Fitch’ten bankalara mevduat uyarısı

Fitch’ten bankalara mevduat uyarısı
Fitch’ten bankalara mevduat uyarısı

Fitch’ten Türk bankaları için mevduat uyarısı geldi. Kuruluş, kredi büyümesinin mevduat artışına paralel tutulması konusun

Fitch’ten Türk bankaları için mevduat uyarısı geldi. Kuruluş, kredi büyümesinin mevduat artışına paralel tutulması konusunda dikkat çekti

 

Fitch Ratings, Türk bankalarının 2013 yılı için kredi notu görünümlerinin genel olarak olumlu olduğunu ve kredi profillerinin sağlam olmaya devam ettiğini bildirdi.
Fitch, Gülçin Orgun imzası ile yayınladığı Türk bankaları raporunda, düşük makroekonomik riskler ve ülke riskinin, 2012’de yumuşak inişin ardından ekonomik büyümenin toparlandığı ortamda, Türk bankaları için olumlu olmaya devam ettiğini vurguladı. Türk bankalarının kredi profillerini kredilerde büyüme oranının yüzde 15-20 seviyesinde kalacağı temel senaryosu çerçevesinde 2013’de sağlam kalmaya devam edeceğini ifade eden Fitch, kredi büyümesinin mevduat artışına paralel tutulması konusunda uyardı.
Türk bankalarının gelecek yıl performanslarının sağlıklı gelirler ve iyi verimlilikle desteklenmeye devam edeceğini öngören Fitch, gelecek yıl kredi/mevduat oranının 2013’de büyük olasılıkla 2012 3’ncü çeyrekteki yüzde 115 seviyesinin üzerine çıkacağını, ancak genel olarak fonlama yapısının sağlam olarak değerlendirdiğini vurguladı. Ancak, kredi büyümesinin temel senaryodaki yüzde 15-20 seviyesini ciddi şekilde aşması halinde Türk bankalarının olumlu görünümünün tehdit altına girebileceğini ifade eden Fitch, böyle bir durumun bankaların varlık kalitesini zorlayacağını, sermaye ve fonlama rasyolarının zayıflatacağını, şirket ve hanehalkı bilançoların sıkıştıracağını ve makroekonomik istikrarı tehdit edebileceğini belirtti. Fitch, bankaların büyüme için hala iştah duyduklarına dikkat çekerek, regülatörlerin bankaların büyüme hızlarını kontrol altında tutmak ve sistem için risklerin oluşmasını engellemek için tetikte olmalarının gerekebileceğini ifade etti.
Fitch, Türk bankalarının kredi notlarının hali hazırda Türkiye’nin kredi notu seviyesinde veya üzerinde olduğuna işaret ederek yeni bir artırım izin alanın sınırlı olduğunu belirtirken, bankaların mevduat artış oranları ve sermaye yaratma kapasiteleri ile paralel ılımlı bir kredi büyümesinin kredi profillerini daha da destekleyebileceğini vurguladı.