Rusya, Yemen'deki diplomatik varlığını askıya aldı

Rusya, Yemen'deki diplomatik varlığını askıya aldı
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya'nın, başkent Sana'daki durum nedeniyle Yemen'deki diplomatik varlığını askıya almaya karar verdiğini söyledi.

Sana'daki tüm Rus diplomatik personelin Yemen'den ayrıldığını belirten Zaharova, Rusya büyükelçisinin ve diplomatik çalışanların bir kısmının görevlerini Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan yürüteceğini duyurdu. Zaharova, Moskova'nın, hem bölgesel hem de uluslararası aktörlerin Yemen'de çatışamanın tarafları üzerinde nüfuzlarını kullanması ve onları şiddeti durdurup ihtilafları siyasi yollarla çözmeye ikna etmesini umduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, devrik lider Ali Abdullah Salih'in 4 Aralık'ta Sana'da Şii Husiler tarafından öldürülmesinin ardından Yemen'deki durumun endişe verici olduğunu belirtmiş ve ulusal diyalog çağrısı yapmıştı.

SAVAŞ 3 YILA YAKLAŞTI

Suudi Arabistan ile İran arasındaki rekabetin sahnelerinden birine dönüşen Yemen'de sular durulmuyor. Salih, Yemen'i 1978'den 2012'ye dek yönettikten sonra Arap isyanları sırasında 2012'de devrilmişti. Mart 2015'ten beri Yemen'e saldıran Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona ve Riyad destekli Mansur Hadi yönetimine karşı Sana'da yönetimi ele geçiren Şii Husiler ile Salih ittifaka gitmişti.

SALİH SAF DEĞİŞTİRİNCE

Ama kasımda ittifakın bozulmasıyla Sana'da iki taraf arasında şiddetli çatışmalar çıktı, yüzlerce cankaybı verildi. Ay başında Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonla anlaşma yoluna giden Salih, Husiler tarafından 'vatan haini' suçlamasıyla öldürüldü. Salih'in öldürülmesinin ardından Hadi tüm Yemenlilere Husilere karşı ayaklanma çağrısı yaptı.