Ford’da üretim yeniden başladı

Ford’da üretim yeniden başladı
25 Mayıs’ta, Koç’un Eskişehir’deki Ford Otosan fabrikasında duran otomotiv üretimi, 8 günlük aradan sonra dün sabah başladı

Ford’un Eskişehir fabrikasında duran üretim, işçi eylemlerinin sona ermesi ile yeniden başladı.

Koç Holding kuruluşu olan Ford Otomotiv’in, işçi eylemleri üzerine 25 Mayıs’ta Eskişehir İnönü fabrikasında duran üretim, 8 günlük aradan sonra dün sabah yeniden başladı. Şirketin KAP’ta yayınlanan açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“25 Mayıs 2015 tarihli Özel Durum Açıklamamızda, işçi eylemleri nedeniyle Eskişehir İnönü fabrikasında geçici süreyle üretime ara verildiğini duyurmuştuk. İş bırakma eylemlerinin sona ermesi neticesinde 03 Haziran 2015 tarihi itibariyla Eskişehir İnönü fabrikasında üretime tekrar başlanmıştır.”

Koç Holding yöneticileri, Ford Otosan olarak, işine sahip çıkan bütün çalışanları ile birlikte iş barışı ortamında ülkemize katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti.

Eylemlerin etkisi

Öte yandan; toplam 1 milyon 445 bin işçinin çalıştığı metal işkolunda, otomotiv ve yan sanayiinde yaşanan iş bırakma eylemlerinin etkisi sürüyor. Sektörde iş barışı net olarak sağlanamazken; birkaç işyerinde hâlâ tam olarak işbaşı edilemedi. Eylemlerin en büyük etkisinden biri de, sendikalılık konusunda oldu. 15 bin işçinin sendikalarından istifa ettiği belirtilirken, bunların başka sendikalara üye olup olmadığı konusunda çelişkili bilgiler geliyor. Ancak önemli bir kısmının tekrar sendikasına döneceği iddia ediliyor.  Otomotiv ve yan sanayiinde faaliyet gösteren şirketlerde peş peşe gelen işçi eylemleri sonrasında ’yeniden değerlendirme’dönemi geliyor.

Sendika ders aldı

Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, “Biz sendika olarak üzerimize düşen görevi yapacağız. Ayrıca, süreci değerlendireceğiz, nerede eksikliğimiz var, nelere dikkat etmemiz gerekiyor göreceğiz. Bütün kurullarımızda en geniş kapsamda değerlendireceğiz” dedi.  Bu arada, metal işkolunda yaşanan tartışmada işyeri sözleşme farklılıklarına ilişkin bilgiler de netleşmeye başladı. Metal işkolunda geçen yıl imzalanan grup toplu sözleşmesinin, Bosch’ta örgütlü sendikaların yetkiye ilişkin hukuki uyuşmazlığın ana rolü oynadığı vurgulandı.