Her dediği çıkan Ekonomist Meriç Köyatası AKP'nin gözde müteahhitlerini kurtarma planını deşifre etti

Her dediği çıkan Ekonomist Meriç Köyatası AKP'nin gözde müteahhitlerini kurtarma planını deşifre etti
Ünlü ekonomist Meriç Köyatası, Youtube kanalındaki son programında iktidara yakın müteahhitlerle ilgili yeni bir çalışma hazırlandığını belirtti.

“Nebati Enflasyon korumalı tasarruf aracı üzerinde çalışıyorum demişti ya. Varlıklarını satıp yurt dışına kaçmaya çalışan beşli çete için bir kıyak çekebilirler” diyen Doğru Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meriç Köyatası, “Müteahhitler de buradaki hisselereni yabancılara satıp İngiltere''ye kaçmak yerine buradaki halka satabilirler. Şeytanın aklına gelmez” ifadelerini kullandı.

İşte Meriç Köyatası’nın Youtube kanalında yaptığın değerlendirmelerden çarpıcı satırlar:

“MÜTEAHHİTLER DEĞİŞİKLİĞİN KOKUSUNU HERKESTEN ÖNCE ALDI”

Enflasyon koruma mevduatta ne yapacaklar? Bir yerlerden duyduğum yok ama havaalanlarını, otoyollarını işleten beşli arkadaş var ya; onlar iktidar değişikliği kokusunu herkesten önce aldılar.

Zaten bu kokuyu ilk önce bürokratlar alır sonra iş adamları alır. Hiç öyle kamuoyu anketlerine falan bakmayın. Onlar arkadan geliyor. Bu iktidar döneminin zenginleri ufak ufak tüyüyorlar, ufak ufak hisselerini satıyorlar. Ya yabancı birilerini buluyorlar ya da kendileri Londra''da ayrı bir şirket kuruyorlar ya da mevcut hisseleri beşli ortaklardan ballı arkadaşlarına veriyorlar.

“BEŞLİ ARKADAŞLAR TÜYMEK İSTİYOR”

Şimdi bu arkadaşlar tüymek istiyorlar. Çünkü muhalefet diyor ki, "Biz tanımayız el koyacağız, bu garantileri iptal edeceğiz" Şimdi bu garantilerin iki boyutu var; bir tanesi alınmış alınmış borçlar, diğeri de bundan sonra ödenecek kısım. +

Hatta o beşli çetenin muhalefetle dirsek temasına geçmek için çaba sarf ettiklerini duyuyorum.

“BÖYLE OLURSA 300 BİN KİŞİ YARARLANIR”

Enflasyon korumalı bir tasarruf aracı ne olabilir diye düşünüyorum. Bu beşli müteahhit grubuna verilen hazine garantileri, peşin fiyatına parası olanlara satılabilir mi?

Böyle olursa bundan 200 - 300 bin kişi yararlanır. Bu arkadaşlar paralarını peşin alır gider.

Ama bakın şunu söylüyorum. Faiz, tasarruf sahibiyle banka, banka ile kredi talep eden kişi ve kurumlar arasında olan bir kavramdır.

Faize müdahale etmek adına, kalkıp da aradaki farkı 84 milyonun üstüne yıkarsanız "kur korumalı mevduat"ta olduğu gibi, Türk halkını zaten açıktan sömürüyorsunuz, daha da gırtlağını sıkacaksınız demektir. Aman ha şapkadan çıkacak tavşanlara kulak asmayalım. Bir şey vardır, deyiş vardır, fare kapanlarının önüne peynir konulur. Küçük fare annesine der, peynir çok güzel, büyük de. Anne der ki ''Dikkat et. Peynir büyük mesafe kısa.''

O yüzden bu tür cambazlıklara karşı uyanık olacağız. Bakalım ne diyecekler. Bu sıralarda çok yoğun bir şekilde işte "bu kur ne oluyor, enflasyon ne oluyor, kur yukarı doğru çıkacak dendi hala çıkmıyor" diye çok soru geliyor bunun bir kısmını şimdi yanıtlamaya çalıştık ama yarın çok detaylı bir şekilde döviz piyasalarındaki geleceğe yönelik analizler yapmaya çalışacağım.

Mesajlara verdiği yanıtlar:

"Ülkemize gelen, Rus turistlerin konaklama için rubleyle ödeme yapması durumunda ne olur?"

sorusunu yanıtlayan Köyatası, "İhtimal olabilir. Çünkü Rusya bu konuda, Rubleyle ticaret yapmak istiyor. Doğal gazı da öyle satmak istiyor. Çünkü biliyorsunuz bir ambargo var ve bankacılık sistemi de bu dolar işlemlerini Rusya için durdurdu. Bunu Rubleyle yapması demek, bizim içinçok önemli değil. Yaparız, çünkü biz çok net Rusya''dan ithalatçı durumdayız, rubleyle satın alırız. Bu operasyon esas Avrupa''ya yönelik bir baskı. Çünkü, Rusya diyor ki, "Ben sana artık dolarla da doğal gaz satmayacağım, rubleyle satacağım."

Nasıl ruble bulacak peki Avrupa? Rusya''ya ithalatını rubeyle yapacak. Rusya ne alıyor Avrupa''dan yüksek teknoloji alıyor, makineler alıyor. Bilgisayar, elektonik malzemeler alıyor. "Ben bunu sizden rubleyle alırım" diyor. Dolayısıyla bu ambargoya karşı Putin''in geliştirdiği önemli bir silah.
 

İlgili Haberler