Seçimi kaybeden Donald Trump'ın uykularını kaçıran gerçek. Bundan kaçışı yok

Seçimi kaybeden Donald Trump'ın uykularını kaçıran gerçek. Bundan kaçışı yok
ABD seçimlerini kaybeden Donald Trump’ın sıradan bir vatandaş olmasının ardından karşısına çıkması muhtemel dosyalar ülke gündemini meşgul etmeye başladı. Ocak ayında Biden’in yemin etmesiyle gözler, “Sus parası” iddiaları, taciz, vergi kaçakçılığı tartışmalarına çevrilecek.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, ABD’de Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre kaybetmesinin ardından görev süresince gündeme gelen iddiaların Trump’ın karşısına çıkacağı tartışmaları başladı.

Trump, başkanlık ayrıcalıklarını kaybetmesi ile birlikte bir dizi hukuki sorunla ve savcılarla karşı karşıya gelebilecek.

İşte Trump'ı en çok yorması beklenen altı dosya:

'SUS PARASI' İDDİALARI

'Sus parası' skandalının baş rollerinde Playboy dergisine modellik yapan Karen McDougal ve pornografik filmlerde rol alan Stormy Daniels var. Her iki kadın da Trump ile cinsel ilişki yaşadıklarını ve 2016 seçimleri öncesinde bu konuda konuşmamaları için kendilerine para ödendiğini söylüyor.

VERGİ KAÇAKÇILIĞI VE BANKA HESAPLARINDA SAHTECİLİK

Manhattan Savcısı Cyrus Vance, Ağustos ayında beyannameler için celp müzekkeresinde "Trump Organization'un kapsamlı ve uzun süreyle suç teşkil eden sigorta ve banka hesaplarında sahtecilik de dahil bazı faaliyetlerde bulunmuş olabileceği konusunda yaygın haberlerden" söz etti.

Eylül ayında mahkemeye yapılan bir başka başvuruda vergi kaçırma suçlamasından kanıtlara ulaşılabilirse sabitleşebilecek bir suç varsayımı olarak söz edildi.

EMLAK SAHTECİLİĞİ SORUŞTURMASI

New York Başsavcısı Letitia James Trump'ın peşindeki bir diğer hukukçu.

2019 Mart'ından bu yana James Trump'a ait Trump Organization şirketinde sahtecilik yapıldığı iddialarıyla ilgili olarak bir özel hukuk soruşturması yürütüyor.

TRUMP'IN KAMU GÖREVİNDEYKEN EDİNDİĞİ GELİRLER

Bu soruşturmalar bir kişinin kamu görevinde bulunmayla bağlantılı olarak edindiği kazanç, kar ya da avantajları kapsayan yasal düzenlemelere dayanıyor.

Trump bu tür resmi olmayan gelirler konusundaki kuralları başkanlığı döneminde ihlal etmekle suçlanıyor. Bunlar ülkenin en temel yasal metninde yani ABD Anayasası'nda düzenlenmiş kurallar. Ancak hukuk uzmanları her halukarda bu davaların ya düşeceğini ya da geri çekileceğini düşünüyor.

CİNSEL TACİZ VE SALDIRI İDDİALARIYLA İLGİLİ DAVALAR

Trump çok sayıda kadın tarafından onlarca yıllık bir dönem içerisinde cinsel taciz ve saldırıyla suçlandı. Trump bu iddiaların tümünü yalanladı ve bunları "sahte haber, siyasi karalama ve komplo" diye niteledi.

Şikayetçi kadınların çoğu Trump'ın 2016'daki seçim kampanyası öncesinde ortaya çıktılar. Trump bunların tümünü dava edeceğini söylediyse de bunu henüz yapmış değil.

Ama şikayetçi kadınlar Trump'ı dava etti. Bunlardan ikisi kendilerine "yalancı" dediği için Trump hakkında hakaret davası açtı.

MARY TRUMP DAVASI

Yeğeni Mary Trump'ın Donald amcası hakkındaki dava dilekçesinin birinci satırı "Sahtecilik sadece ailenin işi olmakla kalmayıp bir yaşam biçimi olmuştu" diye başlıyor.

Mary Trump, amcasını bütün Amerikalıların hayatını tehlikeye atan bir narsist diye tanımlıyor.

Eylül ayında açılan Mary Trump'ın davası bir aile içi çekişmenin bütün özelliklerini taşıyor. Mary Trump, iki kardeşini, kendisini mirasından mahrum etmek ve aile şirketlerinin dışında kalması için baskı yapmakla da suçluyor.

Donald Trump'ın kardeşi olan babası Fred Trump 1981 yılında 42 yaşında öldüğünde, o zamanlar 16 yaşında olan Mary Trump'a aile servetinden yüklü bir pay düşmüştü.

Mary Trump, amcası ve kardeşlerinin kendisinin yaşının küçük olmasından yararlanarak bu mirası kontrol etmeye uğraştıklarını söylüyor.

 

İlgili Haberler