Başkanlık sistemi, devlet aklı diye bir şey bırakmadı

Başkanlık sistemi, devlet aklı diye bir şey bırakmadı
Aytun Çıray: Dış politikadaki bu başarısızlıkların arkasında Cumhurbaşkanlığı Sistemi denilen Başkanlık Sistemi var. Devlet aklı diye bir şey kalmadı. Devlet aklı birkaç kişiden ibaret.

Sami Gökçe / ANKARA

İYİ Parti Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, Türkiye'nin dış politikada yaşadığı sorunların altında Başkanlık Sistemi'nin olduğunu söyledi. 

Libya'ya asker göndermek yerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni harekete geçirmenin daha doğru bir karar olacağını ifade eden Çıray, şöyle dedi: "Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, terörist dedikleri, gayrimeşru ilan ettikleri siyasi hareketle, Halife Hafter'le aynı masaya oturtmaya kalktılar. Erdoğan, 'Teröristle pazarlık olur mu?' diyordu. Erdoğan hem teröristle masaya oturmaya kalktı hem de küçümsediğimiz, terörist dediğimiz Hafter, masadan kalktı. Bizim Cumhurbaşkanımızı reddetti. Bu aynı zaman da Türkiye Cumhuriyetini reddetmektir. Bu yanlış dış siyaset Türkiye'ye maddi, manevi zarar verir hale gelmiştir. Türkiye madem Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni meşru görüyor o halde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gidip bir barış gücünü Libya'ya göndermeyi talep etmeli."

İktidarı, Suriye politikası üzerinden de eleştiren Aytun Çıray, şunları söyledi: "Uzun zamandır resmi ağızlardan da biliyoruz ki Türk ve Suriye İstihbaratı alt düzeyde görüşüyordu. Yaklaşık bir aydır bunu biliyoruz. Belli ki bir aşama kaydedip İstihbarat başkanlarının görüşmesi noktasına gelinmiş. Bundan sonraki aşama 2 liderin görüşmesi. Buna itirazımız yok. Biz zaten böyle olması gerektiğini söylüyoruz. İtirazımız madem bu noktaya gelinecekti, Türkiye Cumhuriyeti, Putin'i Emevi Camisi'ne götürmek için mi bu kadar işe bulaştı? Yani sonuçta ne oldu? Putin Emevi Camisi'ne gitti ama Erdoğan, Suriye'de bir mescide bile gidemedi."

Aytun Çıray, artık geleneksel Cumhuriyetçi dış politikaya geri dönülmesi gerektiğini ifade etti. Dış politikadaki bu başarısızlıkların arkasında Cumhurbaşkanlığı Sistemi denilen başkanlık sisteminin olduğunu belirten Çıray, şöyle devam etti: "Devlet aklı diye bir şey kalmadı. Devlet aklı bir ya da onun yanındaki birkaç kişiden ibaret. Kollektif bir şuur, devlet aklı ile karar verilemez hale geldi. Bütün bu süreçleri yaşadıktan sonra Türkiye'nin hızla güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sisteme geçme ihtiyacı hem ekonomide hem de dış politikada açıkça kendini gösterdi. Türkiye Orta Doğu politikasında, Suriye meselesinde ne yazık ki Suriye'den sonra kaybeden ikinci ülkedir ve siyasi sorumluluk iktidardadır."

AKP'li Mustafa Elitaş'ın "Mısır ile görüşülmesi gerektiği" söylemini de değerlendiren Çıray, "Bence bu yeni bir hadise değil yakında ortaya çıkacağını düşünüyorum. Mısır ile zaten hükümet bir süredir el altından görüşüyor" dedi.