Hak ihlali kararı yeni bir tartışma başlat

Hak ihlali kararı yeni bir tartışma başlat
Hak ihlali kararı yeni bir tartışma başlat

Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal’ın uzun tutukluluğu nedeniyle verilen karar yeni tartışma başlattı

Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal’ın uzun tutukluluğu nedeniyle verilen karar yeni tartışma başlattı

 

Anayasa Mahkemesi (AYM) CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın tutukluluğunu “hak ihlali” saydı. AYM, kararında devletin CHP’li Mustafa Balbay’a uzun tutukluluğu nedeniyle beş bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Haberal daha önce tahliye edilmişti, bu çerçevede AYM’nin kararı en fazla Balbay’ı ilgilendirdiği belirtiliyor. Kararın ardından, bir çok hukukçu Balbay’ın tahliye edilmesi gerektiğini belirtirken, bazı hukukçular da AYM’nin kararının uygulanabilir olmadağı yönünde görüş bildirdi. Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla birlikte yeni bir durum ortaya çıktığını ve usul kanunlarında buna ilişkin bir düzenlemenin de bulunmadığını söyledi. Kanadoğlu Balbay’ın yargılandığı Ümraniye davasında 15 günde yazılması gereken gerekçeli kararın 4 ay da  ancak tamamlanabildiğini bunun da ayrı bir hak ihlali olduğunu ifade etti. Bir mahkemenin hükme bağladığı bir kararı tekrar aynı mahkemenin ele almasının mümkün olmadığını ifade eden Kanadoğlu, şöyle konuştu: 

 


Mahkeme belirsiz
“Yargıtay’ın da önüne gelmemiş bir dosyayı inceleme yetki yoktur. O zaman ne olacak? Sorusu ister istemez akla geliyor. Hak ihlali olduğu tespit edildikten sonra buna hangi mahkeme bakacak? Tespit edilmiş bir mahkeme görülmüyor o nedenle sürüncemede kaldı demek de mümkün değil. Hak ihlali varsa, tutukluluk uzunsa karar kesinleşmemişse akla gelen ilk şey ihlal edilmiş olan hakkın yerine getirilmesi olur. Bu nedenle her ne kadar davaya bakmakta olan Ağır Ceza Mahkemesi tekrar önüne alıp da ben bunu inceleyeceğim diye bir hüküm de yok olsa bile yeni durum olarak başka çözüm şekli de bulunmuyor. Uzun tutukluluğun bir hak ihlali olduğunun karar bağlanması karşılığında tekrar o kararı alıp uzun tutukluğu sonlandırması gerekiyor.” 

 


Yetki gaspı yaşanır
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de “Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı uyarınca yargı tutuklu milletvekilleriyle ilgili gerekli değerlendirmeyi yapıp onların serbest bırakılmasına ilişkin kararı alacaktır. Anayasa Mahkemesi kararı bunu emrediyor” şeklinde açıklamada bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise “Bu karardan sonra Türkiye’de tutuklu bulunan 7 milletvekilin derhal tahliye edilmesi gerekmektedir” dedi. Tezcan, “Bundan sonra tutukluluğun bir gün dahi devam etmesi açıkça yargı organın yetki gaspıdır” dedi.

 


“Hazırım” açıklaması
Bu arada, CHP Parti Meclisi Üyesi Umut Akdoğan, Mustafa Balbay ile Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından Sincan Cezaevi’nde görüştü. Akdoğan, Balbay’ın “Ben yarın tahliyeye de uzunca bir süre daha zindan koşullarına da hazırım” dediğini aktardı.