YILDIRIM ORDULAR GRUBU

YILDIRIM ORDULAR GRUBU
YILDIRIM ORDULAR GRUBU

Almanlar, Orta Doğu’nun zenginlikleri için Filistin’e geldiklerini göstermişlerdi

Almanlar, Orta Doğu’nun zenginlikleri
için Filistin’e geldiklerini göstermişlerdi

Bu yazı dizimizde; Mustafa Kemal Paşa’nın Mondros Mütarekesi’nin imzalandığı gün; 8 gün sürecek olan Yıldırım Ordular Grup Komutanlığına atanması dolayısıyla Yıldırım Orduları’nın öyküsünü anlatacağız. Önce kronolojik bir bilgi verelim:
26 Ekim 1918: Mustafa Kemal’in komuta ettiği 7. Ordu Birlikleri, İngilizlerin taarruzunu Halep’in kuzeyinde, bugünkü sınırlarımız üzerinde durdurdu.
28 Ekim 1918: Yeniden düzenlenen, Yıldırım Ordular Grubu, Halep’in kuzeyine çekildi.
30 Ekim 1918: Yıldırım Ordular Grubu Komutanı Mareşal Liman Von Sanders’in veda mektubu yayımlandı.
30 Ekim 1918: Mustafa Kemal Paşa, Yıldırım Orduları Grup Komutanı oldu.
30 Ekim 1918: 1. Dünya Savaşını, Osmanlı Devleti için, sona erdiren Mondros Mütarekesi Limni adasında imzalandı.
31 Ekim 1918: Mütarekenin yürürlüğe girmesi. General Liman Von Sanders’in, Yıldırım Orduları komutanlığını, Mustafa Kemal Paşa’ya devretmesi .
7 Kasım 1918: Yıldırım Ordular Grubu kaldırıldı. Mustafa Kemal Paşa, Harbiye nezareti emrine alındı.
Yıldırım Orduları Grubu ya da Yıldırım Ordular Grubu (Almanca: Heeresgruppe F), I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nin Filistin-Suriye-Irak cephelerini savunmak için kurduğu ordu grubu. Başlangıçta Yıldırım Ordular Grubu’nun kuruluş amacı, Irak’taki İngiliz ordusunun yan ve gerilerine taarruz ederek Bağdat’ı geri almak, Güney Irak’ı İngiliz işgalinden kurtarmaktı. Bu bilgilerin ışığında Zekeriya Türkmen’in Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi’nde yayımlanan Mustafa Kemal Paşa ve Yıldırım Orduları Grup omutanlığı adlı yazısını aktarıyoruz...
Savaşın ikinci yılında Bağdat Cephesi’nin düşmesi, Alman ekonomisinin sekteye uğramasına neden olabilecek bir sonuç doğurdu. Çünkü Orta Doğu coğrafyasında petrolün en yoğun olduğu yer Irak bölgesi idi. Bağdat’ı geri almak amacıyla Irak Cephesi’nde teşkili düşünülen Yıldırım Ordular Grubu, daha sonra bir strateji değişikliğine gidilerek Filistin cephesine kaydırılmış ve Alman generallerinden Falkenhein bu ordular grubunun komutanlığına atanmıştı. Filistin muharebeleri, mukadderatını yabancı eline teslim eden bir ordunun uğrayacağı akıbeti göstermesi bakımından son derece önemlidir. Bu savaşta şu husus çok açık anlaşılmıştır: Almanlar gerçekten Osmanlı Devleti’nin müttefiki olarak Filistin’e gelmemişlerdi. Almanlar, aslında Orta Doğu’da nasıl hakimiyet kurar ve bu bölgenin zenginliklerine kavuşabiliriz düşüncesi ile Filistin’e geldiklerini göstermişlerdi. Karargahlanrındaki tavır ve uygulamaları ile de zaten Türklerin fikirlerine pek değer vermedikleri görülmekte idi. Nitekim 1917 yılında başlayan Filistin geri çekilmesi 1918 yılı Ekim sonlarına kadar devam etti.
Mustafa Kemal Paşa, Liman Von Sanders’in İstanbul’a çağrılmasının ardından, yani Mondros Mütarekesi’nin imzalandığı gün, Yıldırım Ordular Grup Komutanlığına tayin edildi. Mustafa Kemal Paşa, ordudaki Alman etkisinin mümkün olduğunca azaltılmasını istiyordu. Osmanlı Genelkurmayı, Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının ardından Mustafa Kemal Paşaya gönderdiği telgrafta, ordunun Suriye’nin kuzeyine çekilmesi durumunda savunma vaziyeti alıp alamayacağını, bu sayede mütareke şartlarının değiştirilmesinin ve hafıfletilmesinin mümkün olup olmadığını sormuş; mütareke şartları tebliğ olununcaya kadar uygun bir şekilde oyalanmasını istemişti.

(Devam edecek)