’ın Dışişleri Bakan Cevad Zarif yarın Ankara’yı ziyaret edecek

İranlı Bakan dolu ajanda ile gelecek

Mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin yanısıra üst düzeyde kabul edilmesi beklenen Zarif’in ajandasında, Irak ve Suriye’deki son gelişmelerin yanısıra, bu 2 ülkedeki IŞİD’le mücadele ve Suriye krizinin çözümü ile ilgili Rusya’nın önerileri de var.

Bölge barışı konuşulacak

Zarif’in ziyareti, ABD’nin İncirlik Üssü’nü kullanmaya başlaması, PKK’nın yurt içindeki terörist eylemlerini yoğunlaştırması, Türkiye’nin de Kuzey Irak’taki canilerin kamplarına karşı yoğun hava baskınlarını sürdürdüğü günlere denk geliyor.

Zarif’in, ziyaret sırasında mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmelerin yanısıra üst düzeyde kabul edilmesi bekleniyor. Ankara’da yapılacak görüşmelerde İran için de büyük önem taşıyan Irak ve Suriye’de son gelişmelerin yanısıra, bu iki ülkedeki IŞİD’le mücadele ve Suriye krizinin çözümlenmesi  ile ilgili son dönemde atılan adımlar ve özellikle Rusya tarafından gündeme getirilen yeni öneriler üzerinde durulması bekleniyor. Bu arada, ziyaret, özellikle “zamanlaması” ile dikkat çekiyor.  Zarif’in Ankara’ya,  Türkiye’nin ABD’nin öncülüğündeki koalisyonla işbirliğine hız vereceği ve hem IŞİD hem de PKK ile mücadele edeceğinin açıklanmasının ardından ABD’nin İncirlik Üssü’nü kullanmaya başlaması, PKK’nın yurt içindeki terörist eylemlerini yoğunlaştırdığı, Türkiye’nin de PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarına karşı yoğun hava baskınlarını sürdürdüğü günlere denk geliyor. Öte yandan, Cevad Zarif’in Ankara ziyaretinin yer bulduğu İran medyasında ise Zarif’in İran nükleer programına ilişkin “5+1” Grubu ile Temmuz ortasında vardığı mutabakatın ardından “bölge ve komşu ülkelerle bağlarını güçlendirmek amacıyla”  ilk olarak Irak, Katar ve Kuveyt’i ziyaret ettiği anımsatılıyor. Zarif’in Salı günü Türkiye’den sonra  ve Lübnan’ı de ziyaret edeceğine de işaret ediliyor. MNA haber ajansı da Zarif’in Suriye krizine çözüm bulma çabaları çerçevesinde yakında Rusya’yı ziyaret edeceği bilgisinin alındığını bildirdi.