Rusya’da alarm! En kötü senaryoya hazırlanıyorlar

Rusya’da alarm! En kötü senaryoya hazırlanıyorlar
Rusya lideri, petrol 29 doları görünce sert tedbirler aldı

Putin uyardı: Harcamayı kıs tasarrufa git

Ülkede israf ve savurganlığa savaş açıldı, devlet kuruluşlarında bütçe kısıntısına gidildi. Başbakan Medvedev de, “En kötü senaryoya hazırlıklı olmalıyız” dedi.

 

Rusya’da alarm! En kötü senaryoya hazırlanıyorlar

Başkan Putin’in verdiği kırmızı alarm ve devlet kuruluşları başta olmak üzere halka sert ikazı üzerine, Rusya zoraki tasarrufa girdi. Bakanlıklar, harcamalarını %10 kesti.

Rusya lideri Putin, petrol gelirlerindeki büyük düşüş ve Ruble’nin ABD Doları’na karşı değer kaybı üzerine, ülkede israf ve savurganlığa savaş açılması talimatı verdi. “Devir tasarruf devri” diye Putin’in ardından Rusya’da devlet kuruluşları öncülüğünde bütçe kısıntısına başlandı. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev de, petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya ekonomisini zora soktuğunu, ancak, durumun şu anda yönetilebilir noktada bulunduğunu ifade etti.

Putin: Devir tasarruf devri

Medvedev, en büyük gelir kaynaklarından biri olan petrolün fiyatının daha da düşmesi durumunda bütçenin yeniden gözden geçirilmesinin gerekeceğini de belirterek “En kötü senaryoya karşı hazırlıklı olmalıyız” dedi.  Petrol fiyatları, 2016’nın başından bu yana yeniden hızlı değer kaybı trendine girerek yüzde 17 civarında düştü ve 30 dolar seviyelerine kadar indi. Petrolde yaşanan değer kaybı son 1,5 yılda ise %70’in üzerinde.  Dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından birisi olan Rusya’da, petrol fiyatının düşmesi ihracat gelirlerini etkiliyor ve bütçe dengesine olumsuz yansıyor.

10 yıl düşük kalacak

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev ise petrol fiyatlarının gelecek 10 yıl boyunca düşük seviyelerde kalacağını öngördü. Küresel ekonomide ’yeni normal’in oluştuğunu ifade eden Ulyukayev, küresel üretim dinamiklerinin hız keseceğini ve büyümenin de yavaşlayacağını belirtti. Bu yeni dönemde Rus hanehalkının tüketim odaklı değil tasarruf odaklı olması gerektiğini de belirten Ulyukayev, Rus ekonomisinin ancak bu şekilde yeni döneme ayak uydurabileceğini vurguladı.

Bütçe yüzde 10 kısılıyor

Rus Vedomosti gazetesinde yer alan habere göre Rusya’daki bakanlıklar ve müdürlükler, 15 Ocak’tan önce harcamalarını %10 oranında kesecek şekilde harcama taslaklarını yeniden hazırlayacaklar. Aksi takdirde ise Maliye Bakanlığı, sunmayanlar için de zoraki %10 kesinti uygulayacak. Rusya’nın 2016 bütçesi, ham petrol fiyatlarının 50 dolar civarında olduğu tahmini üzerine hazırlanmıştı. Şu an için ise varil petrol fiyatları 29 dolara kadar geriledi. 2016 bütçesinde gelir 196 milyar dolar olarak hesaplanırken, giderler ise 229,9 milyar dolar, bütçe açığı ise 33,9 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Bütçede enflasyon tahminleri ise maksimum %6,4 olarak yer almıştı. Rusya’nın gayrısafi yurt içi hasılası ise 2016 yılında 1,12 trilyon dolar olarak tahmin edilmişti.