Rum lider: Türkiye garantörlükten vazgeçmeyi tartışmaya açmadı

Rum lider: Türkiye garantörlükten vazgeçmeyi tartışmaya açmadı
Anavatan Türkiye’nin 2012 Grans Montana Kıbrıs Konferansı’nda Kıbrıs’ın tamamı üzerindeki garantörlük ve tek yanlı müdahale hakkından vazgeçtiği ile ilgili ortaya atılan iddialara ve Türkiye’yi karalamaya yönelik çirkin kampanyasına kendi uzlaşmazlığını örtbas etmek isteyen Rum lider Anastasiadis de katıldı.

Kıbrıs Volkan Gazetesi manşete taşıdı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bir gazetecinin Fileleftheros gazetesinde yayımlanmakta olduğu Crans Montana tutanaklarını yorumlaması üzerine, “Türkiye garantilerin kaldırılmasını hiçbir zaman tartışmadı veya kabul etmedi. Bu BM Genel Sekreteri ile görüşme tutanaklarında açıkça görülüyor.” dedi.

KKTC’deki Volkan Gazetesi’nde yer alan habere göre, kendi maksimalist taleplerini ve Türkiye’nin yapıcı, çözümün önünü açan iyi niyetli çabalarını gizleyen terör örgütü EOKA’cı Anastasiadis kendini temize çıkarmak isterken Türkiye’nin garantiler konusundaki dik duruşunu da ortaya koymak zorunda kaldı.

“TÜRKİYE GARANTİLERİN KALDIRILMASINI HİÇBİR ZAMAN TARTIŞMADI VEYA KABUL ETMEDİ”

Anastasiadis özetle şunları söyledi: “Önemli olan Kıbrıs Helenizm’inin adalete ermesiydi. Maalesef Türkiye’nin uzlaşmadığı 1956 yılında başlayan ve 1983 yılında sahte devletin kurulmasıyla devam eden planlı sürecinde tutarlı – bizim tutarsızlığımızla – şekilde ilerliyor. Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı veya Kıbrıs Rum tarafına suç yüklenmesin, kimin suçlu olduğunu görmek için tarihsel sürece bakalım.

Anastasiadis, “Türkiye garantilerin kaldırılmasını istemiş miydi?” sorusuna karşılık ise, “Böyle bir şeyi hiçbir zaman istemedi veya kabul etmedi. Bu, Genel Sekreter ile görüşme tutanaklarında açıkça görülüyor. Sayın Çavuşoğlu Crans Montana öncesinde de sonrasında da garantilerin kaldırabileceği rüyasından da uyanmamızı söyledi. Bunlar hem yazılı hem de sonra Türk tarafının, Genel sekreter ile görüşmede ortaya konulan tezleriydi."

NE OLMUŞTU:

Fileleftheros İsviçre’nin Crans Montana kasabasında 28 Haziran 2017 ‘de başlayan ve 7 Temmuz’da herhangi bir anlaşmaya varamadan sona eren Kıbrıs konferansının 6-7 Temmuz 2017 gecesi düzenlenen “kritik” akşam yemeğinde konuşulanları, BM not tutucularından Celia Richardson tarafından kaleme alınan “çok gizli belgeyi” ve BM tutanaklarını yayımladı.

Tutanakların fotokopisine de yer veren gazete, Richardson’un belgesindeki “(Türk) askerlerinin konusunda Genel Sekreter (Antonio Guterres) sıfır asker ve sıfır garantiler Türkiye için kırmızı çizgi iken Türk askerlerinin uzun süre kalması da Kıbrıs Rum tarafı açısından kırmızı çizgi olmaya devam ediyor. (BM Genel Sekreteri) bu konuda taraflardan hiçbirinin daha fazla değişebileceğini görmüyor ve bunun, daha üst düzeyde (Türkiye ve Yunanistan başbakanları) yapılması gereken bir görüşme olduğu sonucuna vardı” ifadelerini öne çıkardı.

 

 

İlgili Haberler