"Rus PKK'sı güçleniyor"

"Rus PKK'sı güçleniyor"
ABD'nin Suriyeden çekilmesi ve Rusya'nın açıklamalarını değerlendiren Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, "Gitme diye bir şey yok. Asker görünümlü olanları çekecek. Irak'taki gibi güvenlik ekipleri koyacak" ifadelerini kullandı.

Fatih ERBOZ/Ankara

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, ABD'nin Suriye'den çekilme kararının Rusya ile koordineli olduğu yönündeki iddianın her geçen gün güçlendiğini belirterek, ABD'nin Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan'dan çekilip Orta Asya Türk devletlerine doğru ilerlemesini istediğini söyledi.

ABD'nin Suriye'den sadece görünürdeki askerlerini çekeceğini bildiren Karakuş, "Gitme diye bir şey yok. Asker görünümlü olanları çekecek. Irak'taki gibi güvenlik ekipleri koyacak. Götürdüğü silahları kullanabilecek kişileri de orada bırakacak" diye konuştu.

"RUS PKK'SI GÜÇLENİYOR"

Karakuş şunları kaydetti: "Irak ile Suriye'nin güneyi arasını güçlü tutmaya çalışıyor. Irak'tan güneydeki gidişe yardımcı olacak ortam oluşturmak peşinde. Bu iki bölgeyi birbiriyle irtibatlandıracak bir şekilde. ABD Başkanı Trump da zaten Irak'a gitti. Ziyaretin ana nedeni bu. Suriye'nin güneyinden enerji kaynakları Ürdün'e, oradan da İsrail üzerinden denize çıkacak. Menbiç bölgesinde Esad kendisine ortam yaratmaya çalışıyor. PKK ikiye bölündü. Afrin harekatımız ABD'nin PKK'yı her an terk edebileceğini göstermişti. Şu anda Rus PKK'sı güçleniyor"

ABD ile Rusya'nın belirli ölçüde diğer bölgelerle anlaşmasının söz konusu olabileceğine dikkat çeken Karakuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD ve batı Rusya Ukrayna'dan, Gürcistan'dan çekilirse Orta Asya Türk devletleri üzerinde etkisini arttırmak için yardımcı olacak gibi görüyorlar. Rusya güçlendikçe bunu yapabilir. Suriye'deki gelişmeleri de ona bağlıyorum. ABD'nin çekilme sözünü söylemiş olması bile Rusya ile anlaşma olduğunu gösteriyor. Esad'ın da alelacele Menbiç'te bir yerlere girmek istemesi de bunu gösteriyor."

ABD'nin bu antlaşmayı Çin ile yaptığını aktaran Karakuş, "ABD nasıl BOP'tan vazgeçmezse, Çin ile mücadelesinden de vazgeçmez. Bu uzun vadeli bir politika. Bu konuda Rusya'yı da kullanabilirse Türk devletlerine doğru yöneltebilirse, Ukrayna ve Gürcistan'da Rusya çekilirse ileride büyük olaylar meydana gelebilir" dedi.