Sinirgelişimsel'de büyük tehlike. Mutasyonların yeni bir etkisi daha çıktı

Sinirgelişimsel'de büyük tehlike. Mutasyonların yeni bir etkisi daha çıktı
Nadir görülen mutasyonlar, şizofrenide büyük bir etki oluşturduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıktı. Şizofreni halisünasyonlar ve diğer algısal bozukluklar meydana getirerek beyin faaliyetini bozan ve sinirgelişimsel bir bozukluk da denilen araştırma İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nde tespit edildi.

Araştırmacılar, hastalıktaki genetik etkileri uzun bir süredir araştırmakta fakat genetik mutasyonlar, hastaların yalnızca ufak bir bölümünde (çeyreğinden daha ufak bir kısmında) belirlenmiş.
Şimdiyse yapılan yeni bir çalışma, beyin hücrelerinde meydana gelen “somatik” gen mutasyonlarının, hastalık nöropatolojisinin bir kısmından sorumlu olabileceğini gösterdiği belirtildi.
Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan Dr. Jeong Ho Lee önderliğinde ve Stanley Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde çalışan bir araştırma takımının ortaklığında yürütülen yeni çalışma, Biological Psychiatry bülteninde yayımlandı.
Yakın zaman önce meydana çıkan daha gelişmiş genetik dizileme yöntemleri, araştırmacıların somatik mutasyonları tespit etmesine olanak sağladı. Yapılan diğer çalışmalar ise, çok düşük seviyelerde mevcut olan mutasyonların bile işlevsel dizilere sahip olabileceğini gösterdi.. Önceki çalışmalardan biri, beyindeki somatik mutasyonların şizofreniyle ilişkili olduğuna işaret etmiş fakat böyle bir bağlantıyı pekiştirecek kadar güçlü olmadığı ifade edilmişti. 
YENİ ARAŞTIRMADA ORTAYA ÇIKTI
Bu yeni çalışmada ise araştırmacılar derin tam ekzon dizilemesi kullanarak, genlerin protein kodlayan kısımları olan ekzonların tamamının genetik kodunu belirledi. Bilim insanları, şizofrenili 27 kişiden ve 31 kişilik kontrol grubundan alınan otopsi örneklerini diziledi.
Beyin ile karaciğer, kalp ya da dalak konusundan alınan örnekler, bu iki doku arasındaki dizilerin karşılaştırılmasını sağladı.
Güçlü bir analiz yöntemi kullanan araştırma takımı, şizofrenili insanlardan alınan beyin örneklerinde ortalama 4,9 somatik tekli nükleotit varyantı (SNV) veya mutasyonu ile kontrol deneklerinden alınan beyin örneklerinde 5,6 somatik SNV tespit etti.
GRIN2B PROTEİNİ
Somatik şizofrenili dokular ve kontrol dokuları arasındaki SNV’lerde kayda değer nicel bir farklılık olmasa da, araştırmacılar böylece şizofreni hastalarındaki mutasyonların halihazırda şizofreniyle ilişkilendirilen genlerde bulunduğunu keşfettiler. Araştırmacılar daha sonra, bu yeni tanımlanan somatik mutasyonların hangi proteinleri etkilemiş olabileceğini belirledi.
GRIN2B adı verilen bir proteinin, büyük oranda etkilendiği ve iki şizofreni hastasının, GRIN2B geninde somatik mutasyon taşıdığı bulundu. GRIN2B, sinir sinyalleşmesinde çok önemli olan NMDA tipi glutamat almaçlarının protein bileşeni olduğu tespit edildi.  Böylece GRIN2B, şizofrenide en çok incelenen genler arasında ortaya çıkarmış oldular.