'Sayıştay kararı kesin hükümdür'

'Sayıştay kararı kesin hükümdür'
Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, Sayıştay’ın TBMM adına denetim yapan kuruluş olduğunu belirterek, “Verilen kesin hüküm niteliğindeki kararlar, sorumluluk yükleme şeklindeyse konunun gereğinin yerine getirilmesi şart” dedi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Sayıştay raporlarının ortaya koyduğu tespitler kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.

Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, Sayıştay'ın anayasanın 160'ıncı maddesine göre TBMM adına denetim yapan bir kuruluş olduğunu ifade ederek, "Sayıştay, Divan-ı Muhasebat adıyla, Kanun-i Esasi'den, Osmanlı Devleti döneminden itibaren bu denetimi yapan bir kurum. Cumhuriyet döneminde bugünkü adıyla Sayıştay diyoruz. Sayıştay bunu da bağımsız bir denetim olarak yapar. Bu denetimin sonuçlarına göre hareket edilmesi gerekir. Eğer, çok düzgünse sorun yok. Bu denetim sonucunda bir takım yolsuzluklar olmuşsa bu yolsuzlukların kâğıt üzerinde bırakılmaması, üzerine gidilmesi gerekir. Bu kararlar aynı zamanda bir çeşit yargı kararı niteliğindedir" dedi.

Sayıştay'ın direkt olarak TBMM adına denetim yaptığını kaydeden Türk, şöyle devam etti: "Sayıştay bu anlamda gerek merkezi yönetim bütçesindeki kamu idarelerini, sosyal güvenlik kurumlarını, gerekse yerel yönetimlerin hesap işlemlerini denetleme ve kesin hükme bağlama yetkisine sahip bir kurum. Yani denetim Meclis adına yapılıyor ki, bu son derece önemli, bu yaptığı denetimler sonucunda hazırladığı raporlar TBMM'ye sunuluyor." Sayıştay'ın kesin hüküm niteliğinde kararları olduğunu bildiren Hikmet Sami Türk, bu kararların yazılı bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde bir kez itiraz konusu olmasının mümkün olduğunu aktardı. Türk şunları söyledi: "Bu kararlar doğrultusunda idare yargı yoluna başvurulamaz. Yani bundan dolayı Danıştay'a gidilemez. Verilen kesin hüküm niteliğindeki bu kararlar, sorumluluk yükleme şeklindeyse o konunun gereğinin yerine getirilmesi şarttır. Hem bu merkezi yönetim bütçe kapsamındaki idareler ve sosyal güvenlik kurumları, hem de yerel yönetimlerin hesapları bakımından konmuş hüküm. TBMM adına yapılan bu denetimin sonuçlarına göre hareket edilmeli. İşlemlerin düzgünlüğü yönünden sunumlar ibra edilmiş oluyor."

Türkiye Varlık Fonu'na birçok devlet kurumunun devredildiğini ancak bir başarı duyulmadığına da değinen Hikmet Sami Türk, "O kurumun da sanıyorum bu kapsamda olması gerekir. Bazı kanunlarda Sayıştay denetimine tabi değildir hükmü var. Bu hükümleri anayasaya uygunluk açısından çok iyi değerlendirmek gerekir benim görüşüme göre" şeklinde konuştu. Hikmet Sami Türk, Anayasanın 160'ncı maddesinin Sayıştay'ın merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri dediğini anımsatarak sözlerini şöyle tamamladı: "Bu iktidar zamanında değiştirildi bu hüküm de 2005 yılında bu hali aldı. Merkezi yönetim bütçesindeki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının gelir, gider ve mallarını TBMM adına denetliyor."