Atatürk’ün Kur’an’ı yasaklattığı büyük bir yalandır. Rıfat Börekçi imzasıyla her evde bir Kuran bulunmasını sağlanmasını emreden o belge. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın iddiası böyle çöktü

Atatürk’ün Kur’an’ı yasaklattığı büyük bir yalandır. Rıfat Börekçi imzasıyla her evde bir Kuran bulunmasını sağlanmasını emreden o belge. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın iddiası böyle çöktü
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik "Kur'an'ı yasaklattı" iddiaları bir kez daha yalanlandı. Dönemin Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi imzalı belgede, ailenin çocuklara din kurallarını öğretmesinin bir görev olduğu ve her evde Kur'an bulunması gerektiği belirtiliyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın iddiası böyle çöktü. Atatürk’ün Kur’an’ı yasaklattığı büyük bir yalandır

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Diyanet İşleri Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü olduğu dönemde ‘babamın hatırası’ diyerek Cumhuriyetin ilk yıllarını hedef altığı konuşmasını yalanlayan belge ortaya çıktı. Belge, Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Rifat Börekçi’nin imzasını taşıyor.

ERBAŞ ‘EVDE KURAN YASAK’ DEMİŞTİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş''ın, Diyanet İşleri''nde genel müdür olduğu dönem Cumhuriyetin ilk yıllarını hedef aldığı konuşması yeniden gündeme geldi. Erbaş konuşmasında, "...Babam 1921 doğumluydu. Kur’an Kursuna gittiğimizde, Aman yarabbi bu ne korkudur ki, Jandarma gelir de hocamızı alıp götürür mü? Evlerine Kur’an-ı götürmüyorlar, tarlanın duvarlarında taşın içine koyuyorlar! Bu ne korkudur, nerede yaşadık bunu biz?..." ifadelerini kullanmıştı.

1938’TE DİYANET ‘HER EVE BİR KURAN’ EMRİ YAZMIŞ

Erbaş’ın bu iddialarını yalanlayan belge ortaya çıktı. Kurtuluş Savaşı’na ve Mustafa Kemal Paşa’ya önemli desteklerde bulunan Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Rifat Börekçi’nin imzasını taşıyan 1938 tarihli belgede, “Zaruriyatı diniyesini öğrenmek her mükellefin üzerine farzdır. Teklif çağına gelmiş olan çocuklarına bunları belletmek her ailenin her saniye esaslı vazifelerindendir. Bunun için her evde bir Kur-ânı Kerim, bir de din kitabı bulunmak lâzımdır. “ ifadeleri dikkat çekti.

İŞTE O BELGE:

“HER EVDE BİR KURAN BULUNMASI LAZIM’

“Zaruriyatı diniyesini öğrenmek her mükellefin üzerine farzdır. Teklif çağına gelmiş olan çocuklarına bunları belletmek her ailenin her saniye esaslı vazifelerindendir. Bunun için her evde bir Kur-ânı Kerim, bir de din kitabı bulunmak lâzımdır. Her Müslümanın bellemesi elzem ve zarurî olan dînî ve ahlâkî mes’elelerin hepsini “Îslam Dînî” adındaki mühim kitapta bir araya toplanmıştır.

“HER MÜSLÜMAN OKUMALI”

“Hey’ti müşaveremiz azasından Ahmet Hamdi Akseki tarafından yazılarak dairemizce İmam ve Hatipler için resmen kabul edilmiş bu kitap, aynı zamanda her Müslümanın evinde bulunması elzem bir eserdir. Sade bir lisan ile yazılmış ve çocuklu velilerin esaslı bir vazifesini de kolaylaştırmış olan bu kitabı, her Müslüman kendi kendine okuyarak dînî, âhlâkî vazifelerini bundan öğrenebilecektir.”

“HER KÖYDE HER EVDE”

“Her köyde ve Müslümanın evinde bu kitaptan bir tane bulunması ve her ailede bu kitabın muntazam okunması için lâzımgelen irşadatta bulunarak her mü’minin bu kıymetli kitaba sahip olmasına gayret ve delâlet etmeniz ehemmiyetle tavsiye olunur.”

ERBAŞ ‘YASAKLANDI’ DEMİŞTİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş''ın, Diyanet İşleri''nde genel müdür olduğu dönem Cumhuriyetin ilk yıllarını hedef aldığı konuşmasında, "...Babam 1921 doğumluydu. Kur’an Kursuna gittiğimizde, Aman yarabbi bu ne korkudur ki, Jandarma gelir de hocamızı alıp götürür mü? Evlerine Kur’an-ı götürmüyorlar, tarlanın duvarlarında taşın içine koyuyorlar! Bu ne korkudur, nerede yaşadık bunu biz?..." ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler