SBK Holding’den 21 milyon doları geri ödeme başvurusu

SBK Holding’den 21 milyon doları geri ödeme başvurusu
ABD maliyesini dolandırarak 513 milyon dolar vergi iadesi alıp bu paranın en az 132 milyon dolarını Sezgin Baran Korkmaz'ın sahibi olduğu SBK Holding ile ortak yatırımlara harcadıkları öne sürülen Kingston kardeşlerin davasında yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye’de hakkında kara para aklamaktan gözaltı kararı olan ve kaçak durumdaki iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatları, Amerikalı ortaklarının yargılandığı ABD mahkemesine 21 milyon doları geri ödeyeceklerini açıkladı.

Hürriyet''te yer alan habere göre; ABD maliyesini sahte fatura ile dolandırarak 513 milyon dolar vergi iadesi alan ve bu paranın en az 132 milyon dolarını Türkiye’de SBK Holding ile ortak yatırımlara harcadıkları öne sürülen Kingston kardeşlerin Utah Eyalet Mahkemesi’nde görülen davasında önemli bir gelişme yaşandı.

Söz konusu davada Jacob ve Isaac Kingston kardeşler suçlamaları kabul ederek itirafta bulundu. Dava sonunda suçlu bulunan Lev Aslan Dermen’in hangi mallarına el konulacağı konusunda yapılacak duruşmalar öncesinde Türkiye''de hakkında gözaltı kararı bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatları mahkemeye dilekçe vererek, Kingston kardeşlere ait kendi kontrolünde 21 milyon 289 bin dolar para bulunduğunu ve bunu mahkemenin vereceği bir banka hesabına yatırmaya hazır olduklarını açıkladı.

''TÜRKİYE''DEKİ SORUŞTURMAYA DA IŞIK TUTACAK''

Utah Eyaleti Salt Lake City Başsavcılığı''nın mahkemeye verdiği dilekçesinde, Kokmaz’a Kingston kardeşlerin ABD’de dolandırıcılıktan elde ettikleri gelirleri kullanmalarını önleyen ‘Kısıtlama Kararı’nı 2019''un Nisan ayında çıkarılıp aynı tarihteki Washington ziyaretinde kendisine tebliğ edildiği kaydediliyor.

Öte yandan SBK Holding ve holdinge bağlı şirketlerin hesaplarına aktarılan 132 milyon dolar kara paranın aklandığı iddiasıyla Türkiye’de soruşturma açılmış olmasına rağmen Korkmaz hakkında ABD’de gözaltı kararı bulunmuyor.

Savcılık tarafında mahkemeye sunulan delillerde paranın çoğunun Kingston kardeşlerin kontrolündeki şirket ve hesaplarda bulunduğu vurgulanıyor. Mormon tarikatı üyesi olan Kingston kardeşlerin ABD maliyesini dolandırarak Türkiye’de akladıkları paralara el koyma konusunda ilerideki aylarda görülecek duruşmanın Türkiye’deki soruşturmaya da ışık tutacağı düşünülüyor.

KİRLİ PARA HAVALELERİNİ GERİ ÖDEMEYE HAZIRLAR

Savcılığın dilekçesinde, SBK’nın Suriyeli mültecilerin konaklaması için yeni yerler ‘Blane’ ve ‘Stone’ şirketlerine 2014, 2015 ve 2018''de yapılan ödemeleri iade etmeyi taahhüt ettiği, ayrıca mahkemenin yeni keşifleri doğrultusunda ileride belirlenebilecek benzeri kirli para havalelerini geri ödemeye hazır olduğu belirtiliyor.

SEZGİN BARAN KORKMAZ İSVİÇRE’DE

Türkiye''de hakkında kara para aklama soruşturması kapsamında soruşturma açılan ve halen İsviçre’de bulunan Sezgin Baran Korkmaz’a ait SBK Holding’e gerçekleştirilen operasyonda 13 kişi gözaltına alındıktan sonra bir çalışan tutuklanmış ve Korkmaz hakkında da gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Biofarma adlı ilaç şirketini yaklaşık 114 milyon dolara satan ve otomotiv şirketi Karsan’da bulunan yüzde 28.56’lık hisselerini İnan Kıraç’a devreden Korkmaz’ın İsviçre’de biri kayak merkezi olmak üzere iki otel satın aldığı ve Kongo’da bulunan bir kobalt madenine büyük bir yatırım yaptığı haberleri basına yansımıştı.

İlgili Haberler