Siyaset sahnesinde fark yaratan tarihçi

Siyaset sahnesinde  fark yaratan tarihçi

Değerli ilim adamı, tarihçi Prof. Dr. Osman Turan'ın siyasi hayatı Dr. Nasrullah Uzman tarafından, "İktidardaki Muhalif  Prof. Dr. Osman Turan" adıyla kitaplaştırıldı.

Osman Turan'ın milletvekilliğini ve siyasî faaliyetlerini konu edinen -yani hayatının 15 yılını (1954-1969) kapsayan- müstakil bir eser yazılmamış olduğuna dikkat çeken Dr. Nasrullah Uzman, "Oysa bu süre, Osman Turan'ın aktif siyasetin içinde bulunduğu ve 64 yıllık hayatının en verimli dönemi (40-55) olarak görülmektedir" değerlendirmesini yapıyor.

İlk kez 1954 yılında Demokrat Parti'den Trabzon milletvekili olarak TBMM'ye giren Osman Turan, 1957 seçimlerinde ikinci kez milletvekili seçildi. 27 Mayıs 1960 askerî darbesinde diğer Demokrat Partililer gibi tutuklandı. Yassıada'da aylarca tutuklu kaldıysa da hakkındaki bütün suçlamalardan beraat etti. 27 Mayıs sonrasında siyasî mücadelesine devam etme kararı aldı ve Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı olarak katıldığı 1965 seçimlerinde yine memleketi Trabzon'dan milletvekili seçildi. 1967 yılında Adalet Partisi'nden ihraç edildi. Milliyetçi Hareket Partisi listesinden girdiği 1969 seçimlerini ise kazanamadı. Osman Turan, alışılmışın dışında bir milletvekili/siyasetçi portresi çizdi. Zor olanı seçti. İktidar mensubu bir milletvekili olarak elbette muhalefet partilerinin yanlış tutumlarını ve politikalarını eleştirdi. Bununla birlikte muhalefet partilerinin yapıcı eleştirilerine ve önerilerine kayıtsız kalmadı; hatta çoğu kez kendi partisine/iktidara karşı muhalefet partilerinin haklarını da müdafaa etti. Üstelik İktidardaki Muhalif olarak yanlış bulduğu hususlarda mensup olduğu partiyi/iktidarı eleştirmekten de geri kalmadı. Osman Turan'ın Avrupa'dan ailesine ve arkadaşına gönderdiği mektuplar, Demokrat Parti grup toplantılarında yaptığı konuşmalar, Yassıada'dan ailesine yazdığı mektuplar ile birçok belge ve fotoğrafın ilk defa kullanıldığı bu eserde Türk siyasî hayatına dair çarpıcı örnekler yer almaktadır.

Dr. Nasrullah Uzman vefatının 40. yıldönümü dolayısıyla Prof. Dr. Osman Turan hakkında hazırladığı bu kapsamlı çalışmasıyla ilgili şu bilgiyi veriyor:

"Osman Turan'ın milletvekilliğini ve siyasî faaliyetlerini konu edinen bu çalışma, Osman Turan'ın biyografisine dair önemli bir eksikliği gidermek çabasıyla hazırlanmıştır. Çalışmamızda detaylı bir literatür taraması yapılmış; öncelikle konumuzla ilgili arşivlerden azami istifade edilmiş, bu arşivlerden elde edilen birçok yeni belge, bilgi ve fotoğraf ilk defa bu eserde kullanılmıştır. Eser hazırlanırken sözlü kaynaklara da müracaat edilmiştir. Bu anlamda öncelikle Osman Turan'ın ağabeyi Mehmet Nazım Turan'ın oğulları Nihat Turan ve Fuat Turan ile görüşülmüştür. Ayrıca Osman Turan'ı yakından tanıma fırsatı bulan Ali Birinci, Kâzım Yaşar Kopraman ve Salim Koca ile de görüşülmüştür. Bu görüşmelerimizde literatüre yansımayan

birçok önemli bilgi elde edilmiştir."

Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50

***

Türkiye'yi hedef alan şer projeler

Askerlik hayatının neredeyse tamamını Özel Kuvvetler içinde ve terörle mücadelede geçirmiş bir komutan olan E. Korgeneral Engin Alan, askerlikteki başarısını Türkiye'ye yönelik tehdit ve tehlikeleri dile getirdiği eserleriyle de sürdürüyor. Alan, yeni kitabı "Ruh İkizleri"nde birbirlerinin ruh ikizi olan Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ve Büyük İsrail Projesi'ni (BİP) mercek altına alıyor. Her iki projenin de Türkiye'nin bekası, güvenliği, birlik ve bütünlüğü ile doğrudan ilişkili olduğunun altını çizen E. Korgeneral Engin Alan şuhatırlatmayı yapıyor:

22.07.2015 tarihinde, sosyal medya üzerinden bir mesaj atmış ve şöyle demiştim: "Yurdumun insanları BOP'u öğrenmedikçe bugün ülkemizde ve bölgemizde yaşananları anlamayacaktır."

Bu mesajımın üzerinden üç yıl geçti. Gerçekten de bu zaman diliminde ülkemizde ve bölgemizde BOP ve BİP kapsamında neler oldu neler... Görünen o ki, bu ana kadar yaşananlar, gelecekte yaşananlara rahmet okutacak. Biz de bundan payımıza düşeni alacağız. Çünkü Türkiye, bu projelerin hedefindeki ülkelerin en önemlilerinden biri. Türkiye adeta BOP ve BİP'in kilidi. Proje sahipleri bu kilidi açmak için her yolu deniyorlar ve denemeye de devam edecekler. Ben de ülkemin insanlarının bu projelerle ilgili bilgilendirilmesi noktasında sorumluluğum olduğunu düşünerek bu kitabı yazmaya karar verdim. Ne kadar faydalı olabildiğim konusunda takdir sayın okurlarımındır.

Kitapta BOP ve BİP kapsamında Ortadoğu coğrafyası, sosyal, kültürel, ekonomik yapısı, hedef ülkelerin durumları hakkında bilgi verdikten sonra, bu iki proje ile ilgili ülkemizde ve bölgemizde bugüne kadar yaşananları ve önümüzdeki süreçte yaşanması olası gelişmeleri de değerlendirmeye; Türkiye'nin yapması gerekenleri, alması gereken tedbirleri de ortaya koymaya; ülkemizi yönetme sorumluluğu taşıyanlara da oluşturulacak strateji ve politikalar konusunda katkı sunmaya çalıştım.

Milletimin bu iki proje kapsamında başımıza örülen ve örülmeye hazırlanan çorapları kavramasına faydası olması dileğiyle.

Bilgi Yayınevi Tel:(0312) 434 49 98

***

HAFTANIN KİTABI:

En doğudaki kadim dost

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki geçmişimiz ve geçmiş tarihî şahsiyetlerimiz eğrisiyle doğrusuyla, iyisiyle-kötüsüyle bizimdir. Önemli olan geçmişimizi ve geçmiş şahsiyetlerimizi kötüleyerek yerin dibine geçirmek veya yücelterek ilahlaştırmak değil, tarihten ve olaylardan dersler alarak geleceğe doğru emin adımlarla ilerleyebilmektir. F.Yılmaz Kaleli'nin kaleme aldığı, Osmanlı devletinin son, Cumhuriyet döneminin ilk devirlerine denk gelen kısımları içeren "Hilal ve Güneş: Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Türk-Japon İktisadî İlişkilerinin Başlangıcı ve Gelişimi" adlı bu kitabı okuyanlar II. Abdülhamit, Ertuğrul gemisi, Japonların Meiji dönemi ve Japon mucizesinin temelleri hakkında ilginç, yeni bilgilere ulaşacaklardır.

