Valeiren Ismael'i Beşiktaş'a kim neden getirdi

Valeiren Ismael'i Beşiktaş'a kim neden getirdi

GÜREL YURTTAŞ / YENİÇAĞ

Şüphelerim geçen sezon sonunda başlamıştı, artık iyice doruğa çıktı.
Merak ediyorum; bu Valerien Ismael''i Beşiktaş''ın başına kim, neden getirdi? Getiren Beşiktaşlı mı?
Çünkü bir Beşiktaşlı yapmaz bunu; iddia ediyorum.

"Ben demiştim" demeyi sevmem ben. Ama Valerien Ismael''in ne olduğunu geçen sezondan beri defalarca yazdım. Ben bile görebiliyorsam ne olduğunu futbolu çok iyi bilen (!) Beşiktaşlı yöneticilerin ve profesyonel çalışanların da görmesi gerekmez mi?

Bakın geçen sezondan bugüne yazdığı yazılardan bazı alıntılar koyayım şuraya:

Tarih 9 Mayıs 2022:

"Valerien İsmael, Beşiktaş''ın başında 6 maça çıktı. Bu 6 maçta yaptıklarına baktığımda iddia ediyorum; Beşiktaş bu kafayla bırakın şampiyon olmayı, şampiyonluğa bile oynayamaz. Ancak şampiyonluk iddiasındaki diğer büyük kulüpler çok kötü dönemlerinde olurlarsa belki!.. Hani "Küçük takımların büyük hocası" derler ya bazı teknik adamlar için. İşte bu da o tarife giriyor. Büyük takımın hocası olamaz. Kimin nasıl oynadığına da bakmıyor. Değişiklikleri enteresan. Kayserispor maçından sonra Fenerbahçe maçında da Ghezzal''ı oyundan alması anlamsız. Sahada skora direkt etki yapabilecek bir adamın var; üstelik kötü de oynamıyor. Neden oyundan alıyorsun? Hadi onu çıkardın, bari Alex Teixeira''yı al! Yapmıyor. Çünkü beraberliği kurtarmak istiyor. Bu da Beşiktaş''a uymaz."

Tarih 21 Mayıs 2022

(Konyaspor maçı sonrası) "Görünen köy klavuz istemez. Eğer Valerien İsmael, "Ben büyük bir takımı çalıştırıyorum. Bu takım hep hücum oynamalı, şampiyonluk mücadelesinin içinde olmalı, değişik varyasyonlar yapabilmeli" diye değiştirmezse düşüncesini, kalıcı olmaz. Gelecek sezona girerse de erkenden hayal kırıklığı yaşayabilir; benden söylemesi."

Tarih 23 Temmuz 2022

(Hazırlık maçı sonrası) "Ismael''in elinde oldu Komiktaş. ''İnanamıyorum. Beşiktaş nasıl olur da böyle bir adama teslim edilir; anlamakta zorlanıyorum."

Tarih 27 Temmuz 2022

Alaves maçı sonrası) "Beşiktaş taraftarı mutsuz. Beşiktaş taraftarı umutsuz. Beşiktaş taraftarı izledikçe takımı kahroluyor. Beşiktaş deneme tahtası mı?  Alaves kim? İspanya''nın sıradan bile olmayan takımlarından biri. Geçen sezonun La Liga sonuncusu. Artık La Liga''da da değil. Bu takım 2-1 kazandığı maçta sahadan sildi Beşiktaş''ı, pozisyon üstüne pozisyon buldu. Neden? Ismael''in takıntıları yüzünden. Yanlışı görmek için ille de futbol dahisi olmaya gerek yok. Köşe başındaki simitçi, Köyiçi''ndeki esnaf, Kartal heykelinin yanındaki balıkçı, Akaretler yokuşundaki kahveci, 7''den 70''e her Beşiktaşlı diyor ki; "Bu kadro 3''lü defans oynayamaz!"

Yine Tarih 27 Mayıs 2022

Bir de solda sıkıntı var. Büyük ki ne büyük! Diyor ki Ismael, sol kanada oyuncu lazım. Bunu Ceyhun beyle (Kazancı) çözmeye çalışıyorlarmış. E sormazlar mı adama neden yolladın Rıdvan Yılmaz''ı o zaman? 6.5 milyon Euro için mi? O da net 6.5 milyon Euro değilmiş meğer. 4 milyon Euro''ymuş, artı 2.5 milyon Euro''ymuş. O artı nedir, çözemedim. Belli bir maç sayısına çıkarsa mı acaba? Ya adamlar tam o maç sayısının sınırında oynatmazsa ne olacak? Şimdi ver bakalım 4 milyon Euro''yu, bulabilecek misin Rıdvan ayarında olan ve Beşiktaş ruhunu taşıyan birini. İşin enteresanı orada burada oynatarak Rosier, Ghezzal gibi isimleri de kaybedecekler sonunda; Beşiktaş''ın en iyi işleyen Rosier''li Ghezzal''ı kanadı dağıtmak nasıl bir akıl işi!"

