Sincar’a İngiliz SAS komandosu

Sincar’a İngiliz SAS komandosu
İngİlİz gazeteleri, ABD’den sonra İngiltere’nin terörle mücadelede en büyük gücü olan SAS komandolarının da Sincar Dağı’na ulaştığını yazdı. Guardian gazetesi, “ABD, göçmen kurtarmayı değerlendirirken SAS askerleri Irak’a gönderildi. Ayrıca 55 asker taşıyabilen saatte 185 mil yapan Chinook helikopterleri de Sincar’da” diye yazdı.

Sincar’a İngiliz SAS komandosu

İngiliz gazeteleri, dünkü baskılarında ABD askerlerinden sonra İngiliz ordusunun en büyük gücü olan ünlü SAS komandolarının da Sincar Dağı’nda istihbarat toplamaya başlamalarını manşetlerine taşıdı. Bir ABD askeri timinin Yezidi göçmenlere yönelik kurtarma operasyonuna ilişkin değerlendirme yapmak için Sincar’a inip ayrıldığını yazan İngiliz gazeteleri, SAS komandolarının istihbarat toplamak için Sincar Dağı ve çevresinde faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. Daily Telegraph gazetesi, SAS komandolarının ABD askerleriyle birlikte istihbarat toplama faaliyetinde bulunduklarını ve yaklaşık altı haftadır Irak’ta olduklarını yazdı. Guardian gazetesi ise “ABD, göçmen kurtarmayı değerlendirirken SAS askerleri Irak’a gönderildi” başlığını kullandı. ABD yönetimindeki Sincar Dağı’ndaki binlerce Yezidi’yi kurtarma operasyonundan önce İngiliz SAS askerlerinin Kuzey Irak’ta kullanıldığını yazan gazete, SAS komandolarının Sincar Dağı yakınlarına konuşlandırıldığını yazdı. Haberde İngiliz kuvvetlerinin kurtarma operasyonunda kullanmak üzere 55 asker taşıyabilen dört personelli, saatte 185 mil yapan Chinook helikopterlerini Sincar’a gönderdiği belirtildi. İngiltere Başbakanı David Cameron, 30 bin mültecinin mahsur kaldığı Sincar Dağı’na düzenlenebilecek bir kurtarma operasyonunda İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait Chinook helikopterlerinin de katılabileceğini söylemişti. Pentagon’dan yapılan açıklamada, kurtarma operasyonu düzenlenmesi ihtimalinin çok daha düşük bulunduğu ve ABD özel birliklerinin yaptığı değerlendirme neticesinde Sincar Dağı’na sığınan göçmen sayısının 5 bin civarında olduğu belirtilmişti.

Acil durum 
Ancak BM, IŞİD’in Kuzey Irak’taki ilerleyişi nedeniyle yaşanan insani dramdan dolayı acil durum ilan etti. BM tahminlerine göre, IŞİD yüzünden 1 milyon 200 bin Iraklı yerinden oldu. 


IŞİD’in silahı Musul barajı
Irak ve Suriye’de su kaynaklarını denetlemeye çalışması dikkat çeken radikal İslamcı terör örgütü Irak Şam İslam Devleti örgütünün (IŞİD) ele geçirdiği Musul barajını bir silaha dönüştürmesi ihtimali büyük endişe yaratıyor. Irak’ın batısındaki Anbar eyaletindeki Felluce barajı da Şubat ayında IŞİD’in eline geçmişti. IŞİD’in Musul’da Irak’ın en büyük barajını ele geçirmesi su ve enerji kaynaklarının kontrolü bakımından büyük bir stratejik önem taşıyor. Dicle nehri üzerinde Musul kentinin 50 km kadar kuzeyindeki baraj Kuzey Irak’taki çok geniş bir alanın suyu ve elektriğini temin ediyor. Şimdi barajın üzerinde IŞİD militanları siyah bayraklarını dalgalandırıyor ve devriye geziyorlar. Foreign Policy dergisinde yayımlanan Keith Johnson imzalı bir makalede IŞİD’in bu yılın bahar aylarında ele geçirdiği Felluce’deki daha küçük barajda yaptığı gibi tarım alanlarını su altında bırakma ve içme suyunu kesme ihtimaline de dikkat çekiliyor. Mayıs ayında IŞİD’in bu barajın sularını açarak sele yol açmasıyla Felluce ve Ebu Gureyb arasında yaşayan 40 bin kişi evlerinden göçmek zorunda kalmıştı. Bu ayın başlarında IŞİD milisleri Felluce barajında, nehir sularının akışını kontrol eden kapakları kapatarak sellere yol açmış ve nehrin geçtiği güney illerinde ise kuraklığa sebep olmuştu. Militanların Felluce’deki üslerini su basabileceği korkusuyla şimdi beş kapağı yeniden açarak biriken suyun bir kısmını bıraktıkları kaydediliyor.


Beyaz Saray’dan Abadi’ye destek
ABD yönetimi, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin ülkede yeni hükümet kurma sürecine saygı göstermesi ve sürecin ilerlemesine izin vermesi gerektiğini belirtti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Beyaz Saray, (Haydar) el Abadi’nin başbakanlığında yeni bir hükümetin oluşturulduğunu görmekten çok mutlu olacaktır” ifadesini kullandı. Irak’taki hükümet kurma sürecini raydan çıkarmaya, siyasi süreç üzerinden çalışmak yerine şiddete başvurmaya dönük her türlü gayretin sadece ABD değil Iraklılar ve uluslararası camia tarafından da reddedileceğini vurgulayan Rhodes, “Başbakan Maliki ve tüm Iraklı liderlere mesajımız, bunun Irak anayasasıyla uyumlu ve yeni bir hükümeti doğuracak tek yol olduğu yönünde. (Maliki) Bu sürece saygı göstermeli, devam etmesine izin vermeli, çünkü bu, Irak’ın dışarısından herhangi bir kimsenin empoze ettiği değil, Iraklıların kendilerinin yapmaya karar verdiği birşey” diye konuştu. Rhodes, bir soru üzerine, “Beyaz Saray, Abadi’nin başbakanlığında yeni bir hükümetin oluşturulduğunu görmekten çok mutlu olacaktır. Bunun ülkeyi birararaya getirmek için gerekli olduğuna inanıyoruz” dedi. Maliki ise koltuğu bırakmayacağını açıklarken, Irak Ulusal Güçler Birliği İttifakı, yeni hükümeti kurmak için siyasi tarafların temsilcilerinden oluşan bir müzakere komisyonu kurduklarını açıkladı.