Aynı zamanda M. Kemal Atatürk ve kişiliği, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde izlediği ekonomi politikası, zamanın Türk resmi idaresinin Musul'a bakışı ve hatta sınırlarımız içindeki değişik bölgelerimizdeki petrol yataklarına dairde yeni ve bir o kadar da ilginç bilgiler bulacaklardır. Diğer taraftan ticaret ve bilhassa ihracatla ilgilenecekler de Japonların uzun vadeli düşünerek kendilerine yeni ve kalıcı pazar arama, pazar oluşturma çabalarını içeren konulardan faydalanabilirler.

Post Yayın Tel:(0212) 512 70 20

***

Karadeniz çırpınırken

Üzeyir Hacıbeyli, Ahmet Cevat'ın, "Çırpınırdı Karadeniz Bakıp Türk'ün Bayrağına" şiirinin bestecisi, Azerbaycan müziğinin kurucusudur.

Okur, Cumhur Turan tarafından hazırlanan "Çırpınırdı Karadeniz'in bestecisi Üzeyir Hacıbeyli" adlı bu kitapta kuramcı, besteci, pedagog, yazar ve gazeteci olan Üzeyir Hacıbeyli'nin makaleleriyle buluşacak, kendi kaleminden yaşam öyküsünü, mücadelesini, sanat yolculuğunu ve hafızalara kazınan eserlerinin yazılış öyküsünü bulacaktır.

Eser, Üzeyir Hacıbeyli'nin  93 makalesi ve fotoğraf albümüyle Türkiye'de onun hakkında yayınlanan ilk biyografi.

 

İleri Yayınları Tel:(0212) 481 92 57

 

***

 

KÜTÜPHANEMDEN:

Roman ve masal gibi hayatlardan bir hayat

İlginç bir hayat hikayesinin kitabı, "Pişman Değilim" Şen Sahir Sılan'ın anıları vasıtasıyla Cumhuriyet'in kuruluş yıllarındaki sosyal yaşantıdan başlayarak sonraki yıllara yapılan zamanda bir yolculuğu günümüze taşıyor. Kitap 2002'de İletişim yayınlarından ilk baskısını yapmış.

Seçkin bir aileden bilgili bir hanımefendinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk milletvekilleriden, Atatürk'ün değer verdiği bir yüksek bürokratın kızı olarak dünyaya gelen Şen Sahir Sılan, böyle bir ortamın kendisine tanıdığı imkanlar içinde yetişir.

Yazları Büyükada'da, Caddebostan ve Suadiye plajlarında, kışları Erenköy'deki köşkte, Kadıköy'de, Moda'da geçen mutlu bir çocukluk. Fethi Okyar'ın ve İsmet Paşa'nın özel kalem müdürlüğünü yapan babanın aileyi götürdüğü Ankara'da, genç Cumhuriyet'in yüksek bürokratlarının ailevi ilişkilerine yakından tanıklıklar. İsmet Paşa`yla, dönemin ileri gelen devlet adamlarıyla dostluklarla geçen rüya gibi günler, güzel bir evlilik. Mutlu günler trajik bir olayla noktalanıyor ve genç kadın Amerika'da iki çocuğuyla birlikte hayat mücadelesi verirken, tek başına ayakta durmanın onurunu yaşıyor. Saraybosnalı Hamdi Paşa Resulbegoviç'in soyundan bir annenin ve son Meclis-i Mebusan'ın, ilk Büyük Millet Meclisi`nin mebuslarından bir babanın kızı olan Şen Sahir Sılan`ın kırklı, ellili yılların Ankara'sından Amerika`ya uzanan kâh mutlu, kâh hüzünlü hayat öyküsü, yakın tarihimizin sosyal dokusundaki yapılanışları yansıtan bir belge niteliğinde.

                                                                                             (Ahmet Yabuloğlu)