Reform paketi nedir? Erdoğan’ın açıkladığı ekonomik reform paketinde neler var?

Reform paketi nedir? Erdoğan’ın açıkladığı ekonomik reform paketinde neler var?
Cumhurbaşkanı Erdoğan milyonların merakla beklediği ekonomik reform paketini açıkladı. Reform paketinin içerisinde yer alan konular araştırılmaya başlandı. Erdoğan reform paketini açıklarken “‘Reform paketimizde dar gelirli küçük esnafımıza yönelik bir vergi muafiyeti de yer alıyor. Kuaför, tesisatçı, tamirci, gibi yaklaşık 850 bin esnafımızı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyan yükümlülüklerini de kaldırıyoruz.” ifadelerini kullandı. Peki, Reform paketi nedir? Erdoğan’ın açıkladığı reform paketinde neler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi''nde, Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı''nda konuştu. Erdoğan, ekonomik reform paketinde yer alan yeni politikaları ve izlenecek yolları açıkladı.

REFORM PAKETİ NEDİR? ERDOĞAN’IN AÇIKLADIĞI EKONOMİK REFORM PAKETİNDE NELER VAR?

Erdoğan, esnaf vergilerinin muafiyeti hakkında “Esnaf kardeşlerime müjde vermek istiyorum. Küçük esnafa yönelik vergi muafiyeti de yer alıyor. Basit usulde vergilendirilen kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi ve tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnafımızı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyan yükümlülüklerini de kaldırıyoruz.” dedi.

Ekonomik reform paketinin içerisinde yer alan enflasyon paketini “Öncelikli önlemlerimizden biri enflasyonla mücadele, hedefimiz tek haneli düşük enflasyona ulaşmak. Enflasyondaki yükselişin hem yapısal hem de dönemsel sebepleri vardır. Ülkeler kuraklık ve salgının sürüyor olması sebebiyle gıda stoklarını artırma eğilimindeler. Erken uyarı sistemi kuruyoruz. Erken uyarı sistemi üzerinden özellikle üretim, toptan ve perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık olarak takip edilerek raporlanacaktır.

Gıda tarafında kayıp ve israfın azaltılması için harekete geçiyoruz. Ülkemizde 19 milyon ton gıda israf ediliyor. İşletme başına israf yılda 4 tonun üzerindedir. Bu gidişata dur demek için harekete geçiyoruz. Tarlada ve hallerde kalan sebzeleri piyasa kazandıracak sistem getiriyoruz. Dijital tarım ile her ölçekteki çiftçi ürünü için pazar bulabilecek, satıcı da ürün tedarik edebilecektir.” ifadeleriyle açıkladı.

Ekonomik reform paketinde 2 önemli politika değişikliğine gidildiğini belirten Erdoğan “Meclisin bütçe hakkının kapsamını genişletirken, şeffaflık ve hesap verebilirliği artırıyoruz. Bunun için 2 önemli politika değişikliğine gidiyoruz.

Döner sermayeleri gözden geçiriyor, verimli olmayanları kapatıyor ve diğerlerini de kademeli şekilde merkezi yönetim bütçesine, dolayısıyla Meclis denetimi kapsamına alıyoruz.

İsrafa kesinlikle tahammülümüz olmadığı için kamu idarelerinde tasarruf anlayışını yaygınlaştıracak önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz

Kamu personeliyle ilgili iş ve işlemlerin tek bir idare tarafından yürütülmesini sağlıyoruz.”
dedi.

İlgili Haberler