Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde skandal

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde skandal
Sayıştay’ın Vakıflar Genel Müdürlüğü raporuyla 177 kişinin kendisini şehit çocuğu olarak yansıtarak burs aldığı ve bilgilerin kontrol edilmediği ortaya çıktı.

Independent Türkçe''den Cihat Arpacık''ın haberine göre, Sayıştay''ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü''ne (VGM) ilişkin 2020 denetim raporunda, 177 kişiye şehit çocuğu olmadıkları halde burs verildiği ortaya çıktı. Vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla ailelerin maddi durumları yeterli olmayan öğrenciler, Vakıflar Yönetmeliği''ne göre eğitim yardımı yapılıyor.

ÖZEL BİR PUANLAMA SİSTEMİ UYGULANIYOR

Öğrenci Başvuru Değerlendirme Cetveline göre yapılan puanlamada öğrencinin ikamet durumu, anne ve babanın işi, okuyan kardeş sayısı, başarı durumu, aile fert sayısı, ailenin aylık geliri gibi kıstaslar göz önünde bulundurularak karar veriliyor. 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede anne ya da babası şehit olan öğrencilere 40 puan veriliyor.

KONTROL EDİLMEMİŞ

Bursiyer adaylarının başvuru sırasında beyan ettiği bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol etme görevi ise VGM ya da bölge müdürlüklerinin. Sayıştay denetiminde, ''şehit çocuğuyum'' diyerek vakıflardan burs alan 177 kişinin şehit çocuğu olmadığı, VGM''nin ise bu beyanların doğruluğunu kontrol etmediği belirlendi.

AYNI RAPORDA HASEKİ HAMAMI DETAYI

Hürrem Sultan Hamamı olarak bilinen Haseki Hamamı, 2008 yılında restore et-işlet-devret yöntemiyle bir yüklenici tarafından 15 yıllığına kiralandı. Restorasyon çalışmaları devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi''nin (İBB) mülkiyetindeki alanda ana beden duvar temeli, özgün drenaj kanalları ve havalandırma bacaları bulundu. 4 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, bulunan yeni özgün yapıların bakım, onarım ve denetiminin yapılabilmesi için drenaj kanalı boyunca 6,5 metre genişliğinde alanın ana restorasyon yapıldığı parsele dahil etti. İBB de alanı VGM''ye devretti.

Ama Koruma Kurulu bunu reddetti ve çeşitli tarihlerde bu alandaki ticari faaliyetlere son verilmesi gerektiğini bildirdi. Benzer yazılar İBB tarafından da VGM''ye iletildi. Sayıştay raporunda VGM''nin bu bildirimlere rağmen gerekeni yapmadığı belirtilerek, ''Yapılan yerinde denetimlerde bahsedilen ticari faaliyetin devam ettiği tespit edilmiştir'' denildi.

 

İlgili Haberler