Sosyal medya fenomenleri dikkat! Rekor ceza geldi

Sosyal medya fenomenleri dikkat! Rekor ceza geldi
Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda tavsiye veriyormuş gibi reklam yapan fenomene 114 bin liralık ceza kesildi.

Örtülü reklam yasağı tutarı açıklandı. İşte detaylar...

ShiftDelete''den alınan bilgilere göre, Reklam Kurulu tarafından verilen yeni bir ceza, sosyal medya fenomeninin reklam yaptığını açıkça belirtmemesinden kaynaklanıyor. Örtülü reklam yaptığı gerekçesiyle 114 bin liralık bir cezayla karşılaşan fenomen ismin, tüketicileri yanlış yönlendirdiği belirtildi.

Adı açıklanmayan sosyal medya fenomeninin, “ürün tanıtımı” gibi bir açıklama yapmadan, kişisel tavsiye gibi gösterdiği bir ürün yüzünden rekor cezayla karşı karşıya kaldı. Reklam Kurulu’nun örtülü reklam olarak adlandırdığı bu durum, 114 bin lira para cezasıyla sonuçlandı.

Sosyal medya fenomenine örtülü reklam için 114 bin lira ceza

Bildiğiniz üzere sosyal medya fenomenleri, yaptıkları reklamlar ve iş birlikleri sayesinde takipçileri üzerinden gelir elde ediyor. Nispeten yeni olan bu gelir yöntemi, herhangi bir düzenlemeye tabi tutulmuyordu, ancak bu durum Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasıyla değişti.

Bakanlık, Tüketicim Korunması Hakkında Kanun’a dayanarak yeni bir kılavuz hazırlamış ve sosyal medyada reklam yapan ve yaptıran kişilerin bu kılavuza uymak zorunda olduğunu belirtmişti. Sosyal medya fenomeninin yaptığı tanıtımlı paylaşımlar Reklam Kurulu tarafından gizli reklam sayıldı ve bu sebeple fenomene 114 bin lira para cezası kesildi.

Konuyla ilgili olarak TRT Haber’e konuşan Bilişim Hukuku Uzmanı Sertel Şıracı, Bakanlık’ın bu kılavuzu geçtiğimiz yıl yayınladığını ve sosyal medya üzerindeki kullanıcıları aldatıcı bilgiden korumak istediğini dile getirdi.

Sertel Şıracı’ya göre sosyal medya fenomenlerinin bu cezaya dikkat etmesi ve bunu uyarı olarak alması gerekiyor. “Aslına bakarsak verilen cezada her ne kadar rakam olarak bize yüksek gelse de verebileceği minimum cezayı da vermiş durumda.” dedi.

“Influencerlara yatırılacak olan ödemelerin bir banka hesabına yatırılması ve buradan da vergi kesintisinin otomatik yapılmasıyla ilgili bir düzenleme var. Sonuçta bir tüketiciye yönelik bir tanıtıcı reklam yapıyorsanız bunun reklam olduğunu mesajını vermeniz gerekiyor.”