İran, Türkiye sınırında tatbikat yapacak

İran, Türkiye sınırında tatbikat yapacak
İran, Türkiye sınırında tatbikat yapacak

İran’ın nükleer çalışmaları, Batı’nın ve İsrail’in uykularını kaçırıyor. İran ise nükleer tesislerini saldırıl

İran, Türkiye sınırında geniş çaplı tatbikat yapacak

İran’ın nükleer çalışmaları, Batı’nın ve İsrail’in uykularını kaçırıyor. İran ise nükleer tesislerini saldırılara karşı korumakta kararlı olduğunu her fırsatta gösteriyor.

Tahran, iki ay içinde ikinci büyük askeri tatbikata hazırlanıyor. Hava savunma komutanları ülkenin kuzeybatı sınırına füze ve elektronik savaş üniteleri kurduklarını açıkladı. İran ’ın kuzeybatı sınırında Türkiye ve Irak bulunuyor. İran Devrim Muhafızları’ndan Tuğgeneral Farzad İsmaili, Muhafızların, orduyla birlikte tüm hava savunma sistemlerinin kullanılacağı bir tatbikat düzenleyeceğini söyledi. 21 Eylül-21 Ekim tarihleri arasında yapılması planlanan tatbikat hakkındaki açıklamasında, önceliklerinin nükleer tesisleri korumak olduğunu dile getirdi. İsmaili, “Nükleer tesisler bizim önceliğimiz” diye konuştu. Hava savunma sisteminin yanı sıra avcı ve bombardıman uçaklarının da yer alacağı tatbikatta, kriz yönetimi kabiliyetini test etmek amacıyla beklenmedik senaryolar da canlandırılacak. İran haber ajansına konuşan kuzeybatı hava savunma komutanı Resul Revzani Kia da ülkenin kuzeybatı sınırına radar, füze ve elektronik savaş üniteleri kurulduğunu söyledi. Revzani-Kia, “300’den fazla mevkiye ekipman yerleştirdik” ifadesini kullandı.

İsrail’e yanıt
İran, yılda iki kapsamlı tatbikat düzeliyor. İran’ın temmuz ayındaki askeri provadan sonra hemen bir tatbikat düzenlemeye karar vermesi, İsrail’in saldırı planladığı iddialarına cevap olarak yorumlandı. İran’ın tatbikat açıklamaları ile aynı gün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu uluslararası topluma, İran’a kırmızı çizgi çekme çağrısında bulundu.