Kalem tutması gereken eller çuval tutuyor. Soğan tarlasında 7 yaşındaki kızın yanıtı yürekleri dağladı

Kalem tutması gereken eller çuval tutuyor. Soğan tarlasında 7 yaşındaki kızın yanıtı yürekleri dağladı
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara’daki bir tarlada karşılaştığı küçük bir kızla diyaloğu dikkat çekti. Çocukların okulda değil de tarlada olması ise ekonomik zorluğu gözler önüne serdi.

ANKA’da yer alan bilgilere göre, Şanlıurfa’dan Ankara’ya aileleriyle birlikte soğan hasadına gelen çocuklar okullarından geri kalıyor. Çocuk işçilerle Polatlı’daki soğan tarlalarında sohbet eden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, soğan çuvallarını bağlayan 5 yaşındaki kız çocuğuna “Okula gidiyor musun” diye sordu. Emir, küçük kızdan “Sonra gideceğim” yanıtını aldı.

Küçük kızın 3. sınıfa giden ablası ise Emir’in “Okulda olman gerekmiyor mu” sorusuna, “Suruç’ta” diye cevap verdi. Küçük kızın 6 aydır tarlada çalıştığını dayısından öğrenen Emir, küçük kıza “Ne zaman okula gideceksin” diye bir soru daha sordu ancak küçük kız soruyu yanıtlayamadı; CHP’li Emir’in “Bu işler bitince” sözünü “Evet” diye onaylayabildi.

Emir, “Küçücük çocuklar soğan topluyorlar, çuvallıyorlar, çuvalın ağzını dikiyorlar. Bu çocukların aslında okulda olmaları lazım” dedi.

“ÇALIŞMA BAKANININ BU ÇOCUKLARI GÖRMESİ GEREKİYOR”

Murat Emir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e çocuk işçiliği konusunda önlem alma çağrısında bulunarak, şunları söyledi:

“Biri 5, biri 7 ve diğeri 9 yaşında. Bu çocukların şu anda okulda olmaları, evlerinde olmaları gerekiyor. Bu çocukların oynaması gerekiyor. Oyun çağındaki çocuklar. Aslına bakarsanız tehlikeli de bir iş yapıyorlar. Ellerinde çuvaldızlar var. Son derece çocuklar açısından uygun olmayan bir yerdeler. Maalesef Türkiye’mizin gerçeği bu. Özellikle çocuk işçiliği konusunda yapmamız gereken çok şey var ve mutlaka önlemek zorundayız.

Çocukların böylesine olumsuz koşullarda çalışmak zorunda bırakılması asla kabul edilemez. Çalışma Bakanı’nın bu çocukları görmesi gerekiyor. Bu çocuklar için acilen önlem almasını bekliyoruz. Bu çocuklar hepimizin geleceği. Mutlaka bu konuda bir şeyler yapmanın zamanı geldi artık.”

Öte yandan Uluslararası Çalışma Örgütü, 18 yaşından küçük çalışanları çocuk işçi kabul ediyor. Türkiye’de ise 14 yaşını tamamlamış çocukların hafif işlerde çalışabileceği mevzuatta yer alıyor. Mevzuatta ‘hafif işler’ diyor ancak ağır ve tehlikeli iş sınıfında yer alan tarımda küçük yaştaki çocuklar çalışmaya devam ediyor.

İlgili Haberler