Tarih 29 Temmuz 2022

Hazırlık maçlarını izlediniz mi bilmiyorum. İzlediyseniz eğer oynanan futbolun geçen yıldan da geride olduğunu görürsünüz. Valerien Ismael''in 3''lü defans takıntısı, elinde o sistemle oynayabilecek stoperler olmamasına rağmen takımı faciaya götürecek. Beni asıl şaşırtan madem 3''lü sistem oynayacaksın, transferini neden ona göre yapmadın? Lig başladı başlayacak, hala "Yok Beşiktaş onun peşinde, bunun peşinde" gibi haberler. Alacağın adam kaç haftada takıma uyum sağlayacak ki? Bir de Rıdvan Yılmaz olayı var. Rıdvan gitti gitmesine, kulübün kasasına para girdi de! Peki ne olacak sol kanat? Adam alacaklarmış! Bu saatten sonra adamı alacaksın, hazır değilse -ki hazır adamı kim neden satsın?- hazır hale gelmesini bekleyeceksin. Sonra takıma uyum sağlayacak da oynayacak? Geçti 10 hafta. Zaten 10 haftada alınan puanlar şampiyonlukta olup olmayacağını belirlemeyecek mi? Şaşırıyorum. Beşiktaş''ın bu sezon da taraftarlarına ızdırap çektireceğini maalesef görüyorum."

Seçtiklerim bu kadar. Alanya''da gördük ki eksik bile yazmışım. Bir hoca takımının yenilmesini istese ancak bu kadar yapar! 3-1 önde bitirdiği maçın ilk yarısının sonunda en iyi 3 oyuncusunu (3''ü de gol atmış üstelik) alıp, yerine sıradan oyuncuları sokar. Bir de diyor ki; "Eksik kaldık da ondan!" Beşiktaş ilk kez mi eksik kaldı? Eksik kalmasına rağmen kaç maç kazandı.

Onun için diyorum ki; bu işin içinde bir iş var.

Dünyada onca hoca varken gidip de bu adamı bulmak hakikaten bir hüner işi. Üstelik geçmişine baktığında hiçbir takımda dikiş tutturamadığı da internete girilse hemen görülebilirdi. O halde neden getirildi? Bunu getirenin hedefi ne? Getiren Beşiktaşlı mı? Yoksa... Aklımda deli sorular?

Diyebilirsiniz ki Ceyhun Kazancı getirdi. Sportif direktör. Kazancı Galatasaray Lisesi mezunu; biliyorsunuz. Haa Galatasaray Lisesi''ni bitiren Beşiktaşlı olamaz mı? Olur. Ama Galatasaray Lisesi''ni bitirip de Beşiktaş''ta çalışanın da yaptıkları göze batar; onu da belirteyim.

Gelelim başkan Ahmet Nur Çebi''ye. Görünen köy klavuz istemez ama sayın başkan görünen ve gösterilen köye rağmen olumsuzlukları ya göremiyor, ya görmezden geliyor. Daha 5 gün önce dedi ki; "Hocamıza güveniyorum. Yaratılan algıya da çok üzülüyorum. Bunu neden yaptıklarını bilmiyorum. Bir, çok bilmiş olabilirler; ikincisi zarar vermek isteyebilirler. İkisini de yapmasınlar. Sonuna kadar hocamızın yanındayım!"

Sayın başkan yaratılan algı değil, gerçek. Siz üzülüyorsunuz da Beşiktaş taraftarı kan ağlıyor. Beşiktaş gibi büyük bir kulübün başına böyle takıntılı, korkak bir teknik adam hiç ama hiç yakışmıyor.

Ve son söz:

Nereden buldular, kimin aklına geldi, nasıl ve niye aldılar; bilemiyorum. Ama bu hocayı Beşiktaş gibi bir kulübe uygun bulup da kim önerdiyse ve aldırdıysa o da büyük bir kulüpte yöneticilik menajerlik yapamaz; işte bunu çok iyi biliyